|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Primarii pesedişti vor să dea în judecată Guvernul 

Primarii pesedişti vor să dea în judecată Guvernul

• Refuz nejustificat de aprobare a PUG-urilor în 17 localităţi

 În 17 comune vâlcene, majoritatea conduse de primari PSD lucrările şi investiţiile ar putea fi blocate după ce, zilele trecute, reprezentanţii Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Craiova au refuzat să aprobe planurile urbanistice locale. Acest lucru ar însemna inclusiv blocarea investiţiilor în zonele respective.

Primarul comunei Tomşani spune că acţiunea este una politică, menită să oprească accesul la investiţii şi, în acest fel, să pună într-o lumină proastă edilii respectivi. Dumitru Pearcu, primarul comunei Tomşani, împreună cu alţi câţiva primari care s-au confruntat cu refuzul nejustificat de aprobare a planurilor urbanistice generale ale localităţilor ameninţă că vor da în judecată statul român şi Guvernul României.

Refuz pe motiv de … arii protejate

Deşi reprezentaţii Agenţiei de Protecţie a Mediului Vâlcea au aprobat PUG-urile respective, doljenii au declarat că nu-şi dau avizul, aducând un argument cel puţin bizar: în planuri nu s-a menţionat cum vor fi protejate păsările rare, ocrotite de lege. Doar că la Tomşani, Fârtăţeşti, Galicea sau Horezu singurele păsări „rare” sunt puicuţele, gâştele, raţele şi vreo câţiva cocoşei… de Hurez. Cei 17 primari vâlceni s-ai întâlnit cu reprezentanţii protecţiei mediului de la Craiova în prezenţa unor consilieri judeţeni, arhitecţi şi reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului Vâlcea, pentru avizarea planurilor urbanistice în localităţile respective.

Era o întâlnire obişnuită şi nimeni nu preconiza scandalul ce avea să urmeze. Primarul Dumitru Pearcu spune că cele patru doamne venite de la Craiova şi-au dat verdictul înainte de a se uita peste acte. Acestea au spus că nu vor aviza în ruptul capului PUG-urile respective, invocând un paragraf de lege în care se menţionează că documentaţia trebuie să cuprindă un raport de mediu şi un studiu de impact din zonă, întocmite de firme specializate şi acreditate de .. mediu, dar plătite din bugetele locale ale localităţilor beneficiare.

În acest fel, lucrările şi investiţiile pe care primarii îşi propuseseră să le efectueze au fost blocate temporar. „Celelalte primării au primit în urmă cu puţin timp avize favorabile, fără ca cineva să le ceară studii de impact. Legea nu s-a modificat între timp, dar noi suntem trataţi după alte criterii. După ce că au venit cu o întârziere de o oră, cele patru au luat decizia chiar înainte de vedea actele. Nu ne-au spus că este ceva în neregulă în dosarele întocmite de noi, doar ne-au anunţat clar că nu au de gând să avizeze planurile.

Eu cred că a fost o decizie clar politică pentru că 14 dintre cei 17 primari sunt pesedişti. Dau în judecată statul român, Guvernul României! Ne-au amânat cu un an toate investiţiile pentru a ne strica imaginea în faţa electoratului! Dacă au interpretat legea aşa acum, de ce nu au făcut lucrul acesta şi înainte, când au avizat planurile celorlalte localităţi? Dacă au greşit atunci sau acum cred că trebuie să plătească” – afirmă primarul comunei Tomşani.

Proiecte suspendate în aşteptarea deciziei

Primarul comunei Fârtăţeşti, Nicolae Voicescu, aflat în aceeaşi situaţie îl susţine pe Pearcu şi spune că ostilităţile au decurs ca pe „vremea lu’ împuşcatu’”. „Au venit croite şi ne-au spus: Vă ascultăm dar nu luăm în considerare! Nu ştiu dacă a fost comandă politică, dar nu erau pe problemă fetele. Citeau legea 1076 pe litere, ca la grădiniţă şi făceau mişto.

Arhitecţii şi-au strâns mapele când au văzut că nu au cine sta de vorbă, mai ales că specialiştii de la Mediu Vâlcea aprobaseră PUG-urile, considerându-le corecte şi legale. Cineva de la Craiova trebuie să dea explicaţii şi să plătească pentru asta. Nu poţi să aplici legea o dată într-un fel şi să dai avize unor primării şi apoi să aplici aceeaşi lege altfel, în defavoarea altor primării. Dacă celelalte avize s-au dat ilegal cineva trebuie să fie tras la răspundere” reclamă Voicescu. Pentru a intra „în legalitate”, primarii trebuie acum să refacă planurile.

Asta presupune să facă o licitaţie prin care să găsească o firmă care să le întocmească studiile de impact şi rapoartele de mediu. Studiul nu poate fi însă realizat decât de anumite firme agreate de cei de la Mediu, lucru care durează mult timp şi costă foarte mulţi bani. Reprezentantul Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Craiova, Cătălin Florescu a spus că, din câte ştia dumnealui, ar fi nevoie de un studiu de mediu doar în localităţile unde există arii protejate prin programul Natura 2000.

Reprezentantul AGPM Craiova nu a putut explica însă de ce localităţi care nu au nici o arie protejată, cum sunt cele din sudul judeţului au rămas cu planul neavizat. Primarii aşteaptă acum decizia scrisă a Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Craiova, iar în cazul în care va rămâne negativă, sunt hotărâţi să cheme în instanţă chiar şi Guvernul României.

Alte titluri din edita curenta

(Administratie)Scandal la Primăria Berislăveşti
(Reportaj)Casele olarilor din Horezu, în pericol din cauz…
(Administratie)Dumitru Buşe spune cu mândrie adio Consiliului …
(Actualitate)„ Ziarul de Vâlcea „ susţine olimpi…
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Administratie)Primarii pesedişti vor să dea în judecată Guvernul
(Sport)„Chimistele” aşteaptă o minune de …
(Editorial)Alegeri
(Fapt divers)Magistrati vâlceni, cercetati de DNA
(Actualitate)Am primit la redacţie din partea S.C.Vadova S.R.L
(Announcements)Căruţaşul Bou a mânat calul în faţa maşinii
(Politica)Oprescu încearcă recucerirea primăriei la Păuşe…
(Politica)Dumitru Persu îl sabotează pe Ion Câlea
(Fapt divers)Şcoala din Roeşti, golită de calculatoare
(Administratie)Comuna Fârtăţeşti s-a transformat în şantier

Leave a Response