|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

“Interesul PCC este să blocheze activitatea SC Oltchim SA” 

• Directorul general Constantin Roibu este convins că

„Interesul PCC este să blocheze activitatea SC Oltchim SA”

Directorul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu, a confirmat din nou că reprezentanţii Petro Carbo Chem (acţionari minoritari la întreprindere) continuă campania împotriva intereselor SC Oltchim SA, asta mai ales după ce Wojciech Zaremba (directorul de dezvoltare al PCC) a fost ales în consiliul de administraţie al combinatului chimic. „Interesul celor de la PCC este să ne blocheze activitatea. Potrivit legii din România, cei de la PCC au două variante: lichidarea SC Oltchim SA, sau majorarea de capital social la care statul român să nu poată să participe cu lichidităţi.

În acest fel, compania PCC va reuşi să cumpere pachetul majoritar la SC Oltchim SA cu doar 4 milioane euro, după care va acţiona în instanţă statul român pentru anularea datoriei pe care o are combinatul chimic”, ne-a declarat recent directorul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu. Despre propunerea de declanşare a acţiunii în răspundere împotriva administratorului Waldemar Preussner, directorul Constantin Roibu a spus că această problemă va fi supusă din nou dezbaterii şi aprobării în viitoarea şedinţă a acţionarilor de la SC Oltchim SA. La şedinţa de la sfârşitul lunii aprilie, aproape 80% din acţionarii SC Oltchim SA s-au abţinut când a fost vorba de aprobarea propunerii de declanşare a acţiunii în răspundere împotriva administratorului Waldemar Preussner.

Cel mai probabil, în vara acestui an, SC Oltchim SA îşi va majora capitalul social cu o datorie faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, în valoare de 134,58 milioane de euro. În baza Contractului de cesiune de creanţă nr. 1/28 iunie 2002 şi a actelor adiţionale, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a preluat de la Ministerul Economiei şi Finanţelor o creanţă împotriva SC Oltchim SA în valoare nominală totală de 508,6 milioane lei. Valoarea consolidată a creanţei preluate este de 155,7 milioane de dolari.

La această sumă se adaugă obligaţia de plată a sumei de 10 milioane de dolari reprezentând dobânda calculată de AVAS conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 45/2006. Prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor de la SC Oltchim SA nr. 8/28 noiembrie 2003 s-a aprobat conversia în acţiuni a creanţei AVAS în valoare de 95,28 milioane de dolari. Decizia Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor a fost contestată în instanţă de acţionarii minoritari, ca urmare, prin Sentinţa 689/C din 17 noiembrie 2005, Tribunalul Vâlcea, Secţia Comercială a constatat nulitatea Hotărârii AGEA din 2003 prin care s-a dispus majorarea de capital social.

Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 45/2006 privind unele măsuri pentru privatizarea SC Oltchim SA s-a prevăzut renunţarea la calea de atac exercitată împotriva hotărârii judecătoreşti pronunţate de Tribunalul Vâlcea în litigiul având ca obiect anularea Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a acţionarilor nr. 8 din 28 noiembrie 2003, precum şi la oricare alte căi de atac, ordinare sau extraordinare, care ar putea fi formulate. La articolul 1 din aceiaşi lege se prevedea revocarea tuturor actelor subsecvente, având ca obiect acţiunile SC Oltchim SA rezultate în urma conversiei în acţiuni a unei părţi din creanţa Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului faţă de această societate.

La articolul 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 45/2006 s-a prevăzut ca pentru perioada cuprinsă între data adoptării Hotărârii nr. 8 din 28 noiembrie 2003 a adunării generale extraordinare a acţionarilor de la SC Oltchim SA şi data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti pronunţate în prima instanţă de Tribunalul Vâlcea (28 septembrie 2006), pentru creanţa Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului se calculează dobânzi. (Petre Coman)

Leave a Response