Asigurarea apei potabile, o prioritate pentru primarul Marian Obogeanu
• În comuna Stoileşti,
Asigurarea apei potabile, o prioritate pentru primarul Marian Obogeanu
Zilele trecute, primarul comunei Stoileşti, liberalul Marian Obogeanu, a solicitat sprijin Consiliului Judeţean Vâlcea în vederea rezolvării situaţiei privind asigurarea apei potabile la nivelul localităţii. Deja, în cursul săptămânii trecute, conducerea Consiliului Judeţean a trimis la faţa locului specialişti de la SC Apavil SA pentru ca împreună cu primarul Marian Obogeanu, constructorul şi proiectantul să găsească soluţia pentru furnizarea apei potabile în regim continuu, mai ales că urmează perioada de vară, când necesarul de apă este foarte mare.
Chiar în data de 22 iunie 2009, preşedintele Ion Cîlea s-a deplasat în comuna Stoileşti împreună cu toţi factorii implicaţi în realizarea acestei sarcini, pentru a analiza stadiul realizării măsurilor pe care le-a dispus şi pentru a impulsiona soluţionarea tuturor problemelor legate de funcţionarea sistemului de alimentare cu apă.
De mai mult timp, între primăriile Stoileşti şi Vitomireşti, din judeţul Olt, a izbucnit un scandal de proporţii, din cauza administrării staţiei de apă care deserveşte localitatea vâlceană. Staţia a fost construită din fondurile administraţiei de la Stoileşti, dar instanţa a dat-o apoi în administrarea localităţii vecine, lucru care nemulţumeşte autorităţile vâlcene. Constrânsă de împrejurări, conducerea comunei Stoileşti trebuie să accepte faptul că singura staţie de alimentare cu apă de teritoriul localităţii aparţine acum judeţului Olt.
Deşi doreşte o soluţie de compromis, primarul din Stoileşti, Marian Obogeanu, nu este luat prea mult în seamă de reprezentanţii administraţiei locale Vitomireşti, care cer despăgubiri pentru izvoarele din Vâlcea. Staţia de pompare, staţia de clorinare şi conductele de distribuţie formează reţeaua de alimentare cu apă – singura staţie de alimentare cu apă a comunei vâlcene Stoileşti, cea care deserveşte, de altfel, majoritar comuna Vitomireşti (judeţul Olt) şi Dănicei, cu câteva gospodării racordate.
Staţia a fost construită în anul 1967 pe teritoriul localităţii pe care o păstoreşte, iar din toamna anului trecut, în urma intervenţiei unui mare lider politic pe acea vreme, a fost folosită pentru a deservi în special comuna olteană Vitomireşti, locul din care acesta îşi avea originile. Staţia a fost administrată de IGO Slatina până în 1990, când staţiile din toată ţara au fost împărţite fiecărei instituţii administrative locale.
Dat fiind că primarul de atunci al comunei Stoileşti a refuzat preluarea staţiei din simplul motiv că nu dispunea de serviciu de distribuţie a apei potabile, punctul de servicii utilitare a fost preluat de administraţia comunei Vitomireşti. Din acel moment, prin intermediul staţiei, izvoarele din comuna Stoileşti au fost captate şi distribuite comunelor Vitomireşti (70%), comunei Stoileşti (25%) şi restul, comunei Dănicei. (P.C.)