|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Hackeri de Vâlcea „deconectaţi“ de FBI 

perchezitii

Poliţiştii au percheziţionat zeci de locuinţe din Râmnicu Vâlcea

Procurorii români împreună cu agenţi FBI şi Secret Service au reţinut 70 de persoane bănuite că se ocupă cu fraude informatice. Escrocii obţineau date personale ale unor cetăţeni străini şi organizau licitaţii fictive în numele lor, pe siteuri de cumpărături online.

Atmosferă de război în cartierul Ostroveni din Râmnicu Vâlcea după ce trupe ale Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Piteşti şi Vâlcea şi ale Jandarmeriei au percheziţionat 41 de apartamente în care aveau informaţii că-şi desfăşoară activitatea capii unor reţele de fraude electronice. În cadrul operaţiunii „Valea Regilor”, oamenii legii au făcut descinderi în alte 13 judeţe şi în Capitală.

Gruparea de hackeri vâlceni acţionează în Praga si SUA Suceava: Percheziţii – procurorii DIICOT anchetează licitaţiile frauduloase de pe internet

Activitatea hackerilor vâlceni a fost supravegheată de poliţişti de cativa ani, când s-au pus bazele a trei reţele care vizau escrocheriile electronice. Aceştia foloseau, potrivit anchetatorilor, site-ul e-bay, una dintre cele mai renumite platforme de cumpărături online, pentru a-şi plasa licitaţiile fictive. „Metodele sunt arhicunoscute. După ce se obţineau date personale ale unor cetăţeni din ţări occidentale, se organizau licitaţii fictive în numele lor pe internet”, a precizat  şeful DIICOT Piteşti. Metodele de fraudare prin intermediul calculatoarelor erau dintre cele mai diverse. De cele mai multe ori banii obţinuţi din escrocherii erau ridicaţi din ţări din Europa de Vest sau din Statele Unite, pentru a nu se putea face legătura cu reţeaua din România. Pentru a da de firul înşelăciunilor, percheziţii şi descinderi s-au făcut şi în Cehia şi SUA, iar poliţiştii români au primit ajutor din partea FBI şi Secret Service, instituţii americane în sarcina cărora cade oprirea valului de infracţiuni informatice. „Până acum s-au înregistrat 800 de persoane înşelate prin intermediul internetului, din Europa, SUA sau Noua Zeelandă. Valoarea prejudiciului creat este de aproximativ 800.000 de euro”, a mai spus procurorul.

Citeste mai mult: adevarul.ro/news/eveniment/video-hackeri-valcea-deconectati-fbi-1_50ac990f7c42d5a663868357/index.html

Leave a Response