|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

S-au dublat tarifele pentru blocarea şi ridicarea maşinilor parcate neregulamentar 

• Primăria, mai rea  ca firma Parcomat?

S-au dublat tarifele pentru blocarea şi ridicarea maşinilor parcate neregulamentar

• sentinţa Tribunalului Vâlcea (favorabilă Primăriei Râmnicului) a fost atacată cu apel de către firma Parcomat SRL, iar Curtea de Apel Piteşti a decis trimiterea cauzei înapoi la instanţa din Vâlcea, spre rejudecare

La sfârşitul săptămânii trecute, consilierii locali din municipiul Râmnicu Vâlcea au aprobat majorarea tarifelor practicate de ADP pentru blocarea şi ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar pe domeniul public. Tarifele au fost aproape dublate: de la 20 lei pentru blocarea roţilor, la 50 lei; de la 60 lei pentru ridicarea autoturismelor, la 100 lei. Primarul Mircia Gutău a argumentat că existau unii şoferi care preferau să parcheze în locuri nepermise, întrucât taxele de blocare a roţilor erau aproape egale cu… tarifele de acces în parcarea din faţa River Plaza Mall.

La începutul acestui an, Primăria Râmnicului a câştigat procesul cu firma Parcomat SRL Râmnicu Vâlcea, în urma unei sentinţe definitive a Tribunalului Vâlcea. Astfel, prin sentinţa nr. 212 din 11 februarie 2008, pronunţată de Tribunalul Vâlcea în dosar nr. 2008/90/2007, s-a admis cererea formulată de reclamantul Municipiul Râmnicu Vâlcea împotriva firmei Parcomat. De asemenea, a dispus rezilierea contractului nr. 1290/2004 şi a obligat firma Parcomat la plata sumei de 540 de euro în echivalent lei cu titlu de despăgubiri către reclamantă.

Sentinţa Tribunalului Vâlcea a fost atacată cu apel de către firma Parcomat SRL, iar Curtea de Apel Piteşti a decis trimiterea cauzei înapoi la instanţa din Vâlcea, spre rejudecare. Din luna martie, activitatea de ridicare şi blocare a autovehiculelor parcate neregulamentar a fost preluată de Administraţia Domeniului Public, iar tarifele practicate până în 31 iulie 2008 au fost cele aprobate de Consiliul Local: 20 lei pentru blocarea roţilor, şi 60 lei pentru ridicarea maşinii parcate neregulamentar.

În anul 2003, pe vremea fostului primar Traian Sabău, printr-o hotărâre a Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, s-a luat decizia concesionării serviciului de ridicări auto către o firmă particulară pe o perioadă de 25 ani. Câştigătoarea licitaţiei a fost Parcomat SRL, care şi-a început activitatea în 2004. În luna martie 2007, printr-un act administrativ emis de primarul Mircia Gutău, s-a redus de la 24 la cinci numărul de străzi pe care Serviciul de ridicări auto, concesionat de firma Parcomat, poate acţiona.

Firma Parcomat putea ridica sau bloca autovehiculele parcate neregulamentar pe domeniul public numai pe următoarele străzi: Calea lui Traian – pe tot tronsonul ce traversează partea din Nord spre Sud, bulevardul Tudor Vladimirescu – de la intersecţia cu strada Calea Bucureşti până la cea cu Calea lui Traian, strada Dacia, strada Pandurilor, până la intersecţia cu străzile I.C. Brătianu şi Ştirbei Vodă. Edilul-şef a spus că a luat această decizie deoarece a constatat că râmnicenii au adoptat o conduită mai bună în ceea ce priveşte traficul rutier şi că s-au conformat restricţiilor de staţionare de pe arterele de circulaţie.

Cu toate că aceasta a fost motivaţia oficială a acestei decizii, Gutău recunoaşte că reducerea numărului de străzi de pe care Parcomatul mai poate ridica maşini parcate ilegal se constituia în unul dintre paşii spre rezilierea contractului cu respectiva firmă. În data de 8 ianuarie 2008, Primăria Râmnicului a emis altă dispoziţie prin care se limita de la cinci la trei numărul de străzi pe care acţionează indicatoarele cu semnificaţia „Ridicare autovehicule staţionate neregulementar”. Astfel, prin dispoziţia primarului numărul 4 s-a modificat un act similar emis anul trecut prin care se stabilea arterele de circulaţie pe care societatea de ridicări auto Parcomat avea dreptul să remorcheze maşinile staţionate ilegal.

Potrivit noului act administrativ şoferii riscau să rămână fără maşini dacă parcau neregulamentar pe următoarele străzi: Calea lui Traian Sud, de la intersecţia cu strada Căpitan Paul Cappeleanu – Calea lui Traian Nord până la intersecţia cu Strada Câmpului; Strada Dacia pe ambele sensuri şi Strada Ştirbei Vodă de la poarta Parcului Zăvoi până la intersecţia cu strada Carol I pe dreapta şi de la intersecţia cu Calea lui Traian  până la intersecţia cu Splaiul Independenţei. Principala motivaţie expusă în actul emis de către primar arată că măsura a fost luată deoarece pe străzile cu interdicţie au fost amenajate… locuri de parcare.

Leave a Response