|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Salariaţii USG au renunţat la proteste 

Salariaţii USG au renunţat la proteste

Salariaţii Uzinelor Sodice Govora au renunţat la proteste după ce conducerea societăţii a fost de acord să le fie majorate salariile. Înţelegerea a avut loc după ce prefectul Remus Grigorescu a acceptat să discute în numele salariaţilor cu conducerea USG. Angajaţii Uzinelor Sodice Govora intraseră săptămâna trecută în grevă de avertisment, ameninţând cu greva generală. Peste 400 de persoane s-au adunat în faţa sediului administrativ al societăţii, unde au  protestat faţă de condiţiile tot mai proaste de muncă şi faţă de salariile foarte mici. La pichetarea societăţii au participat atât angajaţii USG, cât şi liderii Sindicatului Sodistul, ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, dar şi cei afiliaţi la Cartel Alfa, filiala Vâlcea.

Salarii de sub 1000 lei şi condiţii mizere de lucru

Salariaţii USG au protestat faţă de condiţiile mizere în care sunt nevoiţi să lucreze. Liderii sindicatului Sodistul acuzau actuala conducere de faptul că s-a ocupat la preluarea societăţii din 2006 mai mult de majorarea capitalului, decât de acordarea drepturilor salariale angajaţilor sau de crearea unor condiţii normale de muncă. Angajaţii au fost nemulţumiţi de faptul că, în ciuda faptului că societatea are un profit important, ei nu au mai beneficiat de nici o primă din 2007, fără a mai pune la socoteală vreo majorare de salariu.

„Avem cele mai mici salarii, cele mai proaste condiţii de muncă. Nu se mai poate aşa ceva. Până când să mai răbdăm? Acum se pare că şefii nu mai sunt de partea noastră, dar să nu uite că datorită muncii noastre mai sunt în fruntea conducerii”, a răbufnit liderul de sindicat Adrian Mugioiu. Răbdarea a ajuns la limită şi în rândul salariaţilor, care au cerut demisia patronatului polonez. „Afară cu ei, că numai de promisiuni au ştiut să se ţină în ultimii ani. Să plece. Să îşi dea demisia! De ce nu vin să mănânce unde mâncăm şi noi?

De ce nu vin să se schimbe cu noi? Le e ruşine să dea ochii cu noi? Să vină să lucreze cu noi în condiţii mizere şi să vadă cum ne îmbolnăvim pe zi ce trece”, au răsunat glasurile angajaţilor USG. Liderii de sindicat prezenţi la protest au ţinut să atenţioneze patronatul că, în cazul în care nu se va ajunge în cel mai scurt timp la un acord pentru mărirea salariilor, precum şi pentru acordarea primelor cuvenite, sindicaliştii vor declanşa grevă generală pe data de 7 aprilie. „Vreau să atenţionez grupul Ciech că nu este o glumă.

Dacă vom opri fabrica nu noi suntem responsabili, ei se fac responsabili de acest lucru. Nu am făcut grevă în 50 de ani, dar o facem acum. Nu ne este teamă de nimic. Condiţiile de muncă sunt la fel ca acum o jumătate de secol. Vara trecută am avut ocazia să vizitez lagărul de la Auschwitz şi vă pot spune că există posturi de lucru unde salariaţii USG au condiţii de muncă mai proaste decât aveau prizonierii de acolo. Două treimi dintre ei muncesc pe un salariu tarifar mai mic de 1.000 de lei”, a mai susţinut Mugioiu.

Încurajaţi la grevă

Cei peste 400 de angajaţi ai USG prezenţi la protest au fost încurajaţi de sindicalişti să meargă până la capăt şi să participe la greva generală dacă patronatul nu va ceda. „Este o ruşine să intrăm în grevă, dar ruşinea este a lor. Ne-a ajuns cuţitul la os şi nu mai putem, fraţilor. Să nu vă fie frică. Trebuie să fim solidari, împreună vom reuşi să trecem şi prin acest moment”, a mai adăugat Mugioiu. Tot de solidaritate le-a vorbit celor veniţi ieri la protest şi Aurel Popescu, preşedintele Cartel Alfa, filiala Vâlcea. Acesta i-a asigurat pe salariaţi, dar şi pe sindicaliştii de tot sprijinul.

„Aş avea rugămintea să fiţi solidari. Filiala Vâlcea va fi alături de dumneavoastră, pentru a vă sprijini. Trebuie să vă plătească decent. Trebuie să accepte majorarea salariilor. ”, a menţionat Aurel Popescu. Sindicaliştii vor ca angajaţilor USG să li se acorde salarii cu 49,45% mai mari. Pe lângă creşterea salarială pe care o solicită, aceştia vor să li se dea mai multe prime cu diferite ocazii, respectiv de 1 şi 8 Martie, de Paşte şi de Crăciun, dar şi de Ziua Sodistului. Sumele pe care aceştia le cer sunt cuprinse între 80 şi 800 de lei. Doleanţele sunt destul de pertinente, după cum susţin sindicaliştii de la USG, în condiţiile în care societatea înregistrează permanent profit, iar peste 10 persoane aflate la conducerea acesteia încasează anual sume de peste 100 de milioane de lei vechi.

Salariaţii care vor intra în grevă generală urmează să primească din partea sindicatului, timp de cel puţin două luni o indemnizaţie echivalentă cu salariul lunar. Situată pe platforma industrială a municipiului Râmnicu Vâlcea în vecinătatea CET şi Oltchim SA, compania USG a fost înfiinţată în anul 1955, din anul 1990 fiind înregistrată ca societate pe acţiuni. Cu un capital social de 82.566.820 de lei, USG aparţine în prezent grupului industrial polonez Cieh SA, iar valorificarea producţiei realizate aici se face în proporţie de peste 80% la export.

Conducerea USG, acţionată în instanţă

În paralel cu acţiunile de protest, sindicaliştii au luat de asemenea măsuri pentru acţionarea în instanţă a conducerii uzinei, pentru a fi în acest fel respectate prevederile Contractului colectiv de muncă la nivel de unitate din 2006 – 2009. „Sunt încălcate prevederile C.C.M. la nivel de unitate şi ale Acordului Social încheiat în data de 20 iulie 2006 şi autentificat sub numărul 2713/2006, act semnat de Sindicatul Sodistul.

În aceste condiţii, am solicitat ca, într-un termen de 5 zile să ni se comunice punctul de vedere referitor la articolele încălcate din Acordul Social, precum şi modul în care conducerea avea în vedere să pună capăt acestor încălcări. Din păcate, în situaţia în care nu am primit vreun răspuns, după scurgerea termenului prevăzut, am formulat o acţiune judecătorească pe care o vom adresa instanţei competente material şi teritorial, în vederea respectării clauzelor cuprinse în C.C.M. la nivel de unitate (2006 – 2009), Acordului Social şi a acordării unor despăgubiri al căror cuantum îl vom preciza în funcţie de ce se va decide în continuare la nivelul conducerii Sindicatului Sodistul. Salariaţii care sunt membrii de sindicat au semnat în proporţie de peste 83% tabele prin care şi-au exprimat dorinţa de continuare a conflictului de interese”, mai spune Adrian Mugioiu.

Leave a Response