|duminică, noiembrie 24, 2024
  • Follow Us!

Vâlcea pe avarie 

Vâlcea pe avarie

Alunecările de teren şi inundaţiile au răvăşit judeţul
 
O persoană şi-a pierdut viaţa, mai multe familii au rămas izolate şi alte câteva au casele grav avariate. Acolo ploile n-au intrat în gospodăriile oamenilor şi n-au distrus drumurile au rupt în schimb reţelele de alimentare cu energie electrică lăsând în beznă câteva localităţi. Acesta este bilanţul ultimelor precipitaţii care s-au abătut asupra judeţului zilele trecute. În urma centralizării datelor la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vâlcea şapte localităţi au fost afectate de inundaţii şi alunecări de teren. Totodată un bărbat din localitatea Amărăşti şi-a pierdut viaţa înecându-se în pârâul Nemoiu. Persoana în cauză pe nume Nicolae G încerca să traverseze pârâul pe o punte improvizată dintr-un plop căzut peste apă. La un moment dat localnicul s-a dezechilibrat şi a căzut în apele învolburate ale pârâului. În momentul incidentului acesta era însoţit de fiul său de 12 ani care a scăpat ca prin minune de la înec. Corpul bărbatului a fost găsit abia două zile mai târziu.  
 
    Referitor la restul pierderilor pricinuite de ultimele calamităţi Anuţa Handolescu prefectul judeţului a precizat că trei drumuri judeţene sunt impracticabile datorită instabilităţii solului. „Avem o persoană dispărută care a căzut în apele unui pârâu. Pe DJ 648, DJ 676 şi DJ 676 G nu se mai poate circula. Alunecările de teren mai vechi sau altele noi au distrus căile de acces. Încă două drumuri sunt afectate parţial. Este vorba despre DJ 643; DJ 651 A. Totodată au fost inundate terenuri arabile care totalizează 194 de hectare. Am trimis oameni în zonă să vedem ce este de făcut”, a declarat prefectul judeţului. În situaţia întocmită la nivelul CJSU n-au fost însă cuprinse toate localităţile, alte comune nefiind călcate de membrii CJSU pentru evaluarea pagubelor, sau dacă au fost vizitate de angajaţii Prefecturii, cum au venit aşa au plecat. Un exemplu este cel al localităţii Copăceni unde alunecările de teren au distrus singurul drum de acces spre satul Gătejei izolând aproximativ 40 de familii. Totodată mai multe locuinţe sunt în pericol de a fi făcute una cu pământul. Elena Creţan povesteşte cu lacrimi în ochi cum atât ea cât şi restul familiei riscă să rămână fără agoniseala de-o viaţă. „Casa a început să crape, iar alunecarea de teren a ajuns până la colţul casei. Nu ştiu ce ne facem că suntem vai de capul nostru. Au venit de la primărie şi încă cineva, de la prefectură cred, şi cum au venit aşa au plecat. Suntem şase persoane şi trăim dintr-o pensie de un milion şi jumătate că ajutoarele sociale le-a tăiat primarul. Dacă doamne fereşte se îmbolnăveşte cineva sau ia ceva foc suntem ai nimănui că maşinile n-au cum să ajungă în zonă. Au fost cazuri când morţii au fost târâţi prin noroaie pe targă că cu altceva n-aveam cu ce-i căra”, susţine femeia.

• Gospodării inundate şi case avariate
 
În localitatea Roieşti ploile abundente din după amiaza zilei de miercuri şi noaptea de miercuri spre joi au afectat grav mai multe terenuri agricole precum şi casele a trei familii. Potrivit declaraţiilor lui Gheorghe Drăghici primarul comunei, deocamdată nu s-a luat hotărârea evacuării locuinţelor, însă în perioada imediat următoare, acest lucru nu este exclus. „Au fost afectate foarte grav gospodăriile familiei Constantin Bucă din satul Cuieni unde, din cauza alunecărilor, toată casa s-a fisurat locuinţa lui Mihai Mătulescu unde mai multe anexe gospodăreşti au fost dărâmate şi casa familiei Ioana Viţă, care este afectată de alunecări de teren. În rest, aproximativ 20 de hectare de terenuri agricole au fost măturate de viituri”, susţine primarul comunei. Într-o situaţie şi mai gravă se află zeci de gospodării din oraşul Băbeni unde nu mai puţin de 25 de gospodării au fost inundate. „Apele pârâului Stăncăloiu au ieşit din matcă pe o porţiune de aproximativ 200 de metri şi au inundat 25 de gospodării şi terenurile agricole aferente. Viitura n-a intrat în casele oamenilor dar au rupt două podeţe în satul Rumâni. De asemenea tot în urma precipitaţiilor, o zonă din satul Pădureţu a început să alunece la vale, iar în gospodăriile de pe DN 64 apa bălteşte pentru că nu există un sistem de canalizare care să preia apa provenită din precipitaţii”, a spus Ion Bărbuşi edilul-şef al oraşului.
 
• Zeci de familii izolate

 Pe lângă calamităţile declanşate recent în urma acestor precipitaţii, vechile alunecări de teren s-au reactivat punând la grea încercare localnicii din zonele afectate. Unul dintre aceste drumuri este pe DJ 678 Galicea-Nicolae Bălcescu, iar cel de-al doi-lea este DJ 677 A Şirineasa – Păsceana. Ion Dobre, primarul localităţii Pesceana a spus că pe lângă vechile alunecări de teren, singurul drum judeţean care asigură accesul localnicilor cu exterior a fost distrus şi în alte locuri. „Imediat la intrarea în localitate, drumul judeţean s-a prăbuşit pe o lungime de aproximativ 100 de metri. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în vechea zonă de alunecare activată din vara trecută, unde platforma drumului s-a prăbuşit. Se circulă cu mare dificultate în zonă. Din cauza alunecărilor de teren, încă un drum comunal din satul Lupoaia a fost distrus pe o lungime de aproximativ 400 de metri, iar 40 de familii au rămas izolate. Trei case din satul sunt în pericol de prăbuşire, iar peste 100 de hectare de teren arabil au plecat la vale”, a spus Ion Dobre. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea Ion Câlea a zis că alte situaţii mai grave se regăsesc şi comunele Olanu, unde o alunecare de teren ameninţă ieşirea din matcă a pârâului Trepteanca, iar aproximativ 30 de gospodării riscă să fie măturate de ape. De asemenea o situaţie similară se regăseşte şi în comuna Laloşu. „O casă a fost distrusă de apele umflate ale râului Olteţ, iar alte şase locuinţe sunt în pericol de a fi luate cu totul de viitură. Apa este la aproximativ patru metri de case, iar malul râului se erodează în continuare. Tot în urma precipitaţiilor, DJ 676 F care leagă localitatea Roşiile de Zgubea a fost rupt de alunecările de teren”, a spus vicepreşedintele Ion Câlea. O situaţie similară este la hotarul dintre localităţile Nicolae Bălcescu şi Galicea unde datorită unor eroziuni mai vechi ale malurilor râului Topologu, hectare întregi de teren au fost înghiţite de viitură iar drumul judeţean 678 H a fost rupt pe o distanţă de aproximativ 100 de metri. În urma ultimelor precipitaţii fenomenul a luat amploare în ciuda lucrărilor de regularizare a cursului apei viitura ameninţând locuinţa Dumitrei Chivăruş, care a ajuns aproape pe marginea râului.
 
• Comune în beznă

Potrivit conducerii Direcţiei Apelor Olt (DAO) cele mai mari cantităţi de apă au căzut în localităţile Şirineasa (48 de litri/mp), Genuneni, (44 de litri/mp), Roşiile (42 de litri/mp), şi Zătreni (44 de litri/mp). Astfel că nivelul râurilor a crescut însă nu foarte mult. „Pe râul Cerna am avut ieri o depăşire a cotei de atenţie în zona localităţii Măciuca. De asemenea pe râul Olteţ în punctele Nistoreşti şi Otetelişu şi nu în ultimul rând pe râul Pesceana în zona Zlătărei s-au depăşit cotele de atenţie”, a declarat Ion Florescu directorul DAO. Dacă râurile n-au inundat decât terenurile agricole, precipitaţiile au lăsat sute de gospodării fără alimentare cu energie electrică. O înştiinţare înaintată pe adresa Prefecturii Vâlcea, de către conducerea Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice Râmnicu Vâlcea, opt posturi de transformare a electricităţii au fost avariate. Astfel că mai multe sate din localităţile Bălceşti, Stroeşti şi Vlădeşti au rămas în beznă până la remedierea defecţiunilor. Pentru perioada imediat următoare specialiştii susţin că judeţul vâlcea va fi din nou cuprins de precipitaţii.

Leave a Response