|miercuri, noiembrie 27, 2024
  • Follow Us!

Prima reţea cu gaz natural comprimat dezvoltată de antreprenorul Dumitru Becsenescu prinde contur: din 9 staţii, 6 vor fi gata în 2018 

f_350_200_16777215_00_images_banner1_becsenescu_dan_revolta
România, al patrulea cel mai mare producător de gaz natural la nivel european, face primii paşi pentru folosirea acestuia în transporturi, în 2018 urmând să fie finalizată învestiţia în 6 staţii care vor folosi această resursă. „Şase din cele 9 staţii pe care le are proiectul sunt în di­verse stadii de execuţie, dar vor fi gata până la finalul acestui an. Terenurile sunt achiziţionate pentru toate“, spune Cătălin Văluţanu, business de­velop­ment manager în cadrul grupului din Râmnicu Vâlcea.
Cele nouă staţii menţionate de Văluţanu fac parte din pro­iectul CNG România, dez­vol­tat de firma Denisson Energy, o companie membră a grupului Antares. Grupul Antares are un rulaj de circa 50 mil. lei şi de­rulează afaceri în trans­portul rutier de per­soane, tu­rism, dis­tri­bu­ţie GPL, dar şi imo­biliare. Proiectul CNG Româ­nia presu­pu­ne insta­la­rea pri­mei reţele de sta­ţii de ali­men­tare a vehi­culelor cu gaz natural com­primat, va­loarea aces­tuia fiind de 5,2 mi­lioa­ne de euro din care 4,4 mi­lioane de euro reprezintă finanţare euro­pea­nă. În linii mari, gazul natural com­pri­mat este gaz natural stocat în reci­pien­te sub presiune care prin com­primare ajunge la 1% din volumul său, ră­mânând în stare gazoasă. „O staţie a primit deja echipa­men­tul. Doar partea de echipamente re­prezintă 1,8 milioane de euro“, a mai spus reprezentantul Antares. Întreaga investiţie ar urma să fie fina­lizată în 2019, unităţile urmând să fie amplasate în apropierea nodu­ri­lor urbane principale Bucureşti şi Ti­mişoara şi a altor oraşe importante, res­pectiv: Arad, Constanţa, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Piteşti şi Sibiu.
26995144_1624911337554490_790030544_n
În acest moment, pe plan local sunt funcţionale doar două staţii care permit alimentarea cu GNC, una în Râmnicu-Vâlcea, investiţie realizată de Antares, şi una în Pantelimon, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul CNG Europe, o platformă care centralizează staţiile de acest tip la nivel european. De exemplu, la staţia din Râmnicu-Vâlcea kilogramul de gaz natural comprimat costă 3,49 lei. „Continuăm investiţiile în acest domeniu şi pe cont propriu, nu doar cu susţinere europeană. De exemplu, ne con­centrăm în cadrul grupului şi pe zona de investiţii pe partea de conversii de motoare pentru GNC“, a mai spus Văluţanu.
Gazul natural comprimat este utilizat mai ales în transporturile publice şi de proprietarii mari de flote, în contextul în care costurile sunt mai mici în comparaţie cu combustibilii tradiţionali. „În Vâlcea, regia de transport public a achiziţionat deja primele trei autobuze care folosesc gazul natural comprimat, important fiind că deja există o staţie aici“, a mai spus repre­zentantul Antares. Potrivit informaţiilor disponibile, grupul franco-belgian Engie, cel mai mare distribuitor local de gaze naturale, ar urma să deschidă prima sa astfel de staţie în Bucureşti, compania promo­vând pe site-ul propriu această soluţie pentru transportatori.
27044440_1624911630887794_897005708_n
„De exemplu, în Franţa, compania noastră GNVert operează peste 140 staţii de alimentare pentru toate tipurile de vehicule (dintre care 33 sunt staţii publice) şi mai mult de 40 staţii pentru vehicule mari (autobuze, autoutilitare, camioane, maşini de reciclare/autogunoiere)“, se arată pe site-ul engie. Potrivit datelor oficiale, până în 2020, în România are trebuie să apară circa 1.000 de puncte de alimentare cu combustibili alternativi, cele mai multe urmând să fie staţii electrice. „Autorităţile publice vor asigura condiţiile pentru dezvoltarea a cca. 1.000 de puncte de încărcare şi/sau realimentare, accesibile publicului, indiferent de tipul de combustibil alternativ şi tehnologie aferentă lui“, susţin reprezentanţii Ministerului Energiei.
Potrivit datelor oficiale, până în 2020, în România ar trebui să apară circa 1.000 de puncte de alimentare cu combustibili alternativi, cele mai multe urmând să fie staţii electrice. (Sursa: zf.ro)

În România Denisson Energy, firmă membră a grupului Antares, și Asociația Gazului Natural pentru Vehicule NGVA România dezvoltă proiectul CNG România, care vizeaza implementarea a 9 statii de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat ( CNG ) de-a lungul coridoarelor pan-europene.

Proiectul, în valoare de 5,2 milioane de EUR, este  derulat în cadrul programului CEF al Agenției pentru Inovație și Rețele ( INEA ) a Comisiei Europene și este cofinanțat de Uniunea Europeană cu 85% din valoarea acestuia.

Detalii despre proiect și stadiile de implementare puteți găsi accesând www.cngromania.eu.

logo Antares

One Response to Prima reţea cu gaz natural comprimat dezvoltată de antreprenorul Dumitru Becsenescu prinde contur: din 9 staţii, 6 vor fi gata în 2018

  1. Coc Dumitru

    În Cluj-Napoca s-au Turda când se v-a instala staţii de GNC ?

     

Leave a Response