|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

100 de vâlceni au murit de SIDA 

100 de vâlceni au murit de SIDA

Din anul 1990 şi până în prezent, 100 de vâlceni au fost infectaţi cu virusul HIV şi au murit de SIDA până în prezent. Datele statistice din judeţ arată că 77 de persoane sunt luate în evidenţă ca având SIDA. Neoficial însă numărul bolnavilor este mult mai mare. În acest context, campania iniţiată recent de Centrul Antidrog Vâlcea îşi propune sensibilizarea publicului privind problematica acestei boli şi evitarea marginalizării sociale a bolnavilor. 1 Decembrie a fost declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii Ziua Mondială de luptă anti-SIDA. Din anul 2005 şi până în 2015, sloganul este „Stop SIDA! Onoraţi-vă promisiunile“.

„Nu am spus decât primarului că am SIDA”

Reprezentanţii Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vâlcea au consiliat în ultimii ani mai mulţi vâlceni bolnavi de SIDA şi chiar au realizat un film documentar cu mărturiile acestora. Unul dintre vâlcenii care a aflat din întâmplare că are SIDA mărturisea astfel că a încercat să se sinucidă iniţial. „Am fost la spital, pentru un control şi medicii mi-au spus că sunt infectat cu HIV.

Am vrut să mă sinucid atunci, să nu mai ajung acasă viu, dar apoi am mers la medic împreună cu soţia şi, în urma analizelor pe care i le-au făcut, medicii au descoperit că şi ea fusese infectată cu HIV. Pentru a mă proteja de reacţiile celor din jur, nu am spus decât primarului că am HIV. În primul moment am vrut să mă sinucid, dar după aceea am înţeles că poţi trăi o viaţă normală cu această boală“, povestea vâlceanul de 63 de ani, care este convins că atât el, cât şi soţia sa au luat virusul de la un cabinet stomatologic.

„Cabinet medical este impropriu spus. Era o cameră părăginită“. O altă tânără de 19 ani spunea că a fost infectată de la un vaccin. „Colegii mei m-au izolat, nu voiau să se mai joace cu mine.“, povestea tânăra. O altă mamă a povestit că are fiul de 19 ani bolnav de SIDA, însă acestuia nu i-a spus de boala de care suferă. Întrucât administrarea de droguri pe cale intravenoasă prezintă un risc foarte mare de transmitere a HIV, obiectivul acestei campanii este de a trage un semnal de alarmă în acest sens. „În cadrul campaniei organizăm şi o masă rotundă, adresată tuturor medicilor din judeţul Vâlcea, indiferent de specialitate, în ideea de a contribui la formarea profesională a acestora.

Această masă rotundă va avea loc pe 5 decembrie, ora 14.00, la Biblioteca «Antim Ivireanul» din Râmnicu Vâlcea. Lectorul manifestării va fi dr. Florentina Dumitrescu, medic primar boli infecţioase din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie «Dr. Victor Babeş». Manifestarea este acreditată de Colegiul Medicilor din România şi se acordă puncte EMC“, a spus Georgiana Ţîrcomnicu, medic CPECA, care a ţinut să mulţumească unuia dintre sponsorii principali ai evenimentului, firma Ghecon.

Leave a Response