|luni, noiembrie 25, 2024
  • Follow Us!

Ocnele – de aproape o lună fără apă 

Ocnele – de aproape o lună fără apă

 Localnicii din Ocnele Mari au aproape o lună de când nu au apă la robinet şi sunt nevoiţi să care zilnic cu găleata de la fântână. Situaţia cu iz electoral, creată din cauza datoriilor foarte mari înregistrate la Acvarim îi afectează în realitate pe oamenii de rând, deşi cea mai mare a parte a restanţelor, care se ridică în prezent la 340.000 de lei provine de la societatea Conversmin (160.000 de lei). Primarul „staţiunii sării”, greu încercată în ultimii ani spune că singura soluţie rămânând tot judecata. „Singura soluţie pe care o avem, fie că vreau eu, fie că nu vreau, rămâne judecata cu cei care au restanţe prea mari. Cei care au acumulat cele mai multe datorii sunt tot cei săraci, care nu şi-au permis să îşi pună apometre” – spune primarul Radu.

Apă două ore pe zi

În continuare, localnicii de la Ocne au apă câte o oră sau două pe zi, când permite reţeaua de la Ocniţa. „Aceasta nu este o soluţie, aşa că tot trebuie să rezolvăm cât mai rapid problema datornicilor. Sunt convins că agenţii economici îşi vor plăti datoriile.” – mai spune primarul. O mare parte a datoriilor, de 70 – 80.000 de lei provine de la SPGOL (Serviciul Public de Gospodărire Orăşenească Locală Ocnele Mari), iar restul sunt restanţe ale localnicilor şi puţinilor agenţi economici din zonă. Datoriile la apă datează în mare parte din anii 2000. O parte a datoriei provine tot din neglijenţă. În anul 2001, când a alunecat o mare parte din caverna aflată sub cătunul ├×eica, malul de pământ a avariat timp de câteva luni reţeaua de alimentare cu apă. Sutele de metri cubi de saramură care inundau casele localnicilor aflate în aval de cavernă au fost completate atunci şi cu apa din reţeaua Acvarimului, care s-a scurs necontrolat prin spărturi timp de 2-3 luni.

În instanţă, pentru apa pierdută

Apa pierdută cu această ocazie a fost imputată Serviciului de Gospodărire din localitatea Ocnele Mari, care se judecă în prezent cu Acvarimul pentru acoperirea datoriei. „Practic, în acea perioadă, prin anul 2001, timp de două luni apa s-a scurs necontrolat, după ce reţeaua dintre Ocnele Mari şi Ocniţa a fost afectată, ca şi un bazin de apă. Atunci, datoria localităţii către Acvarim scăzuse la 40-50.000 de lei. La aceste datorii s-au adăugat cele făcute cu ocazia construirii digului, care nu au fost nici acelea plătite. În rest nu avem decât foarte puţini agenţi economici importanţi. Sunt şi rău platnici în localitate. Unii sunt foarte săraci, iar alţii stau la bloc şi nu au plătit până acum pe considerentul că nu se poate opri apa la tot blocul. Sumele de la oameni sunt însă destul de mici, în comparaţie cu celelalte, dar, din păcate, suferă întreaga localitate. Până în anul 2000 reuşisem la o treime din datoriile iniţiale, dar problema este că, până nu demult, noi cumpăram apă mai scumpă decât era vândută către populaţie. Abia în anul 2003 am reuşit să încheiem un protocol cu ANRSC-ul pentru ca preţul apei să fie mai mare cu puţin decât cel preluat de la Acvarim, noi am lucrat de la început în pierdere.” – a spus primarul de la Ocnele Mari, Gheorghe Radu.

Fără alte păsuiri

Preşedintele Consiliului de Administraţie de la Acvarim, Ionuţ Ionescu a spus că nu presiunile politice ar fi cauza opririi apei. „Am propus eşalonarea datoriei, dar nu au vrut. Dacă le-am da drumul la apă nu ar fi în stare să-şi plătească nici factura curentă. Le-am mai propus şi varianta preluării de către Apavil, dar nu au vrut nici aşa. Îmi tot spun că le-am luat apa la comanda primarului Gutău, dar nu are nicio legătură una cu alta. De fapt, ei nu au bani să plătească, mi-au spus că voi primi banii de la Conversmin, deşi nu prea cred. Dacă s-ar fi gestionat sursa de apă proprie aşa cum trebuie ar fi fost bine,” – spune directorul CA. În ciuda problemelor, conducerea Acvarim a decis să taie în carne vie: „Nu au mai plătit de trei ani. Ne-am tot rugat de ei ca măcar să achite câte puţin din datorie, dar, după fiecare lună, restanţele creşteau constant. Nu le-am aplicat nici măcar penalităţi, dar nu mai puteam lăsa la infinit această situaţie” – spune directorul societăţii furnizoare de apă potabilă, Cristian Jianu. Criza apei afectează în prezent în jur de 300 de familii din Ocnele Mari. Unii dintre oameni nu au apă încă de vara trecută.

Localnici supăraţi

Cei care sunt la zi cu plata facturilor reprezintă aproximativ 30% din totalul localnicilor. Debranşaţii pe nedrept sunt supăraţi. Par oarecum împăcaţi cu situaţia, deşi le este foarte greu să meargă la fântână cu căruţa sau cu maşina, pentru a face rost de apă. „Eu nu am apă de vara trecută. Tot aşa, a fost o problemă şi, când au dat drumul la apă au crăpat ţevile, care sunt foarte vechi. Am două fete, ce să facem, cărăm apă de la fântână.” – spune Cristian Eftimie. Lângă o cişmea, trei femei şi un bărbat stau la coadă la apă ca pe vremea împuşcatului, la pâine. „Păi pe cine să înjurăm şi noi, rău-platnicii. Uite, aşa ne chinuim, nu avem ce face. Cărăm apă cu maşina” – spun oamenii. Maria Ilinca, de la Ocne ridică şi ea din umeri, ca şi cum situaţia trebuie acceptată aşa cum este. „Ce să facem, mergem la fântână.” – spune femeia. La Ocniţa, localnicii sunt mai norocoşi: ei au staţie de apă proprie. De la această staţie, primarul a încercat să alimenteze, măcar pentru câteva ore întreaga localitate, până când se va rezolva problema cu Acvarimul, dar sistemul învechit nu prea face faţă situaţiei.

Alte titluri din editia curenta:

Familia Boromiz, cea mai mare avere din Vâlcea
Crinu Popescu nu şi-a achitat de doi ani factur…
Ion Nicolae îşi bate joc de râmniceni
OLTCHIM vinde prin licitaţie societăţile agroal…
Ocnele – de aproape o lună fără apă
A început cea mai importantă competiţie handbal..
.Când orgoliul se transformă în paranoia…
Sparle si Soparle
Consiliul Judeţean nu a acoperit ilegalităţile …
Dorel Jurcan trebuie să-şi dea demisia din func…
Gutău organizează bal pentru bogaţii judeţului
Certificatul de amânare de la plată a TVA
Tăieri ilegale de lemn la Câineni şi Vaideeni
Minora dispărută din Racoviţa, găsită la mănăstire
Portret de consilier judeţean Viorel Barbu

Leave a Response