|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Notarul Claudia Banu a fost dată în judecată de primarul Gutău 

Crinu Popescu mai loveşte o dată în interesele râmnicenilor

Notarul Claudia Banu a fost dată în judecată de primarul Gutău

Nicu Trandafir

 În luna mai atrăgeam atenţia, alături de colegii de la cotidianul „Curierul de Vâlcea”, asupra unor operaţiuni mai mult decât dubioase aparţinând unui notar public din Vâlcea, apropiat unei clientele dubioase. Notăriţa Claudia Banu s-a îmbogăţit rapid în ultimii ani şi deşi este tânără a acumulat o avere considerabilă. Săptămâna trecută alţi colegi din presă au descoperit o nouă afacere parafată cu ştampila notăriţei. Reclamaţiile noastre nu au dus la sancţionarea ei pentru că în branşa lor notarii nu îşi scot ochii unul la altul şi majoritatea au relaţii solide în justiţie.

Cât de mari sunt acestea vom vedea în curând pentru că doamna Banu deranjată de dezvăluirile noastre ne-a chemat în judecată. Cum se va judeca ea cu presa vâlceană vom vedea. Până atunci relatăm şi noi afacerea în urma căreia Primăria Râmnicului riscă să piardă un spaţiu necesar construirii unei grădiniţe. În fapt o clădire pentru care consiliul municipal şi-a dat acordul, la cererea primarului Gutău, spre achiziţionare, având drept de preemţiune. Dar încălcând legislaţia, controversatul Crinu Popescu, aflat la a nu ştiu câta afacere pe mână cu notăriţa, a vândut clădirea unei bănci.

Grăbit să îşi vândă proprietăţile

Este vorba de vânzarea unui imobil care face parte din Ansamblul Urban „Gabriel Stoianovici”, înscris în lista monumentelor istorice aprobată prin Ordinul Ministerului Culturii şi Cultelor. Potrivit Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată şi reactualizată, monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune al statului român, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, sau al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării.

Acelaşi act normativ prevede ca persoanele fizice sau juridice, care intenţionează să vândă monumente istorice, vor înştiinţa, în scris, direcţiile pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural national judetene. Numai că societatea Roviment nu a parcurs paşii prevăzuţi de lege, încercând să o ocolească.

Notarul Claudia Banu parafează o afacere de un milion de euro

Despre ce este vorba? Societatea Roviment a avut în proprietate imobilul şi terenul aferent situat în Râmnicu Vâlcea, pe strada Gabriel Stoianovici nr. 13. Conform listei monumentelor istorice, acest imobil nu putea fi vândut decât în baza dispoziţiilor Legii 422/2001, menţionate mai sus. În luna aprilie a acestui an, Banca Transilvania a solicitat Primăriei Râmnicului o autorizaţie în vederea executării lucrărilor de construire pentru amenajare Sucursala Banca Transilvania în baza unui contract de închiriere asupra imobilului din strada Stoianovici nr. 13, proprietatea societăţii lui Crinu Popescu.

Ulterior, Roviment s-a gândit să vândă respectivul sediu Băncii Transilvania. Actul de vanzare a fost încheiat la Cabinetul Notarial Banu din Râmnicu Vâlcea, fără ca printre actele necesare vânzării să existe şi o hotărâre a Consiliului Municipal Rm. Vâlcea cu privire la exercitarea sau nu a dreptului de preemţiune, conform Legii 422/2001.

Primăria a înştiinţat Rovimetul

E drept că Direcţia pentru Cultură a transmis societăţii Roviment o adresă prin care renunţă la dreptul de preemţiune şi transferă acest drept al statului către autorităţile publice locale. Adresa respectivă este înaintată către Consiliul Judeţean şi către Primăria Râmnicu Vâlcea în data de 2 iunie 2008. La trei zile mai târziu, Direcţia de Evidenţă Patrimoniu, Cadastru, Servicii Publice din cadrul Primăriei Rm. Vâlcea transmite societăţii Roviment o adresă prin care o înştiinţează că îşi exercită dreptul de preemţiune asupra imobilului respectiv, cu intenţia de a o cumpăra. Totodată, Municipalitatea, prin aceeasi adresa, solicită o ofertă de preţ în vederea analizării posibilităţii cumpărării imobilului. Între timp, Consiliul Judeţean adoptă la sfârşitul lunii iulie o hotărâre prin care renunţă la dreptul de preemţiune asupra imobilului. Oferta de vânzare transmisă de către Rovimet a fost de 1.150.000 euro.  Între timp, Rovimet perfectează actul de vânzare-cumpărare cu Banca Transilvania fără a aşteptă o hotărâre de Consiliu Local.

În ultima şedinţă de Consiliu Local, primarul Mircia Gutău a precizat clar că acest caz a sfidat legea, încercând să o păcălească printr-un act de vânzare încheiat la Cabinetul Notarial Banu din Rm. Vâlcea: „Primăria Râmnicului a făcut deja o plângere penală împotriva notarului Banu. Nu este posibil aşa ceva. Pentru ca această clădire să fie vândută, trebuie să existe şi o hotărâre a Consiliului Municipal Rm. Vâlcea cu privire la exercitarea sau nu a dreptului de preemţiune, conform Legii 422/2001. Acest act trebuie anulat, iar Tribunalul va decide acest lucru!”.

Destinaţia imobilului de peste un million de euro: grădiniţă

„Oferta de vânzare transmisă de către Rovimet a fost de 1.150.000 euro”, a afirmat edilul Râmnicului. Preţul însă pare exorbitant unor consilieri locali, care susţin: „Am văzut această clădire şi trebuie să affirm că preţul mi se pare enorm. Ori eu nu mai sunt la curent cu piaţa imobiliară, ori aici e rea voinţă! Această clădire costă enorm!”, a afirmat Gigi Matei, consilier PSD în cadrul şedinţei CL.

Părerea consilierilor locali a fost unanimă: acest imobil va avea o singură destinaţie – va deveni grădiniţă. Primarul Gutău spune că aceeastă hotărâre a fost luată în urma unei analize amănunţite şi ca urmare a faptului că mai multe cadre didactice din învăţământul preşcolar se plâng că nu mai pot face faţă cererilor pentru înscrierea în grădiniţe şi cămine.

Instanţele sunt apropiate Claudiei Banu?

Drept urmare, Primăria Râmnicului a deschis acţiune în instanţă împotriva notarului care a perfectat actul de vânzare-cumpărare şi pentru anularea acestuia care, conform Legii 422/2001, este lovit de nulitate absolută.  Primăria Râmnicului are în intenţie renovarea acestui imobil şi transformarea lui in gradiniţă. Cazul va fi rezolvat în instanţă, însă, până atunci, societatea Rovimet dovedeşte reaua intenţie în vânzarea unui imobil monument istoric iar notăriţa Banu dovedeşte faptul că am avut dreptate: Actele purtând semnătura ei pot constitui oricând subiect de anchetă al DNA.

Iar primăria municipiului dacă ar analiza arhiva noastră din aprilie-mai-iunie 2008 ar găsi suficiente indicii pentru a trimite controale la cabinetul Notarial şi la cele mai multe imobile în care îşi desfăşoară activitatea „clanul“ Banu. Numai că familia este apropiată altor familii dubioase din lumea interlopă, politică şi economică. Iar doamna Claudia se pare că are prieteni apropiaţi şi prin diferite culte-secte din ţară. Cam greu, domnule primar, nu-i aşa??

Leave a Response