|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Jaroslaw Czerwinski, noul director general de la Uzinele Sodice Govora 

• Polonezii de la Ciech l-au demis pe Antoni Kaszak, după doi ani de conducere a întreprinderii

Jaroslaw Czerwinski, noul director general de la Uzinele Sodice Govora

Pe fondul problemelor sociale şi al ameninţărilor sindicatelor, acţionarul majoritar de la SC Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA a decis schimbarea conducerii executive a întreprinderii. Astfel, reprezentanţii Ciech au luat decizia de a-l demite pe Antoni Kaszak din funcţia de director general şi de a-l numi în această funcţie Jaroslaw Czerwinski. Antoni Kaszak a fost numit director general al USG imedita după preluarea întrepinderii de către Ciech.

Asta se întâmplă după ce s-a decis în Adunarea Generală a Acţionarilor revocarea lui Franczac Artur Jerzy din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al USG-CCG, iar prin Hotărârea nr. 2 au decis numirea în acest post a lui Tadeusz Stoklosa. Ultima modificare a avut loc în luna octombrie 2008, când acţionarii au decis revocarea lui Kazimierz Przelomski din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie la USG-CCG, iar prin Hotărârea nr. 8 s-a decis numirea în aceiaşi funcţie a lui Robert Bednarski.

Acesta din urmă este şi membru al CA al companiei Ciech Polonia. Recent, Artur Janusz Osuchowski i-a luat locul Kazimierz Przelomski în fruntea Consiliului de Administraţie al USG-CCG. Şi la nivelul conducerii centrale a companiei Ciech s-a schimbat întregul consiliu de administraţie, fiind ales un nou CA în următoarea componenţă: Ryszard Kunicki – preşedinte, Robert Bednarski, Marcin Dobrzanski şi Artur Osuchowski (care este şi preşedintele CA de la SC Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA) – membrii.

Conform unor estimări realizate zilele trecute de conducerea executivă a SC Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA, nivelul de productivitate din Polonia al companiei Ciech (acţionar majoritar la USG) poate fi atins şi la fabrica din Vâlcea în circa doi ani, însă sunt necesare restructurări care cumulează circa 20% din personalul actual. Restructurările au ca scop reducerea costurilor, cheltuielile cu personalul având o pondere de 16% din total.

SC Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA au şi o productivitate mult sub cea de la restul companiilor din grup. Dacă unitatea de producţie din Germania are o productivitate de 1.500 tone pe angajat, fiind cea mai eficientă unitate din grup, iar unităţile din Polonia au o productivitate de 780 tone per angajat, la Govora aceasta este la un nivel de 240 de tone.

Cifra de afaceri realizată de SC Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA în primul semestru din 2008 a fost de 88,4 milioane lei, iar veniturile totale au fost de 101,2 milioane lei. Chiar dacă veniturile au fost mai mari cu 30 milioane lei, USG-CCG nu a putut evita înregistrarea unei pierderi record de 37 milioane lei (peste 10 milioane euro). În primul semestru din 2007, pierderile au fost de trei ori mai mici.

Totuşi, producţia marfă realizată pe primul semestru a crescut cu peste 10.000 de tone sodă calcinată faţă de anul 2007, în timp ce la celelalte produse (silicat de sodiu solid şi lichid, sulfură de sodiu şi var bulgări) s-au înregistrat scăderi ale producţiei marfă. În schimb, cifra de afaceri realizată anul trecut de întreprindere s-a ridicat la peste 128 milioane lei, comparativ cu 124 milioane lei în 2006 şi 101 milioane lei în 2005.

Pentru 2010, compania estimează un profit uşor, pentru ca în anii următori să funcţioneze cu un profit de 15% din venituri. Pentru acest an, la SC Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA, se estimează un avans al veniturilor de 54%, ca urmare a investiţiilor derulate. Grupul polonez Ciech a plătit, la sfârşitul anului 2006, circa 9,3 milioane euro pentru preluarea unui pachet de circa 90% din acţiunile USG-CCG de la CET Govora şi de la fraţii Cristescu, angajându-se că va realiza investiţii de 26 milioane euro în următorii trei ani de la preluare. Bugetul de investiţii va fi depăşit ca urmare a lucrărilor de modernizare suplimentare necesare. Investiţiile companiei în creşterea producţiei au în vedere în special avansul ponderii exporturilor companiei. (Petre Coman)

Leave a Response