Şeful Parchetului Vâlcea va avea subalterni de…acelaşi „nivel“ cu el
Şeful Parchetului Vâlcea va avea subalterni de…acelaşi „nivel“ cu el
Procurori mai slabi la Vâlcea
• Bareme coborâte, pentru candidaţi slab pregătiţi
În judeţul Vâlcea este o criză acută de procurori. Din păcate, nivelul foarte slab de pregătire al candidaţilor la un astfel de post sau chiar al celor care au dat examen pentru admiterea în magistratură a făcut ca la ultimele concursuri nici unul dintre candidaţi să nu poată fi admis. Drept urmare, s-an recurs la o soluţie de criză, fără precedent în acest domeniu, şi anume s-au coborât baremele, pentru a fi admişi la examen cât mai mulţi candidaţi.
Vor fi admişi mai mulţi candidaţi
O astfel de măsură este unică până în prezent în magistratura românească, aflată în prezent în criză acută de procurori. Prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, Teodor Trancă a spus că a fost nevoit să intervină la conducerea Institutului Naţional al Magistraturii, pentru a adapta baremele …. slabei pregătiri a candidaţilor. Astfel, la ultimul examen de admitere în magistratură, unde au fost scoase la concurs trei posturi au participat şi trei poliţişti. „Pentru noi sunt foarte importante acum posturile de execuţie, pentru că pe cele de conducere oricum nu prea are cine să le ocupe. Am intervenit la ultimul examen la conducerea INM, pentru a modifica puţin baremele, în aşa fel încât să poată lua examenul cât mai mulţi dintre candidaţi, pentru că la baremele care erau nu ar fi luat nimeni. Asta este situaţia, candidaţii vor fi ceva mai slabi, dar nu avem ce face. Am zis să fie admişi, după care să avem posibilitatea de a-i alge. Sunt şi poliţişti, şi avocaţi care au dat ultimul examen.” – spune primul procuror de la Vâlcea.
Criza de la Horezu continuă
Urmează să fie organizat concursul pentru şefii de parchete şi judecătorii. Astfel, în perioada 18 aprilie – 8 iunie 2008, Institutul Naţional al Magistraturii organizează un concurs pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor la curţile de apel, tribunale şi judecătorii, precum şi la parchetele de pe lângă acestea. La Vâlcea sunt libere posturile de prim-procuror pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Horezu, dar şi cel de vicepreşedinte al Tribunalului Vâlcea. La Horezu se înregistrează în continuare situaţia cea mai gravă, în sensul că există în prezent doar un procuror angajat în instituţia respectivă, restul dosarelor trebuind să fie preluate de procurorii de la Tribunalul Vâlcea.
Examen pentru magistratură
În total,. Institutul Naţional al Magistraturii a scos la concurs 142 de funcţii vacante de preşedinte, vicepreşedinte de la curţile de apel, tribunale şi judecătorii, precum şi 95 de posturi vacante de şefi de parchete, candidaţii putându-se înscrie până la data de 9 mai. Sunt vacante 95 de posturi de procuror general, procuror general adjunct, prim-procuror şi prim-procuror adjunct de la parchetele de pe lângă curţile de apel, tribunale, tribunale specializate şi judecătorii.
La ultimul concurs similar – organizat în perioada 28 octombrie – 25 noiembrie 2007- au fost validate toate candidaturile judecătorilor, în timp ce rezultatele privindu-i pe procurorii şefi au fost parţial îngheţate din cauza suspiciunii de fraudare a examenului de către membri ai Comisiei de examinare cu ajutorul unor înalţi foşti şi actuali magistraţi. Scandalul a avut legături şi la Vâlcea.
În final, rezultatele au fost validate parţial, rămânând îngheţate posturile de procuror general al Parchetului Curţii de Apel Piteşti, prim-procuror al Parchetului Capitalei, prim-procuror al Parchetului Judecătoriei sectorului 5 şi cel al Parchetului Judecătoriei Craiova. Ancheta DNA privind concursul organizat în perioada 28 octombrie – 25 noiembrie 2007 este aproape finalizată. La concursul de anul acesta, pentru ocuparea celor 142 de posturi de şefi de instanţei şi a celor 95 de funcţii de procurori şefi, se pot înscrie magistraţii care îndeplinesc condiţiile minime de vechime prevăzute de art. 50 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care la ultima evaluare au avut calificativul „foarte bine" şi nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani.
Concursul se va desfăşura după următorul calendar: 25-29 mai; 3-4 iunie 2008 – testarea psihologică, evaluarea capacităţii candidaţilor de a lua decizii şi de a-şi asuma răspundere şi verificarea rezistenţei la stres; 11-24 iunie 2008 – susţinerea proiectului referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de conducere; 29 iunie 2008 – susţinerea testării scrise privind managementul, comunicarea şi resursele umane.