|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

DEPUTATUL VASILE COCOȘ, PREOCUPAT DE TRANSPORTUL ÎN SIGURANȚĂ AL ELEVILOR CU AUTOBUZE ȘI MICROBUZE ȘCOLARE 

Deputatul-Vasile-Cocos-260x300

Deputații PSD de Vâlcea Vasile Cocoș și Daniela Oteșanu sunt inițiatori, alături de alți colegi parlamentari, ai Propunerii legislative pentru completarea Ordonaţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Propunerea legislativă introduce obligația unităților de învățământ, autorităților administrației publice locale și operatorilor de transport rutier care dețin autovehicule având inscripția TRANSPORT ȘCOLAR destinate transportului exclusiv a elevilor și a personalului didactic de a le echipa cu dispozitive luminoase cu mesajul STOP, aflate în stare de funcționare.

Aceste dispozitive sunt unele speciale alcătuite din indicatorul OPRIRE care este atașat la un dispozitiv de rabatare electric, acesta fiind confecționat dintr-un material reflectorizant-fluorescent și este prevăzut pe ambele părți cu câte două lămpi cu lumină roșie intermitent-alternativă care sunt aplicate deasupra și dedesubtul mesajului STOP iar dispozitivul de rabatare este montat pe partea stângă a autovehiculelor.

Conducătorii acestor autovehicule sunt obligați să semnalizeze intenția de a opri pentru urcarea/coborârea pasagerilor prin punerea în funcțune a dispozitivului luminos cu mesajul STOP și menținerea acestuia în funcțiune pe toată durata opririi, cu exceția cazurilor în care ies din trafic în stațiile prevăzute cu alveole.

În această situație, conducătorii de vehicule care circulă pe același sens de circulație și în spatele autevehiculelor având inscripția TRANSPORT ȘCOLAR care au în funcțiune dispozitivul luminos cu mesajul STOP sunt obligați să oprească imediat, la o distanță suficientă față de acestea. De asemenea, conducătorii de vehicule care circulă din sens opus sunt obligați să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare și cu atenție sporită pentru evitarea unor accidente de circulație.

Conform INS, statistica accidentelor de circulație cauzatoare de vătămări corporale în rândul tinerilor cu vârsta până la 20 de ani este foarte îngrijorătoare-dacă în anul 2013 s-au produs 6.363 răniri și decese, în anul 2016 s-au produs 8.306 răniri și decese în rândul acestora.

Din cauza lipsei prevederilor legale cu privire la comportamentul participanților la trafic în cazul în care autobuzele și microbuzele școlare opresc pentru urcare/coborârea pasagerilor elevi a crescut numărul de tragedii produse în asemenea situații, aceasta fiind justificarea modificării legislative propuse.

Leave a Response