|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Contribuabili! Economisiti timp depunând electronic declaratiile fiscale! 

Contribuabili! Economisiti timp depunând electronic declaratiile fiscale!

Directia Generalã a Finantelor Publice a Judetului Vâlcea reaminteste contribuabililor cã au posibilitatea sã depunã on-line declaratiile privind impozitele, taxele si contributiile la bugetul consolidat al statului.
Prin noul sistem se pot depune electronic urmãtoarele formulare fiscale: 100 Declaratia privind obligatiile de platã la bugetul general consolidat, cod 14.13.01.01/a; 710 Declaratia rectificativã, cod 14.13.01.00/r; 101 Declaratia privind impozitul pe profit, cod 14.13.01.04; 300 Decontul de taxã pe valoarea adãugatã, cod 14.13.01.02; 301 Decontul special de taxã pe valoarea adãugatã, cod 14.13.01.02/s; 120 Decontul privind accizele, cod 14.13.01.03.

Pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distantã a declaratiilor fiscale, contribuabilii au la dispozitie serviciul „Depunere declaratii”, care poate fi accesat la adresele de web:
1. direct, pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscalã (ANAF) – http://anaf.mfinante.ro;
2. de pe la website-ul DGFP Vâlcea, www.finante.vl.ro, categoria „Depunere declaratii on-line”.
Completarea si transmiterea declaratiilor se face în conformitate cu instructiunile de utilizare a serviciului „Depunere declaratii”, folosindu-se formularele de declaratii fiscale existente pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor, portalul ANAF – http://anaf.mfinante.ro.

Pentru utilizarea metodei de depunere a declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distantã, contribuabilii au obligatia solicitãrii, în pealabil, a certificatului digital. Declaratia depusã prin mijloace electronice se considerã a fi semnatã de cãtre persoana împuternicitã pentru semnarea declaratiilor fiscale, a cãrei semnãturã a fost atasatã declaratiei, conform certificatului digital utilizat.

Metoda de depunere a declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distantã poate fi utilizatã si pentru sediile secundare înregistrate ca plãtitori de impozit pe veniturile din salarii, care îsi desfãsoarã activitatea pe raza teritorialã a municipiului Bucuresti si a judetelor-pilot mentionate mai sus.

Alte informatii lãmuritoare se pot obtine accesând adresele: http://anaf.mfinante.ro, portalul ANAF, categoria „Depunere electronicã declaratii”, si www.finante.vl.ro, website-ul DGFP Vâlcea, la categoria „Depunere declaratii on-line”.

Baza legalã: Ordinele ministrului Finantelor Publice nr. 521/2007 si 1.123/2007 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 2.210/2006 privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distantã, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 252/16 aprilie 2007.

În noiembrie a.c., Fiscul vâlcean a stabilit suplimentar pentru buget peste 5,300 milioane de lei

Douã cazuri au fost înaintate institutiilor abilitate pentru continuarea si definitivarea cercetãrilor în vederea stabilirii persoanelor vinovate si a gradului de participare a acestora la infractiunile constatate

În vederea identificãrii faptelor de evaziune fiscalã, în luna noiembrie a.c., Directia Generalã a Finantelor Publice a Judetului Vâlcea a actionat, prin structurile cu atributii de control, pentru verificarea: cresterii gradului de conformare voluntarã a operatorilor economici; realizãrii veniturilor bugetului general consolidat si reducerii arieratelor; modului în care sunt aplicate reglementãrile legale privind calcularea, evidentierea în cuantumurile si la termenele stabilite de lege, a impozitelor, taxelor si a altor obligatii fiscale fatã de bugetul general consolidat; realitãtii si legalitãtii sumelor negative din deconturile de taxa pe valoarea adãugatã cu optiune de rambursare; comportamentului contribuabililor, toate aceste obiective vizând întãrirea disciplinei financiar-fiscale si contabile.

În luna noiembrie, personalul cu atributiuni de control din cadrul DGFP Vâlcea, a efectuat 249 de actiuni de control, rezultatele inspectiilor fiscale concretizându-se în stabilirea unor venituri suplimentare pentru bugetul general consolidat în sumã totalã de 5,347 milioane de lei.

Suma este formatã din: 3,819 mil.lei – diferente de impozite, taxe, contributii si fonduri stabilite peste cele înregistrate de operatorii economici în evidenta contabilã; 1,389 mil.lei – accesorii aferente debitelor stabilite suplimentar; 0,139 mil.lei din amenzi contraventionale si confiscãri.

Pentru prejudicii create bugetului general consolidat, în sumã totalã de 0,799 mil.lei, DGFP Vâlcea a înaintat douã cazuri institutiilor abilitate pentru continuarea si definitivarea cercetãrilor în vederea stabilirii persoanelor vinovate si a gradului de participare a acestora la infractiunile constatate.

Proiect pentru depunerea declaratiilor fiscale cu codificarea informatiei prin cod de bare

Pentru cresterea gradului de conformare voluntarã a contribuabililor, Agentia Nationalã de Administrare Fiscalã are în vedere îmbunãtãtirea procedurii de întocmire si depunere a declaratiilor fiscale, respectiv, atât prin diversificarea informatiilor necesare administratiei fiscale în procesul de gestiune a impozitelor, taxelor si contributiilor, cât si prin reducerea poverii declarative a contribuabililor.

Metoda de depunere a declaratiilor fiscale în format electronic (discheta însotitã de formatul pe suport de hârtie) a condus, la data introducerii acesteia, la simplificarea activitãtii de gestiune a declaratiilor. Întrucât aceastã metodã este grevatã de limitãrile impuse de suportul utilizat (discheta), respectiv, capacitate limitatã de stocare a datelor, timpul mare de citire, cazurile în care discheta prezintã defectiuni si nu poate fi accesatã pentru citirea datelor, cât si de timpul consumat de programele care verificã dischetele împotriva virusilor informatici, au fost introduse în paralel si alte metode alternative de depunere a declaratiilor fiscale.

Prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr.409/2006 a fost introdusã ca metodã alternativã, prezentarea declaratiei cu codificarea informatiei prin cod de bare si imprimarea acestuia pe formular cu ajutorul programului de asistentã. Preluarea datelor din declaratii se efectueazã de cãtre organul fiscal prin citirea codului de bare, a informatiei codificate, cu ajutorul unui dispozitiv optic.

Aceastã metodã prezintã o serie de avantaje fatã de metoda de depunere a declaratiilor în format electronic (discheta însotitã de formatul hârtie), cum ar fi:
– eliminarea completã a erorilor generate de existentã a douã suporturi pentru o singurã declaratie (discheta si formularul semnat si stampilat);
– eliminarea erorilor datorate suportului magnetic sau uzurii echipamentului hardware;
– reducerea semnificativã a timpului de preluare a datelor din declaratii;
– reducerea costurilor suportate de contribuabili generate de prezentarea declaratiei pe suport dischetã;
– reducerea timpului de asteptare a contribuabililor la ghiseu;
– posibilitatea introducerii unor ghisee automate pentru depunerea declaratiilor;

Având în vedere avantajele metodei de prezentare a informatiei codificate prin cod de bare, precum si faptul cã dotarea tehnicã a unitãtilor fiscale cu dispozitivele optice necesare citirii informatiei codificate permite extinderea acestei metode, prin prezentul proiect se propun urmãtoarele:
a) eliminarea metodei de depunere a declaratiilor în format electronic (dischetã însotitã de formatul hârtie) pentru urmãtoarele formulare:
– Declaratie privind obligatiile de platã la bugetul general consolidat, cod 14.13.01.01/a;
– Decont de taxã pe valoarea adãugatã, cod 14.13.01.02;
– Declaratie privind impozitul pe profit, cod 14.13.01.04;
– Declaratie rectificativã, cod 14.13.01.00/r;
– Decont privind accizele, cod 14.13.01.03;
– Decont privind impozitul la titeiul si la gazele naturale din productia internã, cod 14.13.01.05;
b) generalizarea depunerii declaratiilor fiscale în format hârtie cu codificarea informatiei prin cod de bare, pentru declaratiile fiscale mentionate, cu exceptia declaratiilor depuse prin mijloace electronice de transmitere la distantã.

Proiectul poate fi consultat si la Cabinetul Purtãtorului de Cuvânt, Relatii Publice si Mass-Media din cadrul ANAF, cu sediul în str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucuresti.
Eventualele sugestii, propuneri sau opinii pot fi transmise în scris la Cabinetul Purtãtorului de Cuvânt, Relatii Publice si Mass-Media – domnului Victor Ogneru, cu mentiunea “Conf. Legii nr. 52/2003”, la urmãtoarele adrese:
– prin scrisori, la adresa postalã: Agentia Nationalã de Administrare Fiscalã, str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucuresti, Cod postal 050741, Cabinetul Purtãtorului de Cuvânt, Relatii Publice si Mass-Media;
– electronic, la adresa de mail: relatiipublice.anaf@mfinante.gv.ro;
– prin fax, la numãrul: 021-319.98.57.

(Politica) Ion Tudor pe primul loc, PSD pregăteşte bătălia…
(Fapt divers) Cazan a primit NUP
(Actualitate) Înghesuiala pentru bilete de tratament a fost î…
(Impact) Fraudarea tezelor unice:
(Sport) Fãrã medalie !
(Politica) Deputatul Ungureanu, trimis la reeducare
(Sparle si soparle) Sparle si soparle
(Actualitate) OLTCHIM a primit, pentru al treilea an consecut…
(Politica) Liberalii cred că bugetul va fi votat
(Finante) Contribuabili! Economisiti timp depunând electr…
(Actualitate) Din cauza lipsei de fonduri, la Fârtăţeşti
(Actualitate) Cadouri pentru bătrânii singuri
(Editorial) Vinovatii fãrã vinã?
(Cultura) George Achim a mai fabricat o carte
(Fapt divers) Copil dispărut – dat în urmărire generală

Leave a Response