|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Terenurile fostei UM Vlădeşti, transferate “dubiosÔÇ£ Universităţii Piteşti 

• Iese la iveală un nou tun imobiliar sau lupul strigă că i s-a furat….oaia?

Terenurile fostei UM Vlădeşti, transferate „dubios“ Universităţii Piteşti

• se pare că în spatele acestei „afaceri” ar sta guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi fostul prefect Mircea Perpelea (acum profesor la Universitatea din Piteşti) • „Bomba este însă alta: au fost transferate toate clădirile şi 28 de hectare de teren. Este strigător la cer când acest teren este furat administraţiei publice locale şi transferat Universităţii din Piteşti, care nu plăteşte impozite către Primăria Râmnicului”, a declarat primarul Mircia Gutău • celebra Hotărâre de Guvern prin care s-a transferat „mina de aur” de la Vlădeşti la Universitatea din Piteşti poartă numărul 1549 din 25 noiembrie 2008 Petre Coman
Prezent la dezbaterea proiectului de lege privind transmiterea fostelor unităţi militare dezafectate către consiliile locale, primarul Râmnicului, Mircia Gutău, a făcut o descoperire „uluitoare“ (pentru el): fostul guvern liberal condus de Călin Popescu Tăriceanu a dat pe ultima sută de metri o hotărâre prin care transfera în administrarea Universităţii din Piteşti clădirea UM Vlădeşti, la care se adăuga şi… terenul în suprafaţă de 28 de hectare. Despre subiect mai aflaseră şi deputaţii PD-L, Samoil Vîlcu şi Sorin Zamfirescu, cu ocazia dezbaterilor din Comisia de Administraţie Publică.

Din aceeaşi comisie mai face parte şi deputatul liberal Cristian Buican, cel care spune că nu ştia de existenţa unei hotărâri de guvern a fostului Executiv pe tema UM Vlădeşti, dar că personal susţine ideea transferării clădirilor şi terenurilor unităţilor militare dezafectate către consiliile locale, iar acestea să decidă ulterior destinaţia lor.

Din cele 28 de hectare de teren transmise abuziv de fostul Guvern, 7 hectare sunt lângă clădirea principală a fostei unităţi militare, iar 21 de hectare reprezintă terenul pe care soldaţii îl foloseau ca poligon de trageri şi antrenamente. Se pare că în spatele acestei „afaceri” ar sta guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi fostul prefect Mircea Perpelea (acum profesor la Universitatea din Piteşti). Încă înainte de a se transmite terenul şi clădirile de la Vlădeşti Universităţii Piteşti, şeful de la BNR „intuia” ideea de a se construi la Vâlcea un centru universitar pe domeniul financiar-bancar.

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul Mircia Gutău s-a arătat extrem de supărat („prietenii“ ştiu de ce!), declarând că fostul Guvern a dat un adevărat tun trecând cazarma dezafectată de la Vlădeşti în patrimoniul Ministerului Educaţiei. Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, 13 februarie 2009, primarul Mircia Gutău a adus la cunoştinţa presei situaţia de faţă, afirmând că, de fapt, la mijloc este vorba de un tun imobiliar liberal.

„Din 2005 şi până în prezent, am făcut şapte adrese scrise şi înregistrate către Ministerul Apărării Naţionale şi am solicitat ca spaţiile fostei baze militare de la Vlădeşti să fie transferate administraţiei locale în vederea construcţiei de locuinţe pentru tineri sau construcţia unui centru universitar. Solicitările ne-au fost refuzate, spunându-ne că terenul este inalienabil şi nu se poate transfera către administraţia publică locală.

Dar brusc, cu două zile înainte de terminarea mandatului, prin hotărâre de guvern, imobilul şi terenul aferent au fost transferate către Universitatea Piteşti, cu specificaţia că predarea-primirea se va face în termen de 60 de zile de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial. Autoritatea publică locală nu a fost informată deloc asupra acestei tranzacţii. Mai mult decât atât, când s-au împlinit cele 60 de zile, a venit o comisie de la Ministerul Apărării şi de la Ministerul Educaţiei şi a făcut transferul.

Bomba este însă alta: au fost transferate toate clădirile şi 28 de hectare de teren. Este strigător la cer când acest teren este furat administraţiei publice locale şi transferat Universităţii din Piteşti, care nu plăteşte impozite către Primăria Râmnicului. Am fi dorit ca această investiţie să fie făcută de o universitate din Râmnicu Vâlcea pentru ca impozitele şi taxele să vină la municipiu.

Personal, consider că aceste 28 de hectare de teren sunt mult prea mult faţă de cât are nevoie Universitatea. Cred că acum este momentul ca organele abilitate ale statului să verifice această hotărâre de guvern şi să-şi îndrepte privirea spre lucruri extraordinar de importante. Voi contesta această decizie pentru că acest obiectiv este dat altcuiva decât vâlcenilor”, a declarat primarul Mircia Gutău.

Din câte am aflat, celebra Hotărâre de Guvern prin care s-a transferat „mina de aur” de la Vlădeşti la Universitatea din Piteşti poartă numărul 1549 din 25 noiembrie 2008: „Hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.362/2001 privind atestarea domeniului public al judeţului Vâlcea, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Vâlcea”.

Întreg dosarul şi anexele se află deja pe masa primarului Mircia Gutău. Gurile rele spun că indignarea edilului râmnicean provine din neputinţa acestuia de a mai face acum afaceri imobiliare de milioane de euro cu zecile de hectare de teren provenite de la fosta unitate militară din Vlădeşti. Vezi cazul – „Lahovari“. Vom reveni asupra subiectului.

Leave a Response