|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Cine a câştigat alegerile şi cine le-a pierdut in Valcea? 

Bilanţul localelor în Vâlcea

Cine a câştigat alegerile şi cine le-a pierdut?

 Marii învinşi ai alegerilor locale din Vâlcea sunt PRM şi PC. Ambele formaţiuni au pierdut reprezentarea în Consiliul Judeţean, asta după ce au avut şi funcţii de conducere. Ambele nu au intrat în consiliul local din Râmnicu Vâlcea. PRM nu areuşit să obţină nici măcar un mandat de primar iar PC a obţinut doar 5 după ce la un moment dat avea 9 primari. În cazul conservatorilor moartea lui Dumitru Buşe a fost o lovitură. Cu fostul lider în viaţă partridul ar fi putut intra în CJ şi poate ar mai fi luat doi primari.

La PRM responsabilitatea eşecului total i se datorează liderului judeţean Nicolae Pătru dar şi celor doi parlamentari PRM de Vâlcea, care nu au făcut nimic pentru acest judeţ în acest mandat. Ei au fost aleşi inutil de vâlceni. Iar sfidarea lui Dumitru Dragomir, plecat pe la Campionatul de Fotbal în pline alegeri, spune multe. Gazetarii care-l intervievează pe subiecte sportive habar nu au că acest om este deputat de Vâlcea şi despre senatorul PRM de Vâlcea nu ştiu nici gazetarii cu ce se ocupă şi când a venit ultima dată în judeţ. Acest dispreţ total al parlamentarilor lui Vadim va scoate din peisajul parlamentar partidul.

Victoria liberală

PNL a obţinut 35 de mandate de primar în Vâlcea. Este formaţiunea cu cel mai mare număr de mandate de primar din judeţ, dar şi cu cele mai multe mandate de consilieri locali – 343 faţă de 303 PSD şi 253 PDL. Liberalii au obţinut trei primării de oraşe: Brezoi, Băile Olăneşti şi Berbeşti – pe care nu le aveau plus Băile Govora din primul tur. Au pierdut în schimb Primăria Horezu şi Drăgăşani. De remarcat este şi faptul că PNL a obţinut consilieri locali în toate cele 89 de localităţi din Vâlcea, fiind singura formaţiune cu o asemenea performanţă.

Probabil în zilele următoare PNL va obţine şi un număr important de viceprimari pentru că are consilieri în multe localităţi în care poate forma o majoritate prin alianţe. Pentru liberali însă este vital obşinerea unui post de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi din păcate nu se poate alia ca în alte judeţe cu cei din PSD pentru acest lucru iar consilierii PDL par mai dispuşi să bată palma cu sexagenarul Persu de la PSD. Deputatul liberal Emilian Frâncu a fost înfrânt la alegerile directe pentru postul de preşedinte al Consiliului judeţean doar datorită votului masiv dat în Râmnic de electorat PDL-ului.

Senatorul Jurcan a obţinut puţine voturi în judeţ faţă de contracandidaţii săi iar dacă Mircia Gutău nu ar fi câştigat atât de zdrobitor poate liberalii l-ar fi înfrânt pe Cîlea. Una peste alta organizaţia liberală judeţeană a obţinut rezultate remarcabile având 30 % din mandatele la Consiliul Judeţean şi primul loc la mandatele de primari şi consilieri locali. Dacă toate organizaţiile PNL ar fi obţinut un asemenea scor premierul Tăriceanu ar fi putut să fie liniştit la guvernare încă patru ani.

Victorie absolută PDL la Râmnic

Democrat-liberalii au obţinut majoritate absolută în Consiliul Local al Râmnicului şi o treime de mandate în Consiliul Judeţean având şanse mari la un post de vicepreşedinte, pe care-l pot obţine alături de PNL sau de PSD. Au pierdut Primăria Brezoi dar în schimb au câştigat Primăria Ocnele Mari şi Primăria Horezu. Au jucat finale grele în Călimăneşti, Băile Olăneşti şi Bălceşti. PDL a obţinut 13 mandate de primar şi va mai obţine şi nişte mandate de viceprimar. A obţinut de asemnea consilieri locali în localităţi în care nu aveau reprezentanţi în consiliu aşa cum a fost cazul în Drăgăşani. Liderul lor a pierdut la mustaţă preşedinţia Consiliului Judeţean, dar calculele arată că în toamnă PDL are şanse reale la cel puţin trei mandate din cele 9.

Victorie amară a PSD

Social-democraţii s-au confruntat cu lupte interne chiar înainte de decalnşarea campaniei electorale. Cu toate acestea au reuşit să obţină postul de preşedinte al Consiliului Judeţean, pe care-l pierduseră cu mulţi ani în urmă. PSD a obţinut fotoliul de primar la Drăgăşani, o zonă roşie dar în care nu reuşiseră niciodată să câştige primăria. Au câştigat cel mai mare număr de mandate în Consiliul Judeţean, dar în schimb au obţinut cel mai slab rezultat din istorie pentru Primăria Râmnicului şi pentru consiliul local de aici unde vor face doar figuraţie. PSD a mai câştigat Primăria Bălceşti (cu un candidat în vârstă care nu va mai conta peste patru ani) dar a pierdut Berbeştiul.

La mandatele pentru primari a obţinut locul doi cu 31 de mandate şi cu multe primării, din cele foste PSD, pierdute datorită unui management electoral prost şi unor greşeli în desemnarea candidaţilor ale lui Dumitru persu. Printre altele PSD a pierdut Primăria Stoileşti, Orleşti, Lădeşti şi Milcoiu – ultimele două fiind vechi fiefuri pesediste. A mai pierdut turul doi la Păuşeşti Măglaşi unde a desemnat un candidat prea în vârstă, la Stăneşti (vina exclusiv a lui Persu), la Guşoeni. În Milcoiu şi Guşoeni, PSD a păierdut în faţa unui PNG ,ceea ce demonstrează că rivalii de la PNL şi PDL nu au pus probleme social democraţilor, ci ei s-au bătut singuri mizând pe cai morţi.

Primarii în funcţie au confirmat

La început de campanie electorală „Ziarul de Vâlcea” publica un editorial în care anticipam că cel puţin 75% din primarii în funcţie vor obţine un nou mandat. Ne-am înşelat cu puţin dar nu din cauza noastră am pierdut pronosticul, ci din cauza a minim trei primari care au făcut greşeli grave în campanie. Din cele 89 de primării din Vâlcea 42 au fost câştigate în primul tur de scrutin. Toţi cei 42 de primari aleşi în 1 iunie erau primari în funcţie. Acest lucru demonstrează că edilii capabili, iubiţi şi respectaţi de comunitate, au fost votaţi masiv şi au reuşit să obţină un nou mandat. Ceilalţi aveau probleme, probleme ce îi duseseră în turul doi.

Un tur extrem de periculos după cum s-a dovedit de multe ori chiar dacă obţii victoria confortabilă a primului scrutin. Au fost şi câţiva primari în funcţie care nu au intrat nici măcar în turul doi. Scoatem din calcul Păuşeşti Măglaşi şi Drăgăşani unde primarul în funcţie nu a mai candidat. Primarii în funcţie din Olăneşti, Băbeni, Malaia şi Câineni nu au reuşit să intre nici în turul doi. Dacă la Olăneşti este vorba de o lehamite totală a populaţiei faţă de un edil care a dispreţuit-o patru ani şi care s-a îmbogăţit în vreme ce staţiunea murea la ultimele două localităţi este vorba în primul rând despre o campanie electorală prost purtată în care primarii nu au apelat deloc la presă pentru a reaminti electorilor realizările lor, obiectivele, proiectele în derulare.

În Băbeni este o situaţie aparte de alianţe, de trădări, de certuri şi de orgolii ciobăneşti despre care vom discuta în altă ediţie. În turul doi au pierdut alegerile primarii în funcţie din: Berbeşti, Horezu, Ocnele Mari, Costeşti, Lădeşti, Livezi, Măciuca, Milcoiu, Popeşti, Slătioara, Stăneşti, Stoileşti, Voiceşti, Lungeşti, Ştefăneşti. În total, după cele două tururi 66 de primari în funcţie şi-au păstrat mandatele în timp ce în 23 de localităţi au fost aleşi primari noi. Toate partidele mari au pierdut primării, pe care le-ar fi putut câştiga dacă puneau un alt candidat sau dacă purtau o campanie mai bună. În primul rând vinovaţii sunt însă candidaţii, care nu au ştiut cum să se prezinte în faţa electoratului.

Vitregite puţin par comunele Ghioroiu (primar PIN), Popeşti (primar PN├×CD), Milcoiu (PNG) şi Guşoeni (PNG). Aceste comune sunt conduse de primari care nu au colegi de partid în CJ şi care vor fi presaţi să se alipească” politic. La Ioneşti independentul Neagoe a reuşit să joace magistral obţinând voturi şi de la PDL şi de la PSD ambele formaţiuni având speranţa că după alegeri se va înscrie în partid. Neagoe va trebui să dezamăgească cel puţin una din formaţiuni. Primarii PC au ceva experienţă în administraţie şi vor reuşi să supravieţuiască politic negociindu-şi eventuala trădare abia în preajma alegerilor viitoare.

Greşelile care au costat

Facem un scurt sumar al unor greşeli politice-administrative care au costat pierderea unor primării de către cele trei mari partide.

PSD : A pierdut comuna Milcoiu datorită încăpăţânării lui Cîlea de a-l susţine pe Ceauşu deşi acesta era bătrân, obosit, conducea primăria dinainte de Revoluţie iar în ultimii ani nu făcuse nimic notabil. Actualul primar era membru PSD şi îşi dorea să candideze. Dacă Cîlea l-ar fi desemnat pe Muşat câştiga primăria din primul tur. La Păuşeşti Măglaşi PSD a desemnat un candidat prea în vârstă care candida doar din orgoliu. Trebuia atras actualul primar care a candidat din partea PC. La Olăneşti trebuia convins să candideze Cazan chiar dacă i se propunea să râmână primar doar o perioadă de timp scurtă.

La Lădeşti era nevoie de o reorientare. La Popeşti putea fi convins candidatul ţărănist dacă i se propunea o susţinere financiară în campanie, la Orleşti trebuia ajutat primarul cel puţin cât fusese ajutată comuna vecină Scundu. La Livezi trebuia schimbat candidatul, la Stăneşti trebuia păstrat fostul viceprimar drept candidat. La Stoileşti existau semnale că lumea este nemulţumită de primar iar acesta era incapabil de a gestiona primăria eficient şi trebuia identificat un alt candidat. La Ioneşti putea fi atras Neagoe dinainte de alegeri şi susţinut în campania electorală. În Berbeşti şi Ocnele Mari social-democraţii au pierdut voturi în cei patru ani, zi de zi, datorită problemelor sociale pe care nu au fost în stare să le rezolve.

PNL : A pierdut la Malaia datorită faptului că primarul în funcţie nu a dus o campanie exemplară înaintea primului tur, nu a apelat la presă nu a mers din casă în casă. La Câineni PNL ar fi trebuit să schimbe candidatul, la Popeşti vina este atât a partidului care nu l-a susţinut puternic în turul doi, dar şi a primarului Şerban. Acesta putea să evite prin diplomaţie candidatura fostului secretar al primăriei, putea să-i propună să candideze pentru un post de consilier pe lista liberală spre a-l scoate apoi viceprimar. În ultimă instanţă trebuia spus fiecărui om în parte că premierul Tăriceanu nu va mai da un leu comunei cu primar ţărănist iar Popeştiul nu va primi bani nici de la CJ. La Ioneşti, liberalii au pierdut pentru că nu au fost în stare să negocieze conflictul dintre primar şi candidatul independent înainte de alegeri. Acesta putea fi convins foarte uşor să nu mai candideze.

La Costeşti asocierea primarului liberal cu Gigiu Istocescu ( un controversat al zonei) a fost extrem de păguboasă pentru liberali. La Păuşeşti Măglaşi trebuia convins acest Dediu. În Voiceşti ar fi trebui să fie schimbat candidatul sau ajutat primarul în funcţie. La Frânceşti trebuia găsit un candidat mai puternic şi susţinut financiar pentru a contracara cadourile date de primarul pesedist rudarilor. La Slătioara trebuia atacat puternic primarul migrator (care şi aşa a pierdut). Dacă liberalul intra în turul doi (au lipsit 14 voturi) partida se juca. La Drăgăşani trebuia convins Iordache să candideze. Dacă nu era posibil acest lucru organizaţia judeţeană trebuia să alcătuiască o altă listă de candidaţi pentru consiliul local. Lista este cea care l-a tras în jos pe doctorul Pavelescu, lista şi lipsa de fermitate în campania electorală.

La Horezu primarul Niţă trebuia educat să-şi facă imagine mai bună în rândul electorilor, să devină mai popular. Pentru liberali pierderea Drăgăşanilor şi a oraşului Horezu este foarte grea. Aceste două localităţi au un număr imens de proiecte în derulare. Guvernul liberal a pompat direct şi indirect fonduri şi a susţinut finanţarea externă. În următorii patru ani primarii vor beneficia de bani mulţi şi dacă vor şti să-şi facă imagine vor fi de nedoborât la următoarele alegeri. Mai trebuie menţionat că Frâncu a greşit dând mână liberă la alcătuirea listei pentru consiliu local din Râmnic. Trebuia făcută o listă mai bună în care pe poziţii semieligibile să fie puşi oameni care să tragă, să muncească şi să aibă imagine şi disponibilitate la efort fizic şi financiar. Iar Nicolae trebuia ori lăsat să candideze (se ştia că oricum primăria va fi pierdută) ori exclus definitiv de pe orice listă. Omul a sabotat de ciudă totul având grijă doar de lista sa pentru consiliu unde ocupa primul loc.

Despre Bujoreni şi ce trebuiau să facă liderii liberali cu primarul Roşu încă din timpul scandalului Crinu Popescu-blocuri- Roşu vom vorbi cu altă ocazie. Atunci PNL a ezitat să dea într-un primar care susţinea interesele economice ale unui adversar de moarte a edilului Gutău. „Ziarul de Vâlcea” dar şi alte ziare publicaseră dovezi ale falsurilor în acte şi ale abuzurilor din administraţia locală Bujoreni. Suficiente ca PNL să poată înlătura un edil ce a câştigat din nou prin cadouri electorale şi susţinere din partea unor grupuri de interese. În final credem că Emilian Frâncu a acţionat prea mult în teritoriu şi prea puţin în Râmnic.

Greşelile PDL

Candidatul de la Călimăneşti trebuia pregătit din timp pentru bătălie. Era necesară şi alcătuirea unei liste mai bune pentru consiliul local. La Brezoi PDL nu a ţinut cont de semnalele din presă. Liderii judeţeni ar fi trebui să ia măsuri cu doamna Corotchi şi să verifice reclamaţiile. La Olăneşti, Cioteanu trebuia exclus mai repede din partid şi candidatul pregătit din timp. Lista de consilieri nu a fost bine alcătuită. Candidatul pentru preşedinţie trebuia stabilit mai repede iar senatorul Jurcan ar fi trebuit să se implice mai mult în teritoriu.

Pe listele pentru judeţ dar şi pe cele pentru consiliul municipal trebuiau puşi oameni cu origini în diferite comune şi cu priză în populaţia de acolo. Toţi trebuiau mobilizaţi pentru a strânge electorat. Prin mai multe ziare distribuite în comune trebuia spus electoratului că există şanse mari ca PDL să câştige (există cazuri în care simpatizanţi PDL au votat cu Ion Cîlea de frică că iese Frîncu preşedinte). PDL putea obţine mai mult în teritoriu profitând de valul de simpatie arătat de electorat lui Mircia Gutău.

De asemenea, partidul putea obţine o imagine mai bună prin media pentru mulţi candidaţi care nu erau primari în funcţie şi care nu au putut să-şi plătească reclama singuri. De multe ori sume mari aruncate pe afişe (ce erau rupte de adversari) sau pe bannere ar fi avut o eficienţă mai mare, dacă ar fi fost investite în mass media. Acolo unde candidaţii PDL au apelat la sprijinul nostru şi a altor profesionişti din presă, PDL a obţinut rezultate foarte bune.

(T.G.)

Leave a Response