|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Amânare dată de înalta Curte de Casaţie 

Amânare dată de Înalta Curte de Casaţie:

Magistraţii implicaţi în fraudarea examenului de procurori-şefi – amânaţi până în septembrie

Procesul magistraţilor implicaţi în fraudarea examenului de procurori şefi se va relua la 16 septembrie, după ce, săptămâna trecută, instanţa supremă a admis cererile acuzaţilor de a-şi angaja apărători şi de a-şi pregăti apărarea. Procesul este judecat de Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi a avut, miercuri, 11 iunie primul termen. Fostul procuror general adjunct al României Gabriela Ghiţă, alături de patru magistraţi şi un notar, au fost deferiţi justiţiei, în mai, pentru implicarea în fraudarea examenului de anul trecut pentru funcţii de procurori şefi.

Ulterior, Consiliul Superior al Magistraturii a decis suspendarea din funcţii a procurorilor Sterian Guli, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni şi Gabriela Ghiţă, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a „punerii în mişcare a acţiunii penale" în dosarul fraudării examenului pentru procurori şefi. De asemenea, Secţia pentru judecători a CSM a decis suspendarea din funcţie a judecătorului Gheorghe Cerbeanu, de la Tribunalul Vâlcea, pentru acelaşi motiv. Ceilalţi doi magistraţi trimişi în judecată în acest dosar – procurorii Dumitru Gheorghe şi Eugen Cojocaru – fuseseră suspendaţi din funcţii în decembrie 2007, prin hotărâre a Secţiei pentru procurori a CSM.

Gheorghe Cerbeanu, judecător la Tribunalul Vâlcea este judecat pentru complicitate la cumpărare de influenţă, el înlesnind înmânarea sumei de 15.000 de euro pretinsă de Eugen Cojocaru pentru aranjarea examenului. De asemenea, judecătorul vâlcean este acuzat că a înlesnit, în cursul lunilor octombrie – noiembrie 2007 plimbarea unor cadouri (băuturi alcoolice, vin şi whisky) de la inculpatul Gheorghe Dumitru către Gheorghe Bucur pentru ca acesta, prin influenţa pretinsă asupra unor magistraţi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, să-i determine pe aceştia să intervină asupra membrilor Comisiei de examinare în scopul promovării examenului.

Leave a Response