Finanţele execută silit Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie Drăgăşani
Finanţele execută silit Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie Drăgăşani
Săptămâna trecută, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea – prin Administraţia Finanţelor Publice Drăgăşani, Serviciul colectare, executare silită a persoane fizice şi juridice – a dat publicităţii anunţul privind organizarea licitaţiei de vânzare a unor bunuri aparţinând debitoarei „Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Drăgăşani”. Dosarul de executare silită a staţiunii din Drăgăşani poartă numărul 169/2008, iar la licitaţie vor fi vândute mii de sticle îmbuteliate cu vin şi vin vrac din toate soiurile şi de mai multe tipuri, în valoare totală de milioane de lei. Licitaţia va avea loc în data de 14 august 2008, la sediul Administraţiei Finanţelor Publice Drăgăşani.
O altă societate de tradiţie din municipiul Drăgăşani cu probleme este SC Vinalcool SA, unde creditorii s-au hotărât să iasă la suprafaţă şi să solicite achitarea sumelor datorate de întreprindere. Unul dintre marii creditori este statul, care, an de an, plasa SC Vinalcool SA pe locuri fruntaşe în lista datornicilor la bugetul de stat. În acest sens, creditorii au decis să ceară în instanţă lichidarea şi falimentul societăţii, pentru a trece la valorificarea activelor din patrimoniul societăţii. Firma Nick SRL din Craiova a fost desemnată de judecătorul sindic să se ocupe de „executarea” activelor SC Vinalcool SA. Printre altele, au fost vândute Secţia Horezu, Sediu şi Sector Uzină Drăgăşani, Secţia Combinat Drăgăşani, Centrul Şirineasa, Centrul Berbeşti, Centrul Bălceşti, Centrul Lădeşti, Centrul Fârtăţeşti, Centrul Amărăşti, şi Centrul Guşoieni.
Problemele la SC Vinalcool SA Drăgăşani au început să apară în urmă cu doi ani, când prin două ordonanţe, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis să blocheze transferul pachetului de 550.000 de acţiuni la societatea Vinalcool SA Drăgăşani deţinute Gabriel Subţirelu şi Rodica Irina Negru la solicitarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Anterior însă, Ionel Dumitrache, fostul acţionar majoritar de la SC Vinalcool SA Drăgăşani, a reuşit să-şi vândă participaţia deţinută la întreprinderea din municipiul „dintre vii” la două persoane fizice, însă, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare au aflat de abia după zece luni şi au sesizat ilegalitatea acestei tranzacţii.
Totul a început în 30 iulie 2004, când pe piaţa extrabursieră a început să se deruleze oferta publică de preluare a pachetului de 100% din acţiunile SC Vinalcool SA Vâlcea cu sediul în Drăgăşani, ofertă iniţiată de două persoane fizice: Gabriel Subţirelu şi Irina Rodica Negru. Astfel, până în data de 19 august 2004, cei doi, prin intermediul societăţii de servicii de investiţii financiare Equity Invest SA intenţionau să cumpere toate cele circa 700.000 de acţiuni la un preţ de 855 lei vechi/bucata. Asta însemna că dacă oferta de preluare era realizată, Gabriel Subţirelu şi Irina Rodica Negru trebuiau să scoată din buzunare suma totală de peste 60.000 lei. Până la derularea ofertei publice de cumpărare, pachetul majoritar de acţiuni (79%) era deţinut de Ionel Dumitrache în timp ce alte 12,9% din acţiuni aparţineau Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Oltenia.
Numai că în primăvara anului 2005, conducerea AVAS transmite la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare o adresă în care precizează următoarele: „având în vedere faptul că, contractul de vânzare – cumpărare de acţiuni nr. AG/11/17 martie 2000 este în perioada de derulare şi nu a fost solicitat acordul AVAS privind cesionarea acţiunilor cumpărate, în conformitate cu prevederile art. 91 din Ordonanţa Guvernului nr.25/2002, cu modificările şi completările ulterioare, transmiterea acţiunilor de la cumpărător către terţi este considerată nulă de drept”. Astfel, Ionel Dumitrache, după cinci ani de la cumpărarea de la AVAS a pachetului majoritar al SC Vinalcool SA, şi-a vândut participaţia fără a avea acordul prealabil al AVAS.