|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Artiştii vâlceni, în grevă 

Artiştii vâlceni, în grevă

 Săptămâna trecută, aproximativ 35 de membri ai Sindicatului Lucrătorilor din Cultură Rm. Vâlcea au protestat în faţa sediului Instituţiei Prefectului din Vâlcea, nemulţumiţi de proiectul privind Normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007, elaborat fără consultarea sindicatelor. Punctele de vedere ale sindicaliştilor, materializate într-un Protest înmânat prefectului Radu Renga, au fost transmise atât Ministerului Culturii şi Cultelor, cât şi Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.

Nemulţumiţi de normarea activităţii

Oamenii de cultură din Vâlcea sunt nemulţumiţi în primul rând de nivelul de salarizare în domeniu. Artiştii spun că noile reglementări încalcă grav Codul Muncii şi că şefii instituţiilor de cultură pot dispune după bunul plac de valoarea salariilor. La Vâlcea, liderii Federaţiei Artiştilor susţin că pichetările se vor repeta în fiecare săptămână, până în luna septembrie când va avea loc un miting la Bucureşti. Victor Nemţeanu, liderul artiştilor sindicalişti din Vâlcea a subliniat faptul că normele de aplicare a Legii 353 din 2007 sunt total nefavorabile lucrătorilor din sistem, deoarece proiectul implică normarea normarea actului de cultură şi prevede plata artiştilor în funcţie de acest aspect.

Mai mult, reglementările tind să elimine contractele individuale de muncă pe perioadă nedeterminată. La sediul Ministerului Culturii şi Cultelor au protestat, în aceeaşi perioadă 80 de artişti şi salariaţi din instituţiile de spectacole membri ai Federaţiei Sindicatelor Artiştilor Interpreţi din România, Uniunii Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole, Federaţiei Sindicatelor Bibliotecarilor din România, Sindicatului Cascadorilor Profesionişti din România, Asociaţiei Cascadorilor Profesionişti din România "TS" şi Sindicatului Operei Naţionale Bucureşti, afiliate la Blocul Naţional Sindical. Sindicaliştii au întrerupt zgomotul produs de sirenele oamenilor de ordine pentru a interpreta şi „Corul sclavilor", din opera „Nabucco" de Giuseppe Verdi. La protest au fost prezenţi artişti, muzicieni, actori şi personalul tehnic, dar şi la cei care se ocupă de carte. Săptămâna viitoare, protestele vor continua în 16 oraşe din ţară.

„Guvernul le măreşte salariile şi ei nu vor”

Proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007, contestat prin pichete organizate de artişti, actori, cascadori şi angajaţi ai instituţiilor de spectacole din România, ar fi trebuit să intre miercuri în şedinţa de Guvern, spre aprobare, după cum a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu. „România este o ţară atipică. Este pentru prima dată când Guvernul vrea să mărească de trei ori salariile artiştilor şi sindicatele nu vor. Teatrul absurdului este nimic faţă de această reacţie. Se negociază la Ministerul Culturii în timp ce se fac proteste ", a spus ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.

Potrivit lui Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Artiştilor Interpreţi din România, proiectul de norme metodologice la Legea 353/2007 compromite orice fel de „relaţie de muncă normală". În opinia lui Leonard Pădureţ, dacă respectivul proiect va fi aprobat printr-o hotărâre a Guvernului, artiştii vor pierde dreptul patrimonial cu privire la interpretările lor, încălcându-se astfel legea 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe.

Leave a Response