Vâlcenii, printre cei mai mari reclamagii
Vâlcenii, printre cei mai mari reclamagii
Faptul ca vâlcenii sunt cunoscuti drept reclamagii notorii îngreuneaza cu mult activitatea politistilor vâlceni. ªeful Politiei Vâlcea este multumit de activitatea politistilor pe care îi are în subordine, dar este nemultumit de tarele legislatiei dupa care acestia trebuie sa lucreze.
Comisarul-sef Florian Marin, suparat pe legislatia imperfecta
Daca ar fi sa traga o linie sub rezultatele pe care politia vâlceana le-a înregistrat în 2008, seful Inspectoratului Judetean de Politiei Vâlcea, comisarul-sef Florian Marin, s-ar putea declara multumit de realizarile institutiei pe care o conduce, asta daca nu ar fi si bilele negre care sa diminueze rezultatele foarte bune: legislatia imperfecta, politisti putini repartizati dupa state depasite, felul vâlcenilor de a fi, reclamagii, posturi de politie în paragina, soferi indisciplinati etc.
„Am obtinut rezultate mult mai bune decât ne asteptam, într-un mediu neprielnic.”, a declarat comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Vâlcea. Ca si rezultate, despre Vâlcea s-ar putea spune ca se afla undeva, la mijlocul clasamentului national. Suntem pe locuri fruntase la prevenirea evenimentelor rutiere, dar tot pe locuri fruntase este situat judetul si la infractionalitatea sesizata, care a fost în 2008 cu 18 procente mai mare decât anul trecut.
„As putea spune ca suntem un judet atipic. Avem foarte multe infractiuni reclamate, dar foarte putine se dovedesc reale. Cât priveste prevenirea evenimentelor rutiere, în acest moment, Vâlcea ocupa locul doi pe tara, lucru care nu s-a mai întâmplat de mult timp, si care se datoreaza în principal sistemului de monitorizare a traficului, dar si colaborarii dintre agentii rutieri si cei de la posturile rurale”, a mai spus seful politiei vâlcene. Pe acelasi trend ascendent se afla furturile, în special cele din auto, ca si infractiunile din domeniul economic, care au crescut, dar asta pentru ca au început sa fie mai des constate, fata de anii anteriori.
Amenzi încasate în proportie de 10-15%
Pe ansamblu, situatia este una mai buna. Sunt însa multe lucruri care nu si-au gasit pâna acum rezolvarea. Una dintre nemultumirile sefului politiei vâlcene este legat de sistemul legislativ care îi lasa în liberate pe soferii beti care provoaca accidente, sau pe cei care îi bat pe oamenii legii, dar si pe sistemul imperfect de colectare a amenzilor. „Gradul de încasare al amenzilor în 2008 ar fi de 15 la suta, într-un trend optimist, dar în mod realist acesta nu depaseste 10 la suta. Nu exista un sistem de colectare al amenzilor. Pentru cetatenii straini de exemplu, nu se poate încasa amenda pe loc, asa ca, daca vor o platesc, daca nu, nu.
Acesta este sistemul si, cât timp legea e blânda, nu ai ce sa faci”, a mai spus Florian Marin. ªeful politiei vâlcene a ramas cu un gust amar si dupa cele doua runde de alegeri. Pe cât a fost de multumit de oamenii pe care îi are în subordine, pe atât a fost de nemultumit de actorii angrenati în aceste campanii, datorita valului de reclamatii primite. „M-am simtit mândru ca sunt seful colegilor mei, asta pentru ca, din punctul de vedere al activitatii lor, nu au fost probleme. Cea mai grea a fost campania pentru parlamentare. Mi-a lasat un gust amar, dar sunt multumit ca am reusit sa-i nemultumesc în egala masura pe toti cei care au participat la aceste alegeri.”, a adaugat seful IPJ.