|duminică, septembrie 29, 2024
  • Follow Us!

Contrabandă cu ţigări la Vâlcea 

Contrabandă cu ţigări la Vâlcea

• Fabrică ilegală, sub nasul poliţiei Cetăţeanul irakian Shimari Al Ata Firas (35 de ani) a fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul judeţean Vâlcea pentru contrabandă cu ţigări.

 Sub patronajul irakianului funcţiona la Vâlcea, într-un cartier aflat chiar în apropierea Inspectoratului Judeţean de Poliţie una dintre cele mai mari fabrici de ţigări fără marcă din ţară. Subiectul a făcut vâlvă în judeţ, mai ales că filiera a fost descoperită din pură întâmplare, în urma unui control de rutină pe şosele.

Dosarul a fost denumit oficial „├×igareta de la Vâlcea”. Captură pe şosea Descoperirea ţigărilor fabricate ilegal s-a făcut din întâmplare, în urma unui control de rutină pe şosele.

Într-o autoutilitară Dacia, înmatriculată în Hunedoara şi condusă de Laurenţiu Şopârlă, poliţiştii au descoperit 21.600 de pachete de ţigări „Plugarul” ambalate în cutii de carton, care nu aveau documente legale de provenienţă, iar ulterior, în urma unei alte acţiuni a fost oprită şi o autoutilitară în care se aflau 13 cutii de carton cu 1,7 tone de tutun vrac şi mai multe cartuşe şi pachete de ţigări, cu timbre falsificate, pe care scria că ar fi fost produse de o firmă din Târnăveni.

Poliţiştii au sigilat compartimentul de marfă, iar maşina a fost închisă în curtea Inspectoratului de Poliţie Vâlcea. De asemenea, pe strada Gorunelului din Râmnicu Vâlcea a fost descoperită şi fabrica de ţigări clandestină. În interior au fost descoperite mai multe utilaje de fabricare a ţigaretelor, printre care un utilaj industrial, de 2,8 tone în al cărui dispozitiv s-a găsit o bandă de hârtie inscripţionată cu denumirea „Zorro”, lângă el fiind şi 880 de ţigarete, într-o cutie de carton.

În urma cercetărilor a reieşit că irakianul Shimari Al Ata Firas era de fapt coordonatorul întregii afaceri şi că în perioada august 2006 – ianuarie 2007 acesta organizase şi coordonase producţia şi comercializarea clandestină de ţigarete Carpaţi, Zorro şi Palatul. La început, el şi-a deschis un magazin de piese second-hand, dar, după ce a „prospectat” puţin piaţa a cooptat în afacere câţiva localnici, cărora le-a creat impresia că totul era cât se poate de legal.

Au fost racolaţi astfel pentru producerea şi transportul ţigaretelor Liviu Badea, soţia sa, Claudia, tatăl său, Ion Badea şi Laurenţiu Şopârlă, care s-au ocupat de ambalarea, transportul ţigărilor şi chiar de supravegherea utilajului clandestin de fabricare a acestora. Nici unul dintre ei nu era însă angajat cu carte de muncă, deşi irakianul le promisese că avea să-i angajeze.

Piaţă de desfacere, în Capitală Irakianul a livrat ţigări la Bucureşti, cu maşini închiriate. Utilajul de fabricat ţigări a fost adus la Vâlcea în august 2006, fiind găsit de asemenea un spaţiu pentru acesta într-un spaţiu închiriat de la o firmă pentru 1000 de lei pe lună. Pentru a pune „fabrica” în funcţiune, irakianul avea nevoie de oameni specializaţi, aşa că a contactat un electrician şi un mecanic din Bucureşti.

Cei doi au reglat utilajul astfel încât să se poată produce în jur de 500.000 de ţigări zilnic. Din cauza faptului că nu a putut fi estimată exact cantitatea de ţigări produsă şi vândută, pentru estimarea pagubei a fost făcută o estimare, în urma unei expertize tehnice şi contabile. S-a ajuns astfel la concluzia că, în perioada cât a funcţionat fabrica, la Vâlcea s-au putut produce peste 46 de milioane de ţigarete.

„În cauză a fost dispusă şi o expertiză contabilă, care a stabilit faptul că acciza datorată bugetului de stat pentru ţigarete, conform caietelor găsite în fabrică este de 522.778 lei noi, iar prejudiciul total cauzat la bugetul de stat prin neînregistrarea activităţilor de producere şi comercializare a ţigărilor este de 1.284.357 de lei” –au apreciat anchetatorii. În paralel cu investigaţiile privind ţigările de contrabandă, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au descoperit şi o mare cantitate de încălţăminte şi marochinărie într-un depozit de la Râureni, a căror provenienţă nu putea fi dovedită.

Atunci când a fost audiat, Ata Firas Al Shimari a negat iniţial totul, dar ulterior a recunoscut că lucrase împreună cu un arab, Omar Thnoon, zis „Taha”, care plecase însă din România din august 2006. Deşi irakianul a fost singurul arestat în această afacere, după câteva prelungiri ale mandatului, el a fost pus în libertate de judecători. Este posibil însă, ca şi cu alte ocazii când a fost vorba despre învinuiţi arabi ca şi aceştia să scape printre degetele justiţiei.

Dintre toţi cei care l-aui ajutat cu fabrica şi ambalarea ţigărilor, doar Claudia Badea a fost învinuită pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, dar s-a ales doar cu o amendă administrativă de 1000 de lei.

(Actualitate) În absenţa concurenţei, URBAN majorează tarifel…
(Impact) Judecătorul vâlcean, Gheorghe Cerbeanu, ar pute…
(Administratie) Ion Tudor, preşedintele PSD Râmnicu Vâlcea
(Actualitate) Funcţionarii de la BANC POST, corijenţi la mani…
(Impact) Doctorul ginecolog Marian Stoica investeşte în …
(Administratie) Anuţa Handolescu, trimisă la…ascuţit de c…
(Sparle si soparle) Sparle si soparle
(Fapt divers) Vâlcea şi Argeş îşi dispută supremaţia infracţi…
(Fapt divers) Contrabandă cu ţigări la Vâlcea
(Actualitate) Olimpicii – premiaţi la Balul Primăriei
(Announcements) Mare agitată, politica românească
(Actualitate) Academia bunicilor
(Fapt divers) Depozitul de proiectile – distrus într-o …
(Actualitate) Analize gratuite pentru diabetici
(Finante) În atenţia contribuabililor persoane fizice!

Leave a Response