Europa handbalistică, la picioarele echipei Oltchim
Succes răsunător: Supercupa a rămas la Rm. Vâlcea,
Europa handbalistică, la picioarele echipei Oltchim
• vâlceanca Luminiţa Dinu, declarată cel mai bun portar al turneului
Dacă în prima zi, la semifinalele Trofeului Campioanelor, în Polivalentă a fost prezent şi preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu, acesta n-a mai venit la meciurile din ultima zi, finala mică şi cea mare. Au fost, totuşi, oficialităţile de la EHF, care au continuat să supervizeze desfăşurarea competiţiei, una organizată de Clubul Oltchim în condiţii de excepţie.
Şi totuşi, Slagelse
În prima partidă a zilei a doua s-au întâlnit, în finala mică (meciul pentru locurile 3-4), formaţiile Lada Togliatti şi Slagelse. A fost în fapt o reeditare a finalei Ligii Campionilor de anul trecut, finală câştigată atunci, după o dublă manşă, de gruparea antrenată de Anja Andersen, Slagelse. Acum se juca într-o singură manşă şi miza nu mai era la fel de mare. Se juca mai mult pentru ambiţii şi orgolii, rănite în cazul ambelor formaţii în prima zi atunci când acestea au pierdut. A fost un meci echilibrat, astfel că la finalul celor 60 de minute scorul era egal, 28-28. S-a trecut, conform regulamentului, la executarea loviturilor de la 7 metri. A trebuit să se execute două serii de câte 5 aruncări de la 7 metri fără a se afla câştigătoarea, însă. Era 34-34. La începutul celei de-a treia serii, Ana Batinic a marcat pentru Slagelse şi era 35-34. Cealaltă jucătoare cu numărul 22, de la Lada, Ekaterina Marennikova, ratează şi Slagelse câştigă meciul, 35-34, obţinând astfel medalia de bronz.
Răzbunarea lui Tadici
Finala competiţiei a fost în fapt o reeditare a finalei Mondialului de acum doi ani, din Rusia, când Evgeny Trefilov îl bătea pe Gheorghe Tadici şi devenea campion mondial cu reprezentativa Rusiei. Foarte multe jucătoare din echipa Rusiei se regăsesc acum în lotul grupării din Zvenigorod, aşa cum, în proporţie de 90 la sută, Oltchim înseamnă acum naţionala României. De data aceasta, cu un public minunat în spate, dar şi cu o echipă care a jucat aproape perfect, Tadici a făcut legea şi a câştigat. La pauză scorul era egal, 9-9, însă, după o evoluţie de excepţie în repriza secundă, „galacticele” au învins Zvezda cu 24-19. A fost şi revanşa lui Tadici pentru eşecul său şi al naţionalei României la Mondialul din Rusia, acum doi ani.
Luminiţa Dinu, cel mai bun portar
La final, Clubul Oltchim a organizat o festivitate de premiere de vis, cu balonaşe, confetti şi şampanie. Au fost acordate şi trei distincţii individuale. Astfel, golgeterul competiţiei a fost desemnată, după numărul de goluri marcate, Ana Batinic, de la Slagelse. Vâlceanca Luminiţa Dinu a fost desemnată drept cel mai bun portar al competiţiei, iar premiul pentru cel mai bun jucător al Supercupei a revenit rusoaicei Poltoraskaya. „Chimistele” câştigă astfel cel de-al cincilea trofeu după venirea la echipă a profesorului Gheorghe Tadici. Clasamentul final al Supercupei: 1. Oltchim Rm. Vâlcea (România); 2. Zvezda Zvenigorod (Rusia); 3. Slagelse (Danemarca); 4. Lada Togliatti (Rusia).