„Sfântul Cuvios Grigorie este modelul nostru de sfințenie”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu la sărbătoarea Mănăstirii Bistrița
Ocrotitorul Mănăstirii Bistrița și al Arhiepiscopiei Râmnicului, Sfântul Grigorie Decapolitul a fost sărbătorit marți, 20 noiembrie, în prezența a doisprezece ierarhi, preoți, monahi, monahii și credincioși din Oltenia și din întreaga țară.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Kyrinias și Exarh de Lapithu și Karavas, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Quais, Episcop de Erzurum și Vicar al Patriarhiei Antiohiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărăşeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
În cuvântul de învățătură împărtășit celor care s-au așezat duhovnicește sub ocrotirea Sfântului Grigorie Decapolitul, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a subliniat că „sfinții sunt aleși de Dumnezeu pentru că, prin viețile lor, s-au învrednicit de slava împărăției lui Dumnezeu. Mântuitorul Hristos le oferă sfinților care urmează învățătura Lui și împlinesc poruncile lui Dumnezeu, toată slava.
Mântuitorul ne spune în Evanghelie că Toate „Mi-au fost date de către Tatăl Meu şi nimeni nu cunoaşte pe Fiul, decât numai Tatăl, nici pe Tatăl nu-L cunoaşte nimeni, decât numai Fiul şi cel căruia va voi Fiul să-i descopere. Veniţi la Mine, toţi cei osteniţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi odihni pe voi”.
Această descoperire despre care vorbește Mântuitorul Hristos este dumnezeirea, este Ființa, Care arată că Persoanele Sfintei Treimi sunt de aceeași natură și sunt egale.
Apoi Mântuitorul vorbește despre cunoaștere, pentru că după Înviere, s-a dat toată slava în cer și pe pământ, putere care va fi transmisă și Bisericii. Aceasta este întotdeauna o slujire, o smerenie, adică oferirea primului conținut al vieții noastre celor care sunt în Biserică și sunt chemați să devină locuitori ai împărăției cerurilor. Această cunoaștere este legată de smerenia Sa, adică ceea ce El Însuși îndeamnă: „învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima, şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre. Căci jugul Meu e bun şi povara Mea este uşoară”. Cunoașterea este adevărul cel ceresc și este un atribut al Mântuitorului, pentru că El cunoaște pe Tatăl prin propria natură. Nu este vorba despre o cunoaștere omenească, logică, rațională, ci este o cunoaștere în gândire.
Această cunoaștere nu o păstrează doar pentru Sine, ci ne-o împărtășește și nouă. Pentru aceasta a venit în lume: să ne descopere pe Tatăl cel ceresc, iar cunoașterea este în iubire, pentru că numai în iubire în iubire cunoaștem cu adevărat pe Tatăl și Fiul Îl cunoaște pe Tatăl în iubire, întrucât Dumnezeu este iubire. Mântuitorul este Acela Care, în iubirea Sa desăvârșită, pătrunde adâncul de taină al Tatălui ceresc, adică Se pătrunde pe Sine și, în această pătrundere, cunoaște pe Tatăl. Iubirea se împărtășește prin Duhul Sfânt, Care este chipul iubirii. Cunoașterea este descoperită și celorlalți în revelație și legată de conștiința noastră”.
Înaltpreasfinția Sa, vorbind despre virtuțile Sfântului Grigorie Decapolitul, a arătat că acesta „este modelul nostru de sfințenie, este acela care a primit această bogăție a lui Dumnezeu, pe care nu o păstrează pentru sine, ci o dăruiește, însă nu sărăcește. El urmează lui Dumnezeu lui Dumnezeu Care ne dăruiește în mod permanent Viața”.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu pentru bucuria duhovnicească împărtășită clerului și credincioșilor prin slujirea la Mănăstirea Bistrița, mulțumind totodată și ierarhilor împreună slujitori, pentru ca la final să-i binecuvinteze pe cei prezenți la sărbătoare.