Pregătiri pe ultima sută de metri pentru golirea lacului Vidra
Pregătiri pe ultima sută de metri pentru golirea lacului Vidra
• Localnicii, obligaţi să încheie acte notariale prin care să afirme că nu vor avea nici o pretenţie de la autorităţi în cazul în care casele lor vor fi afectate
Golirea lacului Vidra care va începe pe 22 aprilie şi va dura până pe 22 iulie. În ziua de 15 aprilie, toate lucrările menite a duce la buna desfăşurare a golirii trebuie să fie încheiate. Până acum, albia râului Lotru nu a fost însă decolmatată în totalitate de lemne sau de alte materiale care ar sta în calea golirii lacului Vidra. Toate aceste nereguli au fost aduse în discuţie în cadrul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la Instituţia Prefectului Vâlcea.
Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea, ai Direcţiei Apelor Olt, dar şi ai Sucursalei Hidrocentrale Râmnicu Vâlcea s-au deplasat în urmă cu două zile în zona Voineasa pentru a verifica starea albiei râului Lotru, a digurilor, dar şi a malurilor. Aceştia au constat că nu toate digurile sau podurile sunt în totalitate pregătite pentru a prelua debitul maxim prevăzut de specialişti, respectiv 30 de metri cubi pe secundă.
„La halda de steril din zona cataracte, refacerea podeţului din zonă nu este în grafic, iar în aval de râul Lotru, la Piatra Lotrului, curăţirea materialului lemnos nu a fost realizată în totalitate”, a declarat Ioan Florescu, directorul SGA Vâlcea. Totuşi, reprezentanţii celor două instituţii susţin că săptămâna aceasta nu vor mai fi probleme în zonele de risc de pe cursul râului Lotru. „Noi considerăm că nu vor fi probleme. Vom încerca să fie gata toate lucrările atât de lărgire a albiei, dar şi de protecţie a malurilor”, a afirmat Ioan Sima, directorului Sucursalei Hidrocentrale Râmnicu Vâlcea.
Factorii de decizie au mai spus că după 22 aprilie va începe creşterea progresivă a debitului râului Lotru. Dacă factorii de decizie în acţiunea de golire a lacului Vidra nu sunt încă pregătiţi, în ceea ce priveşte starea locuinţelor, reprezentanţii primăriilor din localităţile aflate pe cursul râului Lotru au avut mult de furcă din cauza încăpăţânării localnicilor. Primarii din Voineasa, Malaia şi Brezoi au trebuit să le aducă la cunoştinţă localnicilor care au casele chiar în albia râului Lotru că trebuie să încheie declaraţii notariale prin care să afirme că nu vor avea nici o pretenţie de la autorităţi în cazul în care casele lor vor fi afectate.