A opta casă demolată la Mateeşti
A opta casă demolată la Mateeşti
În localitatea vâlceană Mateeşti a fost evacuată în cursul zilei de marţi şi cea de-a opta locuinţă aflată în zona de risc, după ce malul de steril a început din nou să înainteze cu câte un metru pe oră încă din dimineaţa zilei de 3 martie. „Am convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi am stabilit unde vor fi cazaţi evacuaţii în prima fază. Alunecarea a fost activată de ploile din ultima perioadă.
Deocamdată, albia pârâului Tărâia nu a fost blocată” – a spus prefectul de Vâlcea, radu Renga. Alte trei case sunt acum în pericol, iar specialiştii cred că apa provenită din ploi, care s-a format în conurile de pe dealul de la Mateeşti va duce la evoluţia alunecării de teren. Până acum, alunecarea, care a început din 9 februarie 2008 a înghiţit deja şapte gospodării, 12 persoane rămânând pe drumuri.
Refuzau mutarea
Membrii familiei Golescu, cea care a fost evacuată din locuinţă au refuzat iniţial să plece din casă, deşi li se dăduse ordin de evacuare, deoarece mai sperau ca malul de pământ să le ocolească gospodăria. Adrian Golescu a acceptat să fie evacuat abia după insistenţele autorităţilor. Demolarea casei a început abia miercuri dimineaţa, bunurile din interior şi materialele de construcţie fiind depozitate la sediul Primăriei Mateeşti. Adrian Golescu a refuzat însă posibilitatea de a locui într-o casă modulară, împreună cu soţia şi cei doi copii şi a spus că preferă să doarmă la socrii până când i se va face o altă casă.
Primarul localităţii, Nicolae Stănişor a anunţat că alunecarea avansează în prezent ceva mai lent în comparaţie cu zilele de duminică şi luni. Peste 30 de pompieri au fost în zona unde se află locuinţa familiei Golescu pentru a ajuta la evacuarea bunurilor şi pentru a demola casa. „Am refuzat să mă mut pentru că la căminul cultural nu sunt condiţii de locuit pentru copiii mei, nu există apă curentă, nici curent electric şi nici canalizare.” – spunea Adrian Golescu. Acesta era nemulţumit de asemenea pentru că autorităţile nu l-au informat despre despăgubirile pe care ar urma să le primească. Bărbatul şi-a construit casa cu bani împrumutaţi de la bancă, şi mai are încă de plătit rate.
Case modulare pentru sinistraţi
Autorităţile vâlcene au anunţat că sinistraţilor li se vor pune la dispoziţie patru case modulare date de Guvern, carwe urmează să fie montate pe terenul de sport din comuna vâlceană şi branşate la reţeaua de curent electric, Mai grav este însă că alunecarea ameninţă acum şi pârâul Tărâia halda avansând şi spre oraşul Berbeşti. „Abia când se vor goli lacurile de sus, de pe deal se va stabiliza şi terenul", a spus subprefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu. Aceasta a mai adăugat că, în momentul când halda va ajunge aproape de casele oamenilor, aceştia vor fi evacuaţi cu forţa, chiar dacă vor refuza să se mute.
Alte titluri din editia curenta:
(Politica)Râmnicenii îl vor candidat la Primărie pe Ion T…
(Impact)Directorul Bălăşoiu, ultimul „dinozaur…
(Impact)Claunul Crăpătureanu îşi întinde tentaculele în…
(Editorial)Falşii prieteni ai lui Gutău
(Actualitate)A opta casă demolată la Mateeşti
(Impact)Elena Băsescu – acuzată de bătaie de un p…
(Sport)Oltchim – FC Nurnberg, pentru un loc în s…
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Fapt divers)Haos în Râmnic – Poliţia rutieră dă amenzi pe b…
(Fapt divers)Opt focare de rabie în Vâlcea
(Divertisment)Membrul
(Announcements)18.000 de suluri de hârtie igienică pentru Dire…
(Administratie)Împrumut de la bancă pentru modernizarea străzi…
(Administratie)Lucrãri în tot orasul
(Politica)Buturuga Pistol răstoarnă carul Gutău?