|luni, noiembrie 25, 2024
  • Follow Us!

Senatorul Mihail Popescu a refuzat postul de şef de scară de bloc 

Deşi se retrage din politică anul acesta,


Senatorul Mihail Popescu a refuzat postul de şef de scară de bloc

Traian Guminski

 În ediţia trecută am publicat un material în care sintetizam activitatea parlamentarilor vâlceni în sesiunea de la finele anului trecut. Am publicat statisticile interpelărilor, prezenţei la vot, a proiectelor de legi iniţiate, a prezenţei din comisii. Senatorul Mihail Popescu (PSD) general în rezervă şi fost şef al Marelui Stat Major, nu se afla nici printre cei remarcaţi de noi pozitiv, dar nici printre cei remarcaţi negativ.

Simţind totuşi că activitatea sa parlamentară nu a fost reliefată corect ne-a invitat vineri, când avea şi zi de audienţă, la Biroul Senatorial din sediul Consiliului Judeţean pentru a ne da mai multe informaţii. Aşa, ad-hoc, am realizat interviul următor.

• Care a fost cea mai importantă lege la care aţi lucrat în acest mandat ?

– Nu pot spune că a fost una mai importantă decât celelalte. Am lucrat la mai multe legi vizând domeniul Apărării Naţionale. Fac parte din comisia pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională şi datorită experienţei din domeniu cred că am reuşit să-mi ajut bine colegii.

• Când eraţi şeful Marelui Stat Major aţi lucrat cu doi preşedinţi, credeţi că aţi fi putut lucra şi cu Traian Băsescu?
– Am conlucrat foarte bine cu preşedintele Ion Iliescu, dar şi cu preşedintele Emil Constantinescu. Cred că nu aş fi putut lucra la fel de bine cu Traian Băsescu. I-am cunoscut personal pe mulţi din consilierii săi. Oameni capabili care precis l-au sfătuit în context cu legile şi cu situaţia actuală. Nu aţinut cont şi aceşti oameni şi-au dat demisia. Probabil la fel procedam şi eu. După tentativa de suspendare a sa a pus tunurile pe Parlamentul României şi a discreditat permanent această instituţie.

• Aveţi vreo nemulţumire legată de activitatea dumneavoastră din Senat ?
– Am fost coautor al legii privind statutul militarilor voluntari. Am militat pentru o armată de profesionişti şi am văzut această lege promulgată. Din păcate nu am putut impune un amendament care va costa România foarte mult. În lege este prevăzut că aceşti oameni pot fi menţinuţi în armată până împlinesc 40 de ani. Puţini dintre ei se vor putea pensiona la acea vârstă pentru că trebuie să ai minim 20 de ani de serviciu activ.

Nimeni nu a vrut să mă asculte când i-am întrebat ce se va întâmpla cu aceşti oameni când vor împlini 40 de ani. Vor trece în şomaj? Pentru cât timp? Vor primi ajutoare sociale? Cine şi unde îi va mai angaja? Am vrut să înlocuiesc limita de vârstă cu standarde şi bareme. Prin această menţiune am fi obligat profesioniştii din armată să se pregătească permanent şi intensiv.

Pentru că puteau să îşi piardă serviciul şi la 30 de ani dacă nu erau capabili dar ar fi ştiut că dacă îşi menţin sănătatea şi antrenamentul pot să stea în armată până la 50 sau chiar mai mult. Am fi avut mai puţini fumători şi consumatori de alcool în armată şi mai mulţi profesionişti bine antrenaţi.

• Aveţi vreun proiect de lege care nu a trecut ?
– Mă doare că preşedintele Băsescu a lovit într-un om care nu merita. Am făcut un proiect de lege pentru a i se acorda o locuinţă unui general pensionar., un erou al ţării, care în război a fost făcut caporal la vârsta de 9 ani. Omul a fost chiar personaj pentru o carte.

Merita la bătrâneţe măcar o garsonieră în care să stea până la sfârşitul vieţii. Am convins colegii din Senat şi din Camera Deputaţilor şi am obţinut voturile necesare. Numai că domnul Băsescu a spus că nu se poate face o lege pentru un singur om şi nu a promulgat-o. În schimb a fost de acord să se facă o lege pentru un singur om atunci când s-a aprobat creşterea salariului secretarului general al Ministerului de Interne.

• Am văzut mai mulţi oameni în audienţe la dumneavoastră. Ce vor majoritatea din cei care vin aici?
– Sunt mulţi cetăţeni nemulţumiţi de modul în care au fost aplicate legile funciare. Foarte mulţi primari nu au respectat legile, au favorizat anumite persoane, au făcut abuzuri. Vorbesc aici de toţi primarii indiferent de culoare politică pentru că am găsit şi unii de la PSD care s-au îndepărtat de legea scrisă şi de cea morală.

Sunt destui cetăţeni care vin să se plângă pentru că vor fi daţi afară din case. Legea restituirilor imobilelor nu a fost bună pentru că nu s-au dispus măsuri pentru chiriaşi. Trebuia ca procentul de 2 la sută din privatizări să fie folosit la construirea d e locuinţe sociale care să fie acordate acestor chiriaşi evacuaţi. Nu e normal ca o nedreptate să fie înlocuită cu ală nedreptate.

• Este ceva care vă sperie domnule senator?
– Să mă sperie ? Direct nu. Indirect mă sperie situaţia populaţiei. Eu stau la bloc, nu am vilă aşa cum au spus unii şi nu am făcut nici un demers pentru a intra în posesia locuinţei de serviciu pe care am avut-o când eram în funcţie militară. Nu am crezut că este normal să pun mâna pe o locuinţă destinată celui care mi-a luat locul şi celor care îi vor urma în funcţie.

Ei bine în blocul în care stau sunt oameni cu venituri mediii nu cu salariu minim. Aceşti oameni sunt disperaţi de creşterea facturilor. M-au rugat să fac ceva dar le-am spus că un senator nu poate face prea multe în acest sens. Mă roagă mereu să fiu şef de scară, sau administrator în speranţa că voi reuşi să fac cumva ca facturile să fie mai mici. Le-am spus că nu am timp. I-am refuzat şi pentru că ştiu că facturile vor creşte nu vor scădea. Actualul Guvern nu se gândeşte efectiv la situaţia a mii de familii care vor ieşi din iarnă cu mari datorii şi cu cămările goale.

• Actualul Parlament este bun, ar trebui ceva schimbat?
– Am văzut că aţi scris undeva că Vâlcea are nevoie de 3 parlamentari activi nu de 9 pe hârtie. Aveţi dreptate că numărul parlamentarilor este prea mare. E un Parlament prea stufos. Ar trebui parlamentari mai puţini dar cărora să le fie daţi în subordine directă mai mulţi specialişti. Birourile senatoriale să aibă în jur de 10 salariaţi, specializaţi pe domenii diferite care să ajute senatorii să răspundă eficient problemelor cetăţenilor.

• Veţi mai candida ?
– Am aproape 60 de ani. Am fost o viaţă în armată unde cred că mi-am făcut datoria cum trebuie, am avut şi această experienţă din Parlament. Am trăit multe şi anul acesta mă voi retrage în speranţa că voi trăi mult. Speră fiecare chiar şi cel care a fost operat pe cord deschis ca mine. Operat în străinătate nu pentru că nu aveam încredere în medicii români, unii foarte buni, dar pentru că serviciile din spitalele noastre lasă foarte mult de dorit.

Alte stiri din editia curenta:

(Impact)Criză în justiţia vâlceană
(Impact)Firmele deputatului Becşenescu, executate silit…
(Actualitate)Combinatul Oltchim va fi scos la privatizare
(Administratie)În Drăgăşani Doctorul Pavelescu se pregăteşte p…
(Fapt divers)Putem reclama poliţiştii
(Politica)Senatorul Mihail Popescu a refuzat postul de şe…
(Actualitate)Fonduri europene pentru învăţământul vâlcean
(Sport)Tadici e unul dintre cei mai buni tehnicieni di…
(Politica)La Olăneşti primarul nu va fi votat nici de col…
(Sparle si soparle)Sparle si soparle
(Finante)Actualitatea fiscală: Obligaţii declarative ale…
(Actualitate)O firmă proaspăt înfiinţată în Prahova a prelua…
(Editorial)Ce se-ntîmplă la Poliţie
(Administratie)Lucrările la Centrul Expoziţional Seaca au intr…
(Fapt divers)Bani furaţi din altar

Leave a Response