|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Cercetarea româneasca, finantata la nivelul celei din Europa 

Premierul Calin Popescu Tariceanu:

Cercetarea româneasca, finantată la nivelul celei din Europa

 Primul-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu a fost prezent marti 20 mai într-o vizită de lucru în judetul Vâlcea, cele mai importante puncte ale vizitei fiind Institutul National de Criogenie si Separări Izotopice ICSI Rm. Vâlcea si societatea Oltchim, de pe platforma chimică. Dacă la combinatul Oltchim premierul a mai fost prezent si cu alte ocazii, este prima sa vizită la Institutul National de Criogenie.

În timpul vizitei în incinta institutului, directorul ICSI Rm. Vâlcea, profesorul universitar Ioan ªtefănescu, directorul institutului i-a prezentat premierului si santierul Centrului National de Cercetare pentru Hidrogen si Pile de Combustie din cadrul institutului, santier care a fost inaugurat în urmă cu aproape două săptămâni. Premierul a discutat apoi cu profesorul Anton Anton, presedintele Autoritătii Nationale pentru Cercetare stiintifică despre posibilitatea ca cercetarea românească să poată fi finantată în continuare la acelasi nivel ca si în ultimii doi ani.

În timpul vizitei la societatea Oltchim, premierul si-a arătat disponibilitatea pentru a sprijini combinatul spre privatizarea prin infuzie de capital, nu cu investitori strategici, el neexcluzând nici posibilitatea ca pachetul majoritar de actiuni să fie atribuit unei societăti românesti.

Mai multi bani pentru cercetare

După prezentarea făcută de directorul Institutului vâlcean de Criogenie, premierul Tăriceanu, care s-a arătat interesat mai ales de apa sărăcită în deuteriu si de cercetările desfăsurate în prezent de ICSI în privinta surselor de energie alternativă, pe bază de hidrogen, a declarat că cercetarea va fi sustinută la fel ca si până acum de reprezentantii Guvernului. „Ceea ce vreau este să stimulăm activitătile de cercetare dezvoltare legate de tehnologii.

Am avut chiar si săptămâna trecută o vizită în Germania, unde am spus că forta de muncă o să crească. Nu mă astept ca România să fie o tară de lumea a treia. Împreună cu profesorul Anton am gândit cercetarea românească pe un alt făgas începând cu anul 2005, acest drum având două coordonate esentiale. Am majorat bugetul existent, am pornit de la 120 de milioane de euro pentru cercetare si am ajuns la peste 800 de milioane euro astăzi.

În momentul de fată, România este în media europeană, sau chiar peste media europeană. Al doilea lucru important decis în 2005 este modul cum finantăm cercetarea. Am început să facem o finantare pe competitie între proiecte, care să-i stimuleze pe cei care sunt cei mai buni. Important este să avem capacitatea de a ne implica în proiecte din ce în ce mai mari, care au legătură cu economia.

Vreau să întelegeti bine că vreau să pretuim împreună inteligenta românilor si vreau ca România să fie o tară europeană în toate privintele, nu trebuie să rămână competitivă la nivel european prin pretul scăzut al mâinii de lucru. Trebuie să recuperăm decalajele care ne separă de celelalte tări. Este absolut normal ca, pe măsură ce economia creste, salariile să crească.”, a apreciat premierul Tăriceanu.

La rândul său, secretarul de stat Anton Anton a spus că inclusiv investitia de la Râmnicu Vâlcea, respectiv Centrul National de Cercetare pentru Hidrogen si Pile de Combustie este tot un proiect, finantat atât de guvern, cât si de Uniunea Europeană. „Dacă până acum am dat bani de la Agentia de Cercetare, de data asta discutăm de programe si utilizăm si fondurile structurale. Am pus un euro european pentru un euro românesc.

Anul acesta, pentru finantarea cercetării sărim de 800 de milioane si avem o pozitie care este deasupra mediei europene. Din coada cozilor, unde eram atunci când am venit împreună la guvernare acum cred că ne situăm foarte bine.” – a declarat presedintele Autoritătii Nationale pentru Cercetare stiintifică. Conform directorului ICSI Vâlcea, prof. Ioan Stefănescu, premierul fost foarte interesat si de faptul că la institutul vâlcean se fac standardele pentru functionarea centralelor nucleare, lucru care ar putea determina o strategie viitoare în legătură cu reactoarele 3 si 4 de la Cernavodă.

Întâlnire cu ceramistii de la Horezu

După plecarea de pe platforma chimică vâlceană, premierul Tăriceanu s-a deplasat spre Băbeni, unde a vizitat santierul sălii de sport care se construieste în localitate. Vizita a continuat cu o întâlnire cu primarul comunei ªirineasa, după care, în localitatea Popesti, premierul a participat la inaugurarea noii clădiri a Primăriei. Ulterior, seful Executivului a vizitat Mănăstirea Hurezi si atelierul de olărit din orasul Horezu, unde s-am întâlnit cu reprezentanti ai asociatiei locale de agroturism.

Leave a Response