|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Eugen Neata: PSD îşi respectă promisiunile făcute în campania electorală şi realizează proiecte pentru dezvoltarea României! 

neata-declaraie-politic

 

 

Am cinstea şi onoarea să reprezint în Parlament judeţul Vâlcea, cel mai frumos judeţ din ţară! Un judeţ unic în lume prin diversitatea staţiunilor balneare. Alături de colegii mei am susţinut, încă de la începutul acestui mandat, necesitatea înfiinţării Fondului de Investiţii pentru Dezvoltarea Staţiunilor Balneare, şi în curând Guvernul va emite ordonanţa care să reglementeze înfiinţarea şi funcţionarea acestui fond.

Pe lista de priorităţi a implementării măsurilor din Programul de guvernare se află Fondul de Investiţii pentru dezvoltarea staţiunilor balneare. Din acest fond se va finanţa dezvoltarea şi modernizarea a 31 de staţiuni balneare, din care trei se află în judeţul Vâlcea: Băile Olăneşti, Băile Govora şi Călimăneşti-Căciulata.

Vâlcea este “capitala turismului balnear” încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, având patru staţiuni unicat în Europa: Băile Olăneşti, Călimăneşti, Băile Govora şi Ocnele Mari. Acestea sunt situate la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri faţă de Râmnicu Vâlcea, municipiul reşedinţă de judeţ. Primele trei au primit în 2011 statutul oficial de „staţiuni balneologice de interes naţional”.

Băile Olăneşti este staţiunea cu cele mai multe izvoare minerale din România, peste 30, de aceea i se mai spune staţiunea “Izvoarele de Aur”! Apele de aici sunt iodurate, bromurate, sodice, calcice, sulfuroase, clorurate, hipotone sau izotone.

Călimăneştiul sau Călimăneşti-Căciulata este cunoscut din secolul al II-lea drept punct central al liniei de fortificaţii romane — Limes Alutanus, prin castrul Arutela. Călimăneştiul este atestat documentar de Mircea cel Bătrân la 20 mai 1388, prin actul de înzestrare a viitoarei sale necropole domneşti — Mănăstirea Cozia. Apele minerale de la Călimăneşti sunt folosite pentru prima dată de călugării Mănăstirii Cozia şi sunt atestate documentar în 1520.

Prima dată din pământul Govorei a ieşit la suprafaţă petrol şi pe urmă, la finele secolului XIX, ape minerale sărate, iodurate şi nămolul sapropelic. Acestea au fost testate de medicul Nicolae Popescu — Zorileanu, întemeietorul staţiunii. Ulterior s-a demonstrat că la Băile Govora este zona cu cel mai ozonificat aer din ţară, graţie echilibrului dintre ionii pozitivi şi cei negativi, în consecinţă se recomandă tratamentului pentru bolile respiratorii.

Am promis, prin Programul de guvernare, că vom constitui un Fond de Dezvoltare al Staţiunilor Balneoclimaterice, care va finanţa dezvoltarea şi modernizarea acestora şi cred că este momentul ca Guvernul să emită o ordonanţă în acest sens, termenul limită din program fiind fixat în noiembrie 2018.

Susţin dezvoltarea tuturor staţiunilor balneoclimaterice din acest proiect !

Susţin dezvoltarea României!

 

Eugen Neata, deputat PSD de Valcea

 

Leave a Response