Reclamaţii de furturi de bannere în campanie
Reclamaţii de furturi de bannere în campanie
Poliţiştii vâlceni au fost nevoiţi să rezolve mai multe plângeri venite din
partea partidelor politice din judeţ, majoritatea referindu-se la ruperea afişelor electorale şi dispariţia bannerelor.
Reclamaţii la Păuşeşti şi Făureşti
Luni, 12 mai, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Păuşeşti – Otăsău, au fost sesizaţi de un candidat la Primăria Păuşeşti despre faptul că, în noaptea de 11 spre 12 mai a.c., din satul Şerbăneşti fuseseră furate două bannere electorale amplasate legal. „În cauză se efectuează cercetări faţă de autori necunoscuţi pentru infracţiunea de furt calificat.” – a precizat Diana Smărăndoiu, purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea. La faţa locului s-a deplasat un ofiţer din cadrul Formaţiunii Poliţiei Rurale Horezu, urmând a raporta în funcţie de rezultatul cercetărilor.
În aceeaşi zi, la ora 10.00, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Stăneşti au fost sesizaţi şi ei de un candidat scaunul de primar cu privire la faptul că în noaptea de 11/12.05.2008, a fost sustras un banner amplasat legal în apropierea Primăriei Stăneşti. În aceeaşi zi, o reclamaţie asemănătoare a fost depusă la Făureşti, unde un candidat la funcţia de primar a constatat şi el că îi dispăruse un banner amplasat la Făureşti, în satul Mărcuşi. Locul unde a fost amplasat banner-ul nu era autorizat de Primăria Făureşti.
Campanie începută cu stângul
Campania electorală a debutat în judeţul Vâlcea cu stângul. După câteva zile în care candidaţii s-au străduit să-şi facă imagine atât în municipiul Râmnicu Vâlcea, cât şi în restul judeţului, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea au primit mai multe sesizări şi plângeri din partea conducerii partidelor, pe care trebuie să le soluţioneze. Prima nemulţumire a venit din partea actualului primar din comuna Lungeşti, Gheorghe Dumitraşcu, care a fost oprit de reprezentanţii PD-L Vâlcea să îşi desfăşoare campania electorală în propria localitate.
Acesta a depus imediat o plângere la postul local de poliţie, în timp ce democrat-liberalii în cauză au primit o avertizare în scris. „Majoritatea plângerilor se referă la ruperea afişelor sau dispariţia bannerelor electorale. Nu s-a semnalat până acum nici o sesizare de alt tip”, a declarat Daniel Munteanu, inspectorul şef adjunct al IPJ Vâlcea. Social democraţii par să fie şi ei victimele acestei campanii, potrivit declaraţiilor poliţiştilor.
În comuna Mihăeşti, mai multe bannere electorale ale PSD-ului au fost rupte, în momentul de faţă efectuându-se cercetările de rigoare pentru a se descoperi autorul infracţiunii. Plângeri au existat şi la nivelul municipiului. Liderul PNL Vâlcea, Emilian Frâncu a fost primul care a sunat la numărul de urgenţă 112 pentru a depune o plângere împotriva unor tineri care au rupt toate afişele candidatului liberal la Primăria Râmnicului, Bogdan Pistol, din zona Goranu. „Cei trei tineri au fost identificaţi şi riscă o amendă cuprinsă între două şi cinci milioane lei vechi”, a spus Daniel Munteanu.
Ultima sesizare are în prim plan tot PNL Vâlcea, poliţiştii vâlceni descoperind un tânăr de 16 ani cu probleme psihice care lipea afişele electorale ale candidaţilor liberali într-o staţie de autobuz. Emilian Frâncu a declarat că nu va mai tolera această situaţie şi consideră este necesară o întâlnire cu şefii staff-urilor de campanie pentru a nu se mai produce evenimente neplăcute. „Va curge sânge dacă nu se potolesc. În Râmnicu Vâlcea escaladează violenţa. Le-am propus întâlniri în care să discutăm. Este spaţiu de lipit afişe pentru toţi”, susţine liderul PNL.
Pericol de electrocutare din cauza afişelor de pe stâlpii de înaltă tensiune
Disperarea politicienilor de a-şi face o campanie cât mai „bună” i-a deranjat chiar şi pe reprezentanţii CEZ Distribuţie, care i-au avertizat pe aceştia că stâlpii de înaltă tensiune nu trebuie acoperiţi cu afişe electorale, existând pericolul de electrocutare „Stâlpii trebuie să nu fie acoperiţi în zona de avertizare asupra pericolului de electrocutare. Rugăm lipirea afişelor electorale pe panourile şi în zonele special amenajate, pentru a nu periclita viaţa oamenilor şi pentru a evita eventualele accidente.
În plus, afişele sunt lipite cu adezivi foarte puternici, iar în urma ploilor, chiar dacă hârtia se deteriorează, inscripţia rămâne acoperită permanent”, a declarat Marinela Feraru, purtătorul de cuvânt al CEZ Distribuţie Vâlcea. Din păcate, reprezentanţii CEZ sunt cei care au declanşat tevatura cu lipirea afişelor pe stâlpi, atunci când au transmis la mai multe primării vâlcene adrese prin care informau că sunt dispuşi să dea voie candidaţilor anumitor partide să îşi lipească afişele electorale pe stâlpi.
Săptămâna trecută, la Dăeşti, angajaţii CEZ nu mai aveau însă cum să vopsească avertismentele privind pericolul de electrocutare, deoarece afişele erau postate chiar la înălţimea unde, normal, ar fi trebuit amplasate avertismentele. „Noi nu mai înţelegem nimic. Avertismentul ar fi trebuit postat la 1,5 metri înălţime, dar nu avem loc să facem asta, aşa că l-am pus sub afiş.” – a declarat un reprezentant al CEZ.
Afişajul ilegal, contravenţie
Având în vedere că se primesc tot mai multe sesizări cu privire la sustragerea sau distrugerea de materiale de propagandă electorală din locuri neautorizate, reprezentanţii Poliţiei Vâlcea atrag atenţia, conform prevederilor art. 103, litera i din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, despre faptul că afişarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 600 la 1000 lei şi confiscarea bunurilor. „Orice sesizare în legătură cu ruperea, distrugerea sau alterarea afişelor de propagandă electorală se va clarifica pornind de la legalitatea afişării în zona sau pe imobilul respectiv, pentru a se aplica în mod corect legislaţia în vigoare.” – a mai precizat purtătorul de cuvânt al IPJ.