Politrucul Florin Bălan mai bogat cu 500 mil lei vechi
Fără număr de la Tribunalul Vâlcea!
Politrucul Florin Bălan mai bogat cu 500 milioane lei vechi
Judecătorii Tribunalului Vâlcea au admis în parte, la mijlocul lunii septembrie, contestaţia la decizia de concediere luată de acţionarul majoritar al Uzinelor Sodice Govora, împotriva… fostului director general, Florin Bălan. Totodată, Tribunalul Vâlcea a hotărât anularea Deciziei nr. 2 din 7 iulie 2008 emisă de USG, constatând că Decizia nr. 1 din aceiaşi dată a fost revocată prin Decizia nr. 1 din 14 iulie 2008.
Însă, surpriză mare: instanţa de la Vâlcea a obligat Uzinele Sodice Govora la plata către reclamantul Florin Bălan a unor daune morale în valoare de 50.000 lei (500 milioane lei vechi) şi plata unor cheltuieli de judecată de 5.000 lei către acelaşi Florin Bălan. La mijlocul lunii iulie, Florin Bălan a formulat, la Tribunalul Vâlcea, contestaţie la decizia de concediere luată de acţionarul majoritar de la USG în urmă cu mai mult de un an, prin care acesta a fost demis din funcţia de director executiv al întreprinderii. Dosarul de la Tribunalul Vâlcea poartă numărul 2173/90/2008.
În data de 26 aprilie 2007, prin decizia Consiliului de Administraţie al USG, s-a reziliat contractul individual de muncă al directorului executiv de până atunci al societăţii, Sergiu Florin Bălan. Cei de la USG spuneau că motivul rezilierii îl reprezenta lipsa de colaborare în cadrul comitetului de conducere al societăţii. Florin Bălan şi-a menţinut timp de peste doi ani scaunul de şef la USG, cu sprijinul politic puternic al Partidului Democrat-Liberal.
După o perioadă de „acomodare” de două luni ca administrator provizoriu (imediat după alungarea fraţilor Cristescu de la conducerea USG), Florin Bălan l-a convins pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea să-l pună în continuare director executiv la aceeaşi întreprindere. Ceea ce s-a şi întâmplat… Trebuie să menţionăm că la aceea dată CET Govora şi AVAS deţineau controlul în Adunarea Generală a Acţionarilor de la USG, iar CET este administrată de Consiliul Judeţean Vâlcea. Florin Bălan a rezistat în scaunul de director executiv la Uzinele Sodice Govora şi după ce această întreprindere a fost cumpărată de polonezii de la Ciech.
Aceiaşi mişcare a făcut şi fostul director de la USG, Ion Popescu, atunci când fraţii Cristescu au cumpărat USG, însă acesta n-a rezistat pe post decât câteva luni după ce Begacom Timişoara şi-a intrat în pâine la USG. După şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor de la Uzinele Sodice Govora din data de 5 decembrie 2006, polonezii au decis… menţinerea lui Florin Bălan în conducerea executivă a întreprinderii. Astfel, din om angajat la stat, Florin Bălan a reuşit să treacă în barca privaţilor, odată cu preluarea de către Ciech a pachetului majoritar de acţiuni la USG.
La şedinţa acţionarilor din luna februarie a anului trecut au fost analizate situaţiile financiare ale întreprinderii aferente anilor 2005 şi 2006, fiind descoperite problemele lăsate în urmă de acelaşi Florin Bălan. Pierderile financiare s-au ţinut lanţ, iar datoriile către societatea CET Govora s-au acumulat şi au ajuns la sume exorbitante. Polonezii au venit şi au rezolvat problema, plătind şi reglementând datoria către CET Govora. Ciech a achitat o parte din datoriile uzinelor, mai rămânând în discuţie doar datoria faţă de societatea CET Govora, de 18 milioane euro. Compania poloneză Ciech a preluat Uzinele Sodice Govora la sfârşitul lunii noiembrie 2006, cumpărând acţiunile deţinute de CET Govora şi pachetul controlat de fraţii Marius şi Emil Cristescu prin intermediul Begacom Timişoara.