|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Fabrica Bere Alutus aşteaptă facilităţile salvatoare 

Aflată în pragul falimentului,


Fabrica Bere Alutus aşteaptă facilităţile salvatoare

 La începutul sesiunii parlamentare, Comisia Juridică va lua în discuţie posibilitatea reluării dezbaterilor asupra proiectului de lege, care presupune acordarea de ajutoare de stat micilor producători din industria berii.

„Există un precedent din 2005, când un proiect de lege a fost supus din nou dezbaterii, după ce s-a constatat că parlamentarii votaseră în necunoştinţă de cauză“, spune Şerban Danciu, reprezentantul Patronatului Societăţilor Independente Producătoare de Bere din România (PSIPBR) în Comisia de dialog social de la Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Reprezentanţii micilor producători se aşteaptă în final la aprobarea proiectului care vizează scutirea de datoriile bugetare istorice acumulate de fabricile sub 200.000 hl în perioadă în care aveau de plătit accize la nivelul marilor producători (în urma cu câţiva ani, România a adoptat tratamentul european care permite plata diferenţiată a accizei, în funcţie de capacitatea de producţie).

În acest moment, practic, de lege ar urma să mai beneficieze doar producătorii de bere din Râmnicu-Vâlcea, Alexandria si Turnu Severin. Scutirea este acordată sub forma unui ajutor de stat, care presupune ca şi companiile trebuie să investească o sumă comparabilă (două treimi) pentru retehnologizare.

Context favorabil ajutoarelor de stat

Aşteptările producă¬torilor vin în contextul în care chiar Europa arată că foloseşte ajutoarele de stat, inclusiv pentru păstrarea locurilor de muncă. Un exemplu în acest sens este chiar recentul caz Nokia Germania, o companie care a primit ajutoare de stat la înfiinţare. Ieri, chiar preşedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că angajaţii fabricii Nokia, circa 2.300, vor primi ajutoare pentru a compensa pierderea locurilor de munca (după ce producţia din respectiva unitate va fi transferata la Nokia România).

„În Germania, autori¬tăţile arată că ştiu să lupte pentru cei 2.000 de salariaţi de la Nokia. În România, adoptarea proiectului privind micii berari ar putea salva 2.000 de locuri de muncă, în cadrul fabricilor, dar şi al distribuitorilor", spune Şerban Danciu. El mai arată că, inclusiv în Germania, sectorul producătorilor independenţi de bere a primit ajutoare de stat, acest sector fiind considerat important pentru păstrarea unei pieţe libere (neîmpărţită între marii producători) în industria berii.

(Cristian Ştefan)



Alte articole din acesta editie:

(Impact)Judecătoarea Mihaela Chirvaşiu pune talpa pe gâ…
(Fapt divers)Gruparea de tip mafiot Piele, specializată pe ş…
(Actualitate)Fabrica Bere Alutus aşteaptă facilităţile salva…
(Actualitate)Energie ieftină pentru Oltchim
(Impact)Brezoi: Profesor acuzat că face politică în şcoală
(Politica)Liderii liberali sprijină efectiv candidatura l…
(Sport)Chimistele s-au antrenat în compania celor de l…
(Administratie)Locuri speciale pentru vânzarea mărţişoarelor
(Editorial)Începem să plătim
(Politica)PSD vrea să renunţăm la cota unică de impozitare
(Sport)AJF Vâlcea a organizat „Memorialul Marian…
(Editorial)Sentimente cenzurate
(Actualitate)Ziua Unirii – sărbătorită la Jandarmerie
(Fapt divers)Traficanţi de droguri din patru judeţe – …
(Impact)Trei cadre medicale, sancţionate subţire pentru…


Leave a Response