|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Instanţa va dizolva consiliile locale din Dăeşti, Goleşti şi Fârtăţeşti 

În această săptămână,

Instanţa va dizolva consiliile locale din Dăeşti, Goleşti şi Fârtăţeşti

Prefectura Vâlcea aşteaptă decizia Instanţei de contencios administrativ în ceea ce priveşte dizolvarea consiliilor locale din comunele Fârtăţeşti, Goleşti şi Dăeşti. Consilierii locali din cele trei localităţi nu s-au mai întrunit în şedinţe de circa două luni, lucru care duce la dizolvarea de drept a consiliilor. Prefectul Remus Grigorescu a afirmat că va discuta cele trei situaţii în comisia de disciplină şi că va lua măsurile care se impun abia după ce instanţa se va pronunţa în acest caz.

„Conform articolului 55, primarul, viceprimarul şi secretarul primăriei sesizează instanţa de contencios administrativ în cazul în care consiliile nu s-au întrunit timp de două luni, iar dacă se dă o hotărâre irevocabilă de desfiinţare a consiliilor, acest lucru mi se comunică şi trec la fapte. Până nu se pronunţă instanţa nu pot decât să discut cu cei implicaţi, cu comisia de disciplină”, a precizat prefectul Grigorescu.

Dacă instanţa de contencios administrativ va hotărî dizolvarea lor, va fi nevoie de organizarea alegerilor parţiale în cele trei localităţi, în termen de 90 de zile, cheltuielile fiind suportate de Consiliile Locale din cele trei localităţi. Dizolvarea Consiliului Local este reglementată în secţiunea a 4-a din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată. Astfel, Consiliul Local se dizolvă în două situaţii: de drept; sau prin referendum local.

În cazul consiliilor locale din localităţile Goleşti, Dăeşti şi Fârtăţeşti se aplică dizolvarea de drept, potrivit art. 55, alin. 1, lit. a din Legea nr.215/2001, republicată, adică pentru neîntrunirea consiliilor locale timp de două luni consecutiv. Instanţa de contencios administrativ poate fi sesizată de primar, de viceprimar, de secretarul unităţii administrativ-teritoriale sau de orice altă persoană interesată. În cazul în care componenţa Consiliului Local se schimbă, viceprimarul poate fi „eliberat” din funcţie prin votul consilierilor.

Leave a Response