Oltchim MBO şi-a schimbat denumirea în Prochem Invest SA
• La presiunile acţionarului PCC,
Oltchim MBO şi-a schimbat denumirea în Prochem Invest SA
Acţionarii întreprinderii OLTCHIM Râmnicu Vâlcea au fost convocaţi la sfârşitul săptămânii trecute de către preşedintele Consiliului de Administraţie, Constantin Roibu, pentru a li se prezenta situaţia şi demersurile întreprinse în cazul societăţii Oltchim MBO. Cu acest prilej, preşedintele consiliului de administraţie a informat acţionarii despre scopul constituirii acestei societăţi, respectiv de a înfiinţa o firmă pentru atragerea de finanţări în folosul OLTCHIM şi acela de a participa la privatizarea combinatului chimic.
Ţinând cont de propunerea germanilor de la compania PCC SE (acţionar minoritar la OLTCHIM) cei prezenţi au fost informaţi despre schimbarea denumirii firmei Oltchim MBO în Prochem Invest SA. Reprezentanţii PCC SE au arătat că nu există nici un impediment legal pentru ca managementul şi salariaţii OLTCHIM să constituie o asemenea firmă, însă a solicitat ca aceştia să fie prudenţi pentru a evita un potenţial conflict de interese între activitatea managementului OLTCHIM şi cea a firmei nou constituite.
Această opinie a fost susţinută şi de către reprezentatul AVAS şi de către alţi acţionari prezenţi. În urmă cu o săptămână, la festivitatea de deschidere a Conferinţei Naţionale de Chimie, preşedintele Consiliului de Administraţie al OLTCHIM, Constantin Roibu, a ţinut să precizeze printre altele: „Dorim ca privatizarea combinatului chimic vâlcean să se realizeze cu bani de la bănci comerciale sau fonduri de investiţii. Deja, peste 3.000 de angajaţi de la Oltchim au subscris la capitalul noii societăţi create, Oltchim MBO.
Suntem în tratative avansate cu diverse bănci, pentru ca, prin intermediul Oltchim MBO, să contractăm o sumă totală de circa 300 milioane euro în vederea achiziţionării combinatului chimic, a instalaţiilor de piroliză de la Arpechim, Salrom şi în realizarea unei centrale termoelectrice”. Iniţiativa managementului OLTCHIM beneficiază de suportul salariaţilor combinatului şi are ca scop principal susţinerea şi dezvoltarea combinatului, în principal prin atragerea de finanţări şi implicit securizarea surselor de materii prime de bază.
Adoptarea unei asemenea soluţii a fost necesară şi oportună din prisma interesului managementului şi a salariaţilor de a dezvolta OLTCHIM, în contextul în care orice intervenţie a statului, în calitate de acţionar majoritar, a fost în mod constant criticată de către acţionarii minoritari ca fiind susceptibilă de a fi ajutor de stat. Menţinerea incertitudinii asupra majorării capitalului social afectează în sens negativ activitatea şi finanţarea societăţii, cu riscuri majore în viitorul apropiat.
Încercările repetate ale managementului de a obţine finanţări pentru susţinerea programelor de investiţii şi dezvoltarea combinatului, esenţiale pentru supravieţuirea OLTCHIM, nu s-au concretizat, ultima încercare, de majorare a capitalului social fiind blocată, în urma unei sesizări făcute de un acţionar minoritar.