|duminică, noiembrie 24, 2024
  • Follow Us!

Stefan Prala, director ABA Olt: ,,Apa este o avuție care trebuie gospodărită cu grijă, atât pentru noi, cât mai ales pentru viitorul copiilor noștri’’ 

Stefan Prala

Ziua Mondială a Apei sărbătorită de Administrația Bazinală de Apă Olt.

Tema anului 2018 – ”Natura pentru Apa  ”

 Pe 22 martie sărbătorim Ziua Mondială a Apei. Această zi a fost aleasă în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurator de la Rio de Janeiro din 1992.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea în atenția opiniei publice, prin diferite acțiuni de conștientizare, a necesiății protejării  mediului înconjurător și a apelor.

De asemenea, această festivitate mondială este un bun prilej de a reaminti cât de periculoasă este poluarea apei,  una din resursele indispensabile pentru viaţa omenirii.

Administrația Bazinală de Apă Olt ,cu sprijinul Ministerului  Apelor și Pădurilor și a Administraţiei Naţionale „Apele Române,,, a organizat cu această ocazie, în perioada 19- 23 martie  2018, acţiuni educative în şcoli cu rol  de conştientizare a importanţei calităţii apei şi conservării resurselor de apă.

În acest an, la invitația domnului director ABA Olt,  Ștefan Prală, un eveniment important a fost ședința Comitetului de Bazin Olt, din 21 martie, care a reunit reprezentanții A.N. ,,Apele Romane,,, prefecturilor, primăriilor, consiliilor judeţene şi agenţilor economici din bazinul hidrografic Olt.

Şedinţa a fost prezidată de Prefectul județului Vâlcea, Florian Marin, în calitate de preşedinte al Comitetului de Bazin Olt. Alături de alți invitați de seamă, directori și șefi de instituții, ne-au onorat cu prezența și președintele Consiliului Județean Vâlcea,  domnul Constantin Rădulescu, subprefectul județului Vâlcea, doamna Aurora Gherghina, viceprimarul municipiului Râmnicu Vâlcea, doamna Maria Preda, inspector şcolar general ISJ Vâlcea, doamna Andra Bică.

Pe ordinea de zi a fost prezentat mesajul doamnului Ioan Deneș, Ministrul Apelor și Pădurilor. ,,Trebuie să înțelegem că managementul apei este mult mai eficient și cu rezultate mult mai durabile dacă refacem suprafeţele de pădure și zonele umede, dacă restabilim conectivitatea râurilor cu luncile inundabile și dacă creăm zone tampon, de protecţie cu vegetaţie, în lungul cursurilor de apă. Acestea vor atenua viiturile, vor reduce aportul de nutrienți în ape și vor contribui la o mai bună alimentare şi regenerare a apelor subterane’’.

Mesajul domnului Victor Sandu, Directorul General al Administrației Naționale ,,Apele Române”. ,,Călăuziți de mesajele profunde ale acestei zile aniversare, în calitate de specialiști și gospodari ai resurselor de apă suntem datori să propunem și să regândim modul de reintegrare armonioasă a unor soluții „prietenoase” cu modul de infrastructură tradițională a sistemului de gospodărire a apelor”.

Totodată a fost prezentată și ,,Fazarea proiectului WATMAN-sistem informațional pentru managementul integrat al apelor – Etapa I este un proiect care are ca scop continuarea lucrărilor aferente Fazei 1 a POS Mediu 2007-2013”. Implementarea proiectului conduce la reducerea pagubelor asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundaţii.

De asemenea, au fost prezentate materiale despre calitatea apei în Bazinul Hidrografic Olt și o interesantă prezentare  despre  ,,Rolul pădurii în circuitul apei în natură”, pentru care mulțumim  domnului director al Directiei Silvice Vâlcea, ing.Gheorghe Mihăilescu.

Un alt subiect intens dezbatut a fost_ igienizarea albiilor pe cursurile de apa din administrare. Ședința s-a desfășurat într-o atmosferă deschisă și  constructivă.

Seria manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Apei au fost demarate în incinta Grădiniței cu program prelungit „N Balcescu”, din Râmnicu Vâlcea, coordonată de doamna prof. Maria Aprodu, unde ne-am întâlnit cu copii din grupa mijlocie explicându-le, pe înțelesul lor, ce înseamnă apa pentru ei. Micuții au fost fascinați de filmulețele prezentate în cadrul acestei întâlniri. La finalul acțiunii s-au bucurat de cadourile primite (diplome, sucuri, baloane și dulciuri) din partea Administrației Bazinale de Apă Olt.

În aceeași zi, la Școla Gimnazială nr.5, ne-am întâlnit cu elevii clasei a IV-a B, îndrumați de doamna prof. Diana Ciobanu și cu elevii clasei a III-a C, îndrumati de doamna prof. Floriana Grigore. Ținându-ne de promisiunea făcută în anul 2015, i-am vizitat din nou și am constatat, cu mare plăcere, că nu au uitat ce am discutat în urmă cu doi ani despre protejarea apei. Și de această dată au demonstrat, prin discuții și prin desene frumos colorate, viziunea pe care o au asupra apei, a rolului pe care această resursă naturală îl joacă în viaţa lor. La finalul acțiunii, elevii au fost recompensați din partea Administrației Bazinale de Apă Olt, cu dulciuri, răcoritoare, cărți de povești și diplome.

În spiritul unei bune colaborări între ABA Olt și școlile din municipiul Rm. Vâlcea, vineri, 23 martie, am onorat invitația doamnei prof. Vochițu Carmen, de la Colegiul Energetic, unde, alături de elevii claselor a IX-a G și a X-a G- profil protecția mediului, am asistat la prezentarea susținută de eleva Vlădoi Mădălina ,, Apa-esența vieții,,. Dezbaterile pe baza materialului au reflectat implicarea tinerei generații în protejarea resursei de apă.

Pe tot parcursul anului vom continua demersul nostru de a-i informa pe cei mici în spirit ecologic: să înveţe şi să respecte legile naturii, să contribuie la refacerea naturii, menţinând curăţenia, să înţeleagă necesitatea protejării apei.

Ziua Mondială a Apei a fost marcată în tot bazinul hidrografic Olt prin acțiuni de ecologizare, cu participarea angajaților sistemelor de gospodărire a apelor din subordinea ABA Olt, acolo unde vremea a fost prielnică. Acest gen de acțiuni desfășurându-se pe tot parcursul anului.

     ,,Apa este o avuție care trebuie gospodărită cu grijă, atât pentru noi, cât mai ales pentru viitorul copiilor noștri’’, a subliniat directorul ABA Olt, ec. Ștefan Prală.

1. IMAG1724 (1)

 

IMG-20180321-WA0052

Leave a Response