Pensiile NU se măresc după trecerea contribuțiilor la angajat. Calculele făcute de specialiști
Trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat va avea impact zero asupra punctajelor de pensie. Pe românește, nu cresc pensiile.
Asta arată calculele făcute de specialiștii Institutului Național de Cercetare în domeniul Muncii și Protecției Sociale. Până acum, atât șeful PSD Liviu Dragnea, cât și ministrul Muncii ori cel al Finanțelor, au declarat că prin creșterea sumelor pe care le vor da la pensii de anul viitor, salariații vor avea parte de o bătrânețe ceva mai liniștită. Lucru infirmat, însă, de cifre.
Unul dintre “beneficiile” trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat ar fi creșterea pensiilor, susținea recent ministrul Finanțelor.
Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor: “Asta înseamnă că salariații români vor avea o contribuție mai mare la pensie și vor avea, practic, în viitor o pensie mai mare.”
Seful PSD, Liviu Dragnea, a declarat și el că, dacă românului îi crește contribuția cu 20%, asta înseamnă o pensie mai mare.
Anunțata mutare a contribuțiilor de la angajator la angajat, care va intra în vigoare la 1 ianuarie, nu va avea niciun impact direct asupra viitoarelor pensii, potrivit specialiștilor Institutului Național de Cercetare în domeniul Pieței Muncii. Cel puțin atâta timp cât formula de calcul a punctului de pensie va rămâne aceeași.
Să luăm un exemplu concret. Punctajul lunar de pensie se calculează împărțind salariul brut pe care un angajat l-a avut într-o lună, la salariul mediu brut raportat pentru luna respectivă de Institutul Național de Statistică. Așa că un angajat cu 2.000 de lei pe luna august va avea 0,6 puncte de pensie. De la 1 ianuarie, când brutul lui și al tuturor salariaților, teoretic, va crește cu 22,7% prin trecerea contribuțiilor, se va majora și salariul mediu pe economie tot cu același procent. Așa că, la împărțire, punctajul rămâne același – 0,6.
Iar directoarea institutului declară că în unele cazuri pensiile vor fi chiar mai mici, acolo unde patronii vor decide să scadă salariile la trecerea contributiilor.
Vasilică Ciucă, director general INCSMPS: “S-ar putea ca unii să piardă, pentru că s-ar putea să se regăsească într-o altă zona a distribuției salariale. Depinde și de strategiile patronilor, de puterea lor. În orice ca,z sunt niște șocuri majore în piață și trebuie monitorizat foarte, foarte atent, după părerea mea.”
Cert este că aproape 7 milioane de români vor pierde până la 20% din viitoarele pensii prin reducerea contribuției la Pilonul ÎI administrat privat, potrivit Asociației Fondurilor din domeniu. De la 1 ianuarie, această va fi 3,75%, în loc de 5,1 cât este acum, iar sumele virate vor fi cu 12% mai mici.
Sursa: libertatea.ro