Ceartă între PSD şi PNL pentru banii de la Guvern
A început nebunia electorală!
Ceartă între PSD şi PNL pentru banii de la Guvern
• Manifeste împărţite în comunele din Colegiul Bălceşti
Scandal pentru adjudecarea meritelor privind alocarea de bani de la Guvern între principalele formaţiuni politice din judeţ. După ce au aşteptat cu sufletul la gură bani de la Guvern pentru umplerea visteriilor din comunele vâlcene, reprezentanţii PSD şi PNL încearcă să culeagă acum şi laurii în privinţa meritului de a fi obţinut aceşti bani. În stilul deja caracteristic, în Colegiul Bălceşti, unde candidează din partea PNL Cătălin Harnagea au apărut mii de manifeste, în special în localităţile cu primari PSD, în care liberalii încearcă să îşi sublinieze aşa-zisele merite pentru alocarea banilor de la Guvern.
Localnicii din Lăcusteni, îngropaţi în manifeste
Una dintre comunele „îngropate” în manifeste în urmă cu câteva zile a fost comuna Lăcusteni. În curţile oamenilor, pe şosele şi chiar în baruri au apărut mii de manifeste care îi informau pe localnici cum că „Guvernul liberal dă localităţii Lăcusteni 5,5 miliarde de lei. Dumneavoastră decideţi ce să faceţi cu ei! Întrebaţi-l pe primar cum se vor cheltui!” Nedumeriţi, mai mulţi localnici au năvălit la Primărie, peste edilul-şef Constantin Puchin, întrebându-l de bani. Unii chiar crezuseră că din fondurile cu pricina puteau primi şi ei ceva, un fel de salariu.
„Oamenii au venit la mine, la Primărie şi au spus că au trecut nişte băieţi din casă în casă, să împartă afişe, dar este ceva normal acum, în campanie. Aruncă fiecare cu noroi cum poate. Noi trebuie în primul rând să plătim furnizorii, că avem câteva datorii restante şi să ne luăm salariile, că de două luni nu am avut bani pentru funcţionarii Primăriei. Cred că ne vom încadra într-un miliard cu astea, iar restul banilor vor fi folosiţi pentru investiţii aici, în comună. Unii dintre oamenii de aici nu înţeleg exact că aceşti bani trebuie justificaţi exact, nu se dau la populaţie, pentru că erau câţiva care aşa înţeleseseră, că trebuie să-i primească ei. Pe mine nu m-a afectat prea mult manifestul lor, dar este clar că este făcut de liberali împotriva pesediştilor, ca să-i denigreze” – spune primarul Puchin.
„Nu este normal să se politizeze rectificarea”
Bani de la Guvern nu a primit numai comuna Lăcusteni, ci şi municipiul Drăgăşani, oraşele Bălceşti, Călimăneşti şi Ocnele Mari şi comunele Amărăşti, Bărbăteşti, Bujoreni, Buneşti, Cernişoara, Costeşti, Creţeni, Dăeşti, Diculeşti, Fârtăţeşti, Făureşti, Frânceşti, Laloşu, Lăpuşata, Malaia, Măldăreşti, Orleşti, Păuşeşti Măglaşi, Popeşti, Prindeni, Roeşti, Scundu, Slătioara, Stoeneşti, Stroeşti, Suteşti, Tomşani, Valea Mare, Vlădeşti, Voiceşti, Voineasa, ba chiar şi Primăria Ioneşti, a cărui edil s-a dovedit a fi până acum unul dintre cei mai slabi primari din acest mandat. Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Câlea, spune că nu ar fi trebuit ca cineva să se folosească de alocările de la Guvern pentru a-şi face campanie. „S-au alocat bani pentru judeţul Vâlcea, asta şi în urma solicitării semnată de mine, care a ajuns la ministru. Am cerut mai mult, dar atâta am putut obţine. Nu cred că acesta este un motiv de politizare şi mi se pare absurd să distribuie liberalii manifeste prin comune şi să spună că ei ar fi obţinut fondurile.” – spune Ion Câlea.
Bulacu – PDL nemulţumit de fondurile alocate
În schimb, vicepreşedintele PDL, Romulus Bulacu este nemulţumit că partidul pe care îl reprezintă nu a obţinut o felie destul de mare din tortul Guvernului. Bulacu a afirmat că 95% din bani destinaţi acoperirii unor cheltuieli curente şi de capital au ajuns la primarii PNL şi PSD. Lista completă a banilor alocaţi a fost publicată în Monitorul Oficial nr.708, suma totală alocată primăriilor din judeţul Vâlcea fiind de 426 miliarde de lei vechi (42.645.000 de lei noi). „Banii sunt din taxele şi impozitele plătite de noi, dar se împart preferenţial.
De exemplu, oraşul Băbeni care are 10.000 de locuitori primeşte 4,5 miliarde, iar Titeştiul, cu 1.000 de locuitori primeşte 5,5 miliarde. Localităţile noastre au fost dezavantajate. Horezu primeşte 3 miliarde, Oteşani un miliard, Şuşani – 2 miliarde, Mădulari – 750 de milioane, Goleştiul– un miliard. Toate celelalte localităţi, ale PSD şi PNL, au primit peste cinci miliarde. Sunt şi localităţi, de exemplu Ştefăneşti, care nu au primit nici un leu.” – spune Bulacu.
Trei comune vâlcene, respectiv Vaideeni (primar PC), Mateeşti (primar PC) şi Lădeşti (primar PC) nu au primit nimic de la Guvern, dar pe ele nu le apără nimeni. Pe banii de la Vâlcea nu sunt însă geloşi numai pedeliştii, ci şi reprezentanţii administraţiilor din alte judeţe. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a făcut săptămâna trecută un apel public la Guvern să dispună descentralizarea administrativă şi financiară a judeţului, fapt care ar elimina alocarea sumelor din bugetul central pe criterii politice.
El a afirmat că va adresa această solicitarea de nominalizare a judeţului Cluj ca centru-pilot şi Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene. Tişe a afirmat că judeţul Cluj a fost lăsat la urmă la alocările din cote defalcate prin HG nr. 1155 din 24 septembrie 2008. Conform acestora, judeţul Cluj, care a contribuit, la nivelul anului 2007, cu suma de 3.057,9 milioane lei la bugetul de stat, a primit 10 milioane lei, în condiţiile în care judeţe precum Argeş sau Vâlcea au primit 33 de milioane de lei, la o contribuţie pe anul 2007 de 1.548,6 milioane lei, respectiv 20 de milioane lei, la o contribuţie pe 2007 de 764,59 milioane de lei.