|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Deputatul PSD, Ştefan-Ovidiu Popa: Lipsa medicilor de familie, o problemă reală a județului Vâlcea 

ovidiu-popa1

 

Declaratie politica

Stimate Domnule Președinte,

Stimate colege, stimați colegi,

 

Județul Vâlcea și nu numai, se confruntă cu o situație îngrijorătoare în sistemul medical, referindu-mă în concret la medicii de familie care sunt din ce în ce mai puţini, iar cei tineri nu mai doresc să urmeze această specialitate medicală. Astfel că, putem spune că în județul Vâlcea, este o criză acută de medici de familie, fiind localităţi care împart doar un singur doctor.

O situaţie reală a medicilor de familie din judeţul Vâlcea a fost prezentată autorităților locale, trăgând un semnal de alarmă asupra acestui aspect. Majoritatea medicilor de familie din județ au vârste înaintate, astfel că, unii au decedat, iar alții au ieşit la pensie. Grav este şi faptul că anul acesta precum și anul viitor, din statisticile prezentate, reiese că nu mai puţin de 50 de medici de familie se vor pensiona.

Situaţia este cu atât mai grea cu cât nici în acest moment nu sunt suficienţi doctori în localităţile judeţului. Spre exemplu, există un medic care trebuie să facă faţă solicitărilor din două localităţi în acelaşi timp, sau nu mai au doctor de familie deloc. Este cazul localităţilor ca Lăpuşata şi Stăneşti, care împart un singur doctor de familie, dar şi al comunelor Boişoara şi Titeşti, Zătreni şi Lăcusteni, Racoviţa, Galicea, Voineasa, Stoilești, Ionești, chiar şi oraşul Brezoi.

La nivel național peste 500 de localități, cu cel puțin 120 de mii de oameni, nu au un medic în comuna în care locuiesc. Alte comune mai mari au un singur medic, deși ar trebui să aibă doi sau trei. Un calcul estimativ arată că ar fi necesar un număr de cel puțin 650 de medici de familie în toată țara.

Medicii de familie sunt interesați de zonele cu număr mare de locuitori, pentru că medicul de familie este plătit la numărul de asigurați înscriși la cabinetul lui, în mediul rural numărul medicilor de familie fiind de 27,2 ori mai mic, respectiv de numai 81 de cabinete, comparativ cu mediul urban, unde există estimativ 10.400 de cabinete medicale independente de specialitate. În consecință, numărul de locuitori care au revenit unui cabinet medical independent de specialitate a fost de 23,4 ori mai mare în mediul rural, față de mediul urban.

Dragi colegi, pentru că fiecare cetățean contează și nu doar la vot, și pentru că este datoria noastră să susținem acest lucru, haideți ca împreună să găsim o soluție pentru această problemă. Poate n-ar trebui să fie numărul de locuitori criteriul, poate ar trebui să existe un punct sanitar unde să vină un medic periodic sau poate găsim soluții mai bune!

 

Vă mulțumesc!                                                                                     17 aprilie 2018

 

Ştefan-Ovidiu Popa

Deputat PSD

Vâlcea, Circumscripția electorală nr. 40

Leave a Response