Server de 195 milioane lei pentru Direcţia de Integrare Europeană
Rectificare bugetară la Consiliul Judeţean Vâlcea
Server de 195 milioane lei pentru Direcţia de Integrare Europeană
• alte 241 milioane lei, cheltuite pentru licenţele de software
Consilierii judeţeni au aprobat săptămâna trecută rectificarea bugetului judeţului Vâlcea, precum şi a bugetelor de venituri şi cheltuieli ale unor instituţii publice finanţate parţial din venituri proprii şi alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară unor consilii locale, pentru anul 2006. Pe lângă obişnuitele motive de rectificare, a mai fost adus unul: Direcţia de Integrare Europeană din cadrul CJ Vâlcea are nevoie urgentă de un server. Şi nu unul oarecare…
Server de 195 milioane lei!
Nu mai puţin de 195 milioane lei vor fi cheltuite de Consiliul Judeţean Vâlcea pentru achiziţionarea unui server (!), solicitat de Direcţia Dezvoltare Programe şi Integrare Europeană. Alte 241 milioane lei vor fi cheltuite pentru achiziţionarea unei părţi din licenţele aferente funcţionării serverului. Iată aşadar cum 430 milioane lei sunt cheltuite pentru ca Direcţia de Integrare Europeană, condusă de Carmen Alexandrescu să poată funcţiona la capacitate maximă!
În plus, o serie de primării au solicitat şi primit sume de bani din fondul de rezervă bugetară pentru anul 2006. Nu mai puţin de 4,2 miliarde lei au fost alocate primăriilor din judeţ pentru continuarea unor lucrări de infrastructură sau pentru organizarea unor evenimente.
Fonduri pentru drumuri
Unul dintre motivele pentru care s-a recurs la această rectificare se datorează ploilor abundente înregistrate în ultima perioadă de timp, care au afectat o serie de drumuri judeţene, fapt care a impus executarea în regim de urgenţă a unor lucrări de reparaţii. Este vorba în special pe următoarele drumuri judeţene: DJ 678 Limită judeţul Olt – Galicea – Budeşti, DJ651 A Bălceşti – Ghioroiu – Limită judeţul Gorj, DJ643 Limită judeţul Olt – Laloşu, DJ643 B Valea Mare – Roeşti, DJ644 A Limită judeţul Olt – Făureşti, DJ649 Govora Băi – Pietrari. De asemenea, sunt necesare şi lucrări de întreţinere cu material pietros pe alte 6 drumuri judeţene. Lucrările se vor executa în scopul restabilirii circulaţiei normale şi readucerii stării acestor drumuri la una corespunzătoare desfăşurării fluente a traficului rutier. Totodată, s-a propus alocarea sumei de 8 miliarde lei în scopul executării de lucrări pe DJ658 Gura Văii – Muereasca – Mănăstirea Frăsinei şi DJ703M Perişani – Cornet. RAJDP Vâlcea a primit prin încredinţare directă lucrări în valoare de aproape 4,5 miliarde lei.
O serie de primării au primit suplimentări de sume pentru refacerea mai multor obiective distruse de ape. Astfel, este vorba de comunele Stroeşti (2,8 mld), Popeşti (1,3 mld) care vor folosi banii pentru refacerea unor poduri distruse de ape. O sută de milioane lei a fost acordată comunei Diculeşti, în vederea refacerii unor drumuri.
Bani pentru educaţie
Un alt motiv care a dus la rectificarea bugetară este constituit e parteneriatul încheiat în 2005 între Consiliul Judeţean şi o serie de instituţii publice, în vederea implementării „Strategiei Inspectoratului Şcolar de asigurare a accesului la educaţie a copiilor proveniţi din grupurile defavorizate” şi a realizării proiectului „Toţi diferiţi, toţi egali – asigurarea accesului la educaţie a tuturor grupurilor defavorizate din judeţul Vâlcea” şi cofinanţării acestuia cu suma de 21.000 Euro. CJ Vâlcea va participa la elaborarea şi implementarea aplicaţiei pentru finanţarea în cadrul programului PHARE 2003 – „Acces la educaţie pentru grupurile dezavantajate” a unui proiect care se concentrează pe 8 unităţi şcolare în Rm. Vâlcea, Drăgăşani, Călimăneşti, Brezoi, Băbeni, Horezu, Frânceşti şi Păuşeşti Măglaşi, în care grupurile defavorizate – copii rromi, copii cu cerinţe educaţionale spciale şi copii proveniţi din familii cu grad mare de sărăcie, reprezintă între 70% şi 100% din numărul total al elevilor. Banii pentru acest proiect – circa 760 milioane lei, va fi luată de la proiectul „Centrul de convenţii şi expoziţii Nord Oltenia – Călimăneşti”.
• Nicu TRANDAFIR