|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Gambitul liberal 

Gambitul liberal

 Vineri Biroul Teritorial Permanent al PNL Vâlcea a luat o decizie istorică. O decizie care va schimba cu siguranţă un întreg concept despre alianţe politice la nivelul consiliilor judeţene. Vechiul concept presupunea cumpărarea de voturi, pe bani sau cu posturi, trafic de influenţă, compromisuri împotriva adversarilor politici. Vechiul sistem însemna de multe ori trădarea electorilor. Numai dacă luăm exemplul de acum patru ani din Vâlcea când PSD a decis, datorită unei temeri nejustificate şi a unei uri viscerale a liderilor locali faţă de cei ai PNL, alegerea unui preşedinte PC (care avea doar doi consilieri judeţeni) şi a unui vicepreşedinte PRM , partid care avea doar trei consilieri judeţeni.

O manevră care permitea unui pesedist să ajungă vicepreşedinte dar care dispreţuia majoritatea electorilor vâlceni care votaseră cu PNL sau cu PD. Atunci a fost vorba doar de un troc ordinar politic dar în alte judeţe trocul cu posturi s-a transformat într-o ordinară mită. Preşedinţi de Consilii Judeţene au fost aleşi prin cumpărarea unor voturi de la partide mici dar şi de la consilieri ai formaţiunilor mari. Liberalii vâlceni au luat decizia de a sprijini luni alegerea a doi vicepreşedinţi PSD. Au dat astfel o lecţie foştilor aliaţi din ADA, pedeliştii. Aceştia nu vroiau să-l aleagă pe liberalul Cristi Buican vicepreşedinte şi pe Samuel Vâlcu ( colegul lor).

Domnul Gutău şi probabil domnul Jurcan se temeau de ascensiunea liberalului cunoscut ca un politician energic, necompromis, cu mare priză la populaţie şi la primari. Pentru democraţi o alianţă cu PSD care anunţase deja promovarea lui Persu pe un post de vicepreşedinte părea mai rentabilă. Peste doi ani Cîlea şi Persu urmau să nu mai conteze iar PDL avea un om în funcţie în timp ce liberalii nu ar fi avut. Alegerea unui vice PDL şi a altuia PNL părea cea mai echitabilă faţă de electorat care a ales în măsuri apropiate listele PSD, PNL şi PD. Orgoliul nemăsurat şi calculul politic s-au dovedit fatale pentru democraţi.

Aceştia ar fi putut obţine pe lângă postul de vice şi vreo două posturi importante cum ar fi fost cel de Inspector general şcolar. La nivel local PSD nu dorea o alianţă cu PNL. Şi din teamă faţă de onestitatea şi energia liberalului Buican dar şi dintr-o ură negestionată a liderilor Cîlea şi Persu faţă de deputatul PNL Emilian Frâncu pe care-l percep ca pe un duşman de moarte al social democraţilor. Aşa că, fără a ţine cont de indicaţiile conducerii centrale, oamenii lui Cîlea au pus la cale o alianţă cu PDL. Liberalii păreau pierduţi. Se zvonea că deja nu ştiu câţi primari de-ai lor vor părăsi partidul d e frică că nu vor avea susţinere în Consiliul Judeţean. Iar cariera politică a lui Cristi Buican părea la final.

Adversarii au creat chiar zvonuri că Buican fusese sacrificat de Frâncu pentru a crea o dezbinare în interiorul PNL. Tânărul liberal a dat dovadă de o maturitate deosebită. Şi-a convins colegi d e partid să facă o mutare senzaţională. De fapt PNL oricum nu mai avea ce pierde. Alianţa dintre PD şi PSD le-ar fi luat oricum posturile de vicepreşedinte. În loc să lase loc la două formaţiuni PNL a decis să acorde cele 10 voturi candidaţilor PSD. Au votat în biroul politic şi susţinerea programului preşedintelui Ion Câlea. Luni PSD nu are încotro. Trebuie să accepte gambitul liberal sau să se facă de râs.

Oricât de mult s-ar teme Persu şi Cîlea de popularitatea unui coleg de partid de-al lor care s-ar face popular prin muncă şi eficacitate, oricât ar dori să renunţe la sprijinul liberal PSD nu mai poate face acest lucru. Nu poate ceda un loc PDL decât cu riscul de a arunca organizaţia locală în aer, de a nemulţumi mai mult de jumătate din primarii lor şi de a ajunge subiect în presa centrală. PSD trebuie să accepte gambitul iar PDL trebuie să înveţe o lecţie. O lecţie de moralitate. Era în interesul judeţului, era în interesul partidului, şi era conform votului vâlcenilor. Era echitabil să împartă posturile cu liberalii. Nu au vrut.

Acum nu mai au nimic. PNL probabil va împărţi cu PSD şi o mulţime de posturi de viceprimari aşa cum dealtfel a şi început să o facă. Caz concret la Zătreni liberalii aveau 6 consilieri din 11 şi au votat viceprimar un pesedist. În această săptămână acelaşi lucru se va întâmpla în vreo 40 de localităţi în care posturile de viceprimar vor fi împărţite de cele două formaţiuni. Mircia Gutău este un bun edil, un om de imagine, un om de teren dar nu este un diplomat şi un politician excelent. Nu pentru că nu ar vrea ci pur şi simplu nu a avut parte de şcoala politică ţărănistă. Nu a fost alături de un Radu Livezeanu, Şerban Săndulescu, Laurenţiu Dumitraşcu sau Radu Vasile.

Explicaţie:
GAMBÍT, gambituri, s.n. Sacrificare a unui pion alb sau a altei piese la începutul unei partide de şah pentru obţinerea unui avantaj în atac. – Din fr. gambit

Leave a Response