|luni, noiembrie 25, 2024
  • Follow Us!

Lădeştiul, Lăpuşata şi Roeştiul sunt administrate exemplar de primari destoinici 

La pas, prin comune conduse de primari din opoziţie


Lădeştiul, Lăpuşata şi Roeştiul sunt administrate exemplar de primari destoinici

Tiberiu Pîrnău
Traian Guminski

 Marţi, 12 februarie, am vizitat trei comune prin care nu mai trecusem de mult. Am fost prima dată în Lădeşti unde am asistat la inaugurarea unui sediu nou al postului de Poliţie. L-am însoţit apoi pe primarul Sabin Dragnea la sediul Primăriei unde urma să se desfăşoare o şedinţă de Consiliu Local. Edilul nu părea deloc impresionat de apropierea alegerilor locale. Are mai multe mandate la activ şi cunoaşte bine oamenii. Ştie că ar fi putut face mai mult dar şi localnicii ştiu că nu el este de vină. E greu ca primar al opoziţiei şi este mai ales greu când birocraţia nu ajută administraţiile locale din mediul rural.

Primarul din Lădeşti vrea moderator TV

În biroul primarului e mare aglomeraţie. Şedinţa de Consiliu va avea loc într-o încăpere mică pentru că întreg sediul este în renovare. „Trebuia să renovăm primăria mai de mult timp, dar ştiţi cum sunt oamenii. Ar fi venit la primărie şi ar fi spus că aici primarul stă în lux în timp ce ei nu au apă, gaz sau canalizare. Am zis că prima dată trebuie să mă ocup de lucrările edilitare.” Lădeştiul ca multe alte comune are un buget mic.

Aşteaptă mereu rectificări bugetare ale Consiliului Judeţean. În zonă nu există agenţi economici importanţi, nu au venit investitori, iar localnicii se ocupă mai mult cu creşterea animalelor. „ Am avut noroc cu fondurile europene dar şi acestea sunt greu de obţinut. E o alergătură de nedescris. Te duci prima dată şi o doamnă sau domnişoară îşi spune că ai nevoie de o anumită documentaţie apoi ţi se cer ulterior sute de acte.

Cred că o să apelez la fosta mea colegă de facultate, doamna Maria Tudor, că am auzit că va da drumul unui post de televiziune. Vreau să o rog să mă lase să fac o emisiune „Ghimpele” sau ceva de genul acesta. Să critic birocraţia.” În fapt, primarul are idei bune. Spune că la Consiliu Judeţean există angajaţi specialişti. Aceştia ar trebui să fie împărţiţi, să li se repartizeze câteva comune şi să ajute administraţiile din teritoriu la alcătuirea proiectelor. „ Eu am mâncat cartea. Când am dat la Facultate am fost 1158 de candidaţi pe 53 de locuri. Vroiam să mă duc la Bucureşti, dar pe drum nişte colegi m-au convins şi am mers la Craiova.

Atunci mulţi tineri credeau că Horticultura este de viitor şi era o concurenţă de nedescris mai ales că fetele toceau materia din scoarţă în scoarţă. Mi-am iubit meseria şi apoi m-am adaptat la postul de primar. Dar vă spun sincer niciun primar nu ştie exact cum trebuie făcut un proiect pentru obţinerea finanţărilor europene. Sunt sute de chichiţe şi de condiţii. De aceea avem nevoie de specialişti adevăraţi.

Sunt firme care percep sume imense pentru a face un proiect şi apoi nu ştii dacă va fi considerat eligibil.”. Comuna s-a schimbat în bine de când am trecut ultima dată aici. Pe drum ne întâlnim cu oameni care lucrează la canalizare. Promitem să revenim la începutul primăverii, salutăm consilierii locali şi plecăm spre Lăpuşata.

Primarul Cornoiu face proiecte pe bandă rulantă, pentru comunitate

 Primarul Aurelian Cornoiu este unul dintre cei mai buni medici veterinari din zonă. Îl cheamă oameni şi din comunele limitrofe şi se duce să îi ajute la orice oră din zi şi din noapte. Are noroc că fiind celibatar poate să-şi dedice tot timpul administraţiei şi intervenţiilor veterinare la care îl ajută uneori şi vicele, care este tehnician veterinar. Cei doi fac o echipă perfectă cu Aurel Mega, secretarul comunei care la 30 de ani de primărie este unul dintre cei mai experimentaţi din Vâlcea.

Mâna de gospodar se vede imediat. De la ultimele alegeri în comună s-au făcut multe. Deşi este ziuă remarcăm iluminarea care aflăm ulterior, că a fost recent finalizată de specialiştii de la DOCRIS SRL. Alimentarea cu apă – o lucrare care se întinde pe 26 de kilometri – a fost finalizată în 2006. Urmează canalizarea la care se lucrează deja. S-au atras fonduri pentru acest obiectiv de peste 1 milion de euro. Comuna a mai primit ajutor financiar la lucrări edilitare şi de la Consiliul Judeţean. „Avem în vedere mai multe proiecte, am fost puţin invidios când am văzut ce aţi scris recent despre Primăria Goleşti. Să ştiţi că şi la noi se lucrează din plin. Oamenii îşi fac treaba.

Avem un studiu de fezabilitate pentru gaze, un altul pentru asfaltări. Am făcut asfaltări şi o să mai facem. S-a lucrat şi la şcoli.” Spune primarul Cornoiu, care nu pare impresionat de bârfele răutăcioase lansate de adversari. „Se apropie alegerile şi oamenii vor să devină primari. Eu nu sunt disperat. Ştiu că dacă nu ies am o meserie bună la îndemână. Puteţi merge prin comună şi să întrebaţi oamenii, dacă eu îi ajut contracost.

Nu va spune unul, că mi-a dat ceva. Sunt zile când vin acasă plin de sânge de animal şi atunci îmi aduc aminte cum am vrut în anul trei de facultate să trec la medicină umană, specializarea – ginecologie. Doi colegi de ai mei, un ardelean şi un moldovean, au reuşit, eu am avut ghinion pentru că am luat şase la un examen la care îmi trebuia un şapte. Cei doi ştiu că sunt primar şi îmi scriu uneori să mă tachineze.

Mă întreabă dacă aş mai vrea să fiu ginecolog. Eu vă spun sincer că iubesc şi meseria de veterinar dar şi ce fac aici.” Plecăm din Lăpuşata, bucuroşi că aici oamenii conduc primăria în bună armonie. Îi promitem secretarului să publicăm un articol, care să descrie mizeria în care a fost târât pe nedrept de doi jurnalişti mercenari în urmă cu trei ani, care plătiţi de adversari ai săi, l-au acuzat de hărţuire sexuală. Cunoaştem toate detaliile poveştii şi le vom face publice. Cât de curând.

Gheorghe Drăghici munceşte de dimineaţa până seara

 În Roeşti îl găsim pe primar, ca de obicei, la muncă. Gheorghe Dăghici, aflat la al patrulea mandat nu şi-a schimbat obiceiul. Este în cizme şi ţinută de şantier prin noroaie, alături de localnici angajaţi din şomaj pe Legea 76. Muncesc de zor la un pod în satul Râpa Cărămizi. „Banii nu au ajuns decât pentru proiectare aşa că am angajat 10 oameni pentru lucrări d e interes public în baza legii. Le aduc eu mâncare de acasă şi tragem înainte.

Consiliul Judeţean a mai alocat 420 de milioane aşa că s-au luat de ei materiale.” Îl convingem să ne însoţească puţin la primărie şi să ia o pauză. Administraţia din Roeşti a alcătuit, împreună cu cele din Lăpuşata, Lădeşti şi Pesceana, o Asociaţie intracomunitară. Se numeşte „ Cerna Vâlcea” are sediul în Primăria Roeşti este înregistrată la Camera de Comerţ şi a reuşit deja să obţină studiile de fezabilitate pentru nişte proiecte comune. Se vor mai asfalta 2 km şi se va extinde reţeaua de gaze a comunei. Lucrările de alimentare cu apă au demarat încă de acum 10 ani.

Proiectul a durat mult pentru că s-au acoperit 36 de kilometri de reţea. Canalizarea se va extinde anul acesta. Sunt deja finalizate lucrările pe 15 kilometri dar se vor mai face încă 10 kilometri. „Vreau să termin un drum în satul Cuieni pe DC 112. Este vorba despre trei kilometri de asfalt. Vor costa vreo 20 de miliarde.” Bugetul nu e prea bogat. Din taxe şi impozite vin cam 700 de milioane. Consiliul Judeţean mai dă anual în jur de 5 miliarde prin rectificări. Pe HG-uri au intrat în visteria comunei anul trecut 100 de miliarde de lei vechi, iar primarul a reuşit să depună proiecte ce au însumat în ultimii ani peste 220 de miliarde. Cel mai grandios proiect este însă aproape de finalizare.

Va fi inaugura de 1 Mai. Este vorba despre o bază de agremet . O piscină de 22 metri lungime şi 12 metri lăţime, cu plajă, un bazin mai mic pentru copii şi locuri de joacă. Populaţia abia aşteaptă să fie finalizat. Primarul este sigur că va câştiga încă un mandat pentru că. La 55 de ani simte, că mai poate da ceva pentru comună. Localnicii îl îndrăgesc şi nu pot uita că acest om, la vârsta de 28 de ani, a riscat libertatea pentru a le apăra pământul.

Gheorghe Drăghici era atunci şeful CAP-ului din localitate. Era îndrăgit de oameni şi apreciat de şefi. Dar în 1987 a venit un ordin emis de sinistra prim secretară PCR de judeţ Venerica Pătru. Trebuia ca oamenilor să le fie smulşi pomii şi viţa de vie din curţi. Şeful CAP-ului s-a opus vehement. S-a pus în faţa buldozerului. Nu a fost iertat. A fost dat afară din serviciu şi din partid. Acum este membru PSD.

Stimează toţi parlamentari dar recunoaşte că liberalul Emilian Frâncu trece cel mai des pe la el prin comună. „ A fost şi domnul Vlădoiu de cîteva ori”. A primit oferte de la mai multe formaţiuni dar a preferat să rămână fidel partidului în care se află. Pentru întreaga sa activitate, anul trecut, „ Ziarul de Vâlcea” i-a decernat diploma de „Primar profesionist”.

Alte titluri din editia curenta

(Reportaj)Primarul din Mateeşti, incompetenţă maximă
(Administratie)Lădeştiul, Lăpuşata şi Roeştiul sunt administra…
(Fapt divers)Spărgătorii reprezentanţelor de la Vâlcea, depi…
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Administratie)Primarul Gutău joacă totul pe cartea investiţiilor
(Fapt divers)Furturi masive de motorină, din locomotive
(Editorial)Hocus – pocus
(Administratie)Gheorghe Iordache edilul din Drăgăşani, gentelm…
(Administratie)Milioane de euro pentru verificarea aerului din…
(Fapt divers)Cinci răniţi, în urma răsturnării unui autobuz
(Fapt divers)Poliţia din Lădeşti are sediu nou
(Sport)Chimista Ramona Maier, pe locul trei în top 10 …
(Politica)Preşedintele PAS, Constantin Rotaru
(Administratie)Primarii care nu rezolvă problema proprietăţilo…
(Sport)Premieră în fotbalul juvenil vâlcean


Leave a Response