Primarul Râmnicului merge la „serviciu” pe role
Edil fără buget, ştampilă şi maşină
Primarul Râmnicului merge la „serviciu” pe role
Deşi este primar al Râmnicului, nimeni nu i se adresează cu apelativul de „primar”. Nu are ştampilă, nici maşină şi recunoaşte că puţini sunt cei care ştiu că el este… „edilul” . Modest, Cristian Toader recunoaşte că n-a primit nicio sesizare din partea aleşilor. Cât priveşte bugetul „Primăriei” acesta este zero, iar tinerii al căror reprezentant este, nu duc lipsă de idei, că-n rest… Pasionat de role, pe mandatul lui, edilul vrea să construiască un skater-parc pentru tineri.
Vâlceanul Cristian Toader, elev în clasa a XI-a la Colegiul Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea, a ajuns primar, din curiozitate. Avea un verişor, mai mare ca el, care acum este student la Psihologie, care fiind primar se tot ducea prin tabere de pregătire. „Am vrut să ştiu ce se discută acolo, care sunt problemele celor mari, aşa că am intrat voluntar în Consiliul Copiilor. Sora mea, Crina, a fost şi ea viceprimar în acelaşi consiliu”, spune acum alesul, primarul din Consiliul local al tinerilor din Râmnicu . Fără să participe pe liste de partid, Cristian şi-a făcut campanie în liceu, după modelul celor mari. Ba chiar le-a promis elevilor din liceul unde învaţă, să-l voteze că va moderniza cabinetul de fizică, că va introduce un post de radio în şcoală, că va moderniza un teren de sport. Fiecare şcoală din municipiu şi-a trimis doi-trei reprezentanţi aleşi la „bătălia finală”, la alegerile care s-au ţinut la Primărie, opt candidaţi disputându-şi supremaţia. „Unii nu au venit pregătiţi nici măcar cu un discurs, dar consilierii ne-au organizat alegerile, au adus bileţelele şi urnele şi în urma votului eu am fost ales primar pentru un mandat de doi ani”, spune alesul adolescenţilor.
Idei multe care se irosesc din lipsă de fonduri
Fără statut juridic, fără ştampilă, cu fonduri zero este greu să fi ales şi să reprezinţi tinerii din municipiu. În fiecare mircuri, cei 35 de consilieri locali, din care au mai rămas activi doar vreo 15, se întâlnesc la Casa Tineretului şi vorbesc de planuri, proiecte. „Nu ducem lipsă de idei, mai greu este cu punerea lor în practică. Un elev a venit cu ideea să construim un super-park în zona Ostroveni, aşa cum a văzut el în Germania. Ne-am entuziasmat şi atât! Din lipsă de fonduri am abandonat proiectul. Împreună cu Parlamentul Tinerilor vrem să construim un skater-parc, pentru toţi tinerii din Râmnic, care merg pe placă. Materialele le vom primi de la un alt parc din Bucureşti care a fost desfiinţat. De asemenea, împreună cu Consiliul local al Copiilor şi DGASPC am dus la bun sfârşit proiectul – Donezi o jucărie, faci o bucurie. Am mers în şcoli, am strâns jucării pe care le-au donat elevii şi le-am dăruit copiilor de la grădiniţe. Am pus bani şi din buzunar şi am mai cumpărat trei saci cu jucării”.
Copiii vor să fie luaţi în seamă de cei mari
Acum se află în derulare proiectul „Structuri participative de tineret”. Zece elevi, printre care şi primarul tinerilor, au participat, cu ajutorul acordat de Primăria „celor mari”, la o primă etapă a proiectului, desfăşurată la Şumuleu Ciuc. La întâlnire au fost reprezentate şi structuri ale copiilor, tinerilor şi studenţilor din toată ţara. 30 de consilieri din consiliile locale ale copiilor şi tinerilor vor fi „adoptaţi“ de tot atâţia parlamentari. „Timp de o zi, un copil va însoţi în permanenţă, la Bucureşti, un parlamentar, va fi umbra lui şi va observa tot ce face. În luna noiembrie vom avea alegeri la Vâlcea şi se va stabili cine va fi copilulul care va particpa din judeţul nostru. Proiectul este sponsorizat de Ambasada SUA şi Administraţia Naţională a Tinerilor”, a sus primarul, care, când vrea să se relaxeze se urcă pe role şi dă un ocol prin împrejurimi. „Nu sunt un roller împătimit, dar ştiu să merg”, se destăinuie Cristi, în discuţia pe care am purtat-o într-un alt birou, de la Palatul Copiilor, cu acceptul gazdei, că doar biroul de primar există doar pentru cei mari, cei mici se descurcă şi ei cum pot!
Dorel ├×ÎRCOMNICU