Bursa forţei de muncă fără locuri de…muncă
AJOFM Valcea organizează vineri, 17 iulie 2009
Bursa forţei de muncă fără locuri de…muncă
• Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în judet numărul de şomeri înregistraţi a crescut cu peste 5.000 de persoane
Pentru a veni in sprijinul solicitantilor de loc de munca si a angajatorilor din judetul Valcea, AJOFM Valcea organizeaza in data de 17 iulie 2009 Bursa generala a fortei de munca, al doilea eveniment de acest gen din acest an, dupa bursa din 24 aprilie 2009.La Bursa din aprilie au participat 38 de angajatori care au oferit 637 de locuri de munca vacante, iar in urma acestui eveniment s-au incadrat 230 de someri.
Bursa este organizata la Rimnicu Valcea si se va desfasura la sediul Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor, strada Calea lui Traian, nr. 98, incepind cu ora 9.00.
Pina in prezent, pentru acest eveniment, la nivelul judetului Valcea si-au dat acceptul de a participa 45 de angajatori care ofera 315 de locuri de munca vacante, existind semnale ca pina vineri numarul acestora sa creasca. Locurile de munca se adreseaza cu precadere persoanelor cu scoala profesionala sau studii medii, dar si muncitorilor calificati sau necalificati.
Vâlcea are 11.967 someri
La nivelul judetului Valcea, in prezent sunt inregistrati 11.967 someri ceea ce corespunde unei rate a somajului de 6.7% peste media pe tara care se situeaza la 6 % .Exista insa si judete cu rata somajului cu mult peste media pe tara : Vaslui 12.1%, Mehedinti 10,6% sau Teleorman 9.4% iar la polul opus se afla judetul Ilfov cu 1.5%.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in judetul Valcea numarul de someri inregistrati a crescut cu peste 5.000 de persoane. S-a constatat o crestere a numarului de someri indemnizati ca urmare a reducerii activitatii economice, consecinta a crizei economico-financiare, o alta cauza fiind prelungirea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj cu 3 luni pentru anul 2009.Totusi piata muncii valceana a atins un punct de echilibru dinamic ,in sensul ca daca in mai a.c. numarul de someri depasise pragul psihologic de 12.000 de persoane dupa 6 luni consecutive de crestere, in luna iunie 2009 s-a constatat o usoara diminuare a numarului de someri pina la 11.967, sau altfel spus o stabilizare a fenomenului de somaj.
Asteptarile la nivel national legate de acest fenomen nu sunt foarte optimiste: patronatele cred că în 2009 rata somajul ar putea creste pana la 10 %, iar Ministerul Muncii anunta ca vom avea aproape 800.000 de someri pană la sfarsitul anului.
54 de şomeri pe un loc de muncă vacant
Media lunara a stocurilor de locuri de munca vacante, în judetul Valcea, în anul 2009 a scazut la 252 faţă de 742 în anul 2007 şi 456 în anul 2008. Practic, daca ar fi să facem o statistica netinind cont de ocupatii, avem 54 de someri pe un loc de muncă vacant, fata de anii trecuti, unde proportia era de cca 10 someri pe un loc vacant. Referitor la locurile de munca vacante pentru Uniunea Europeana media lunara a locurilor de munca vacante a fost de 130 in anul 2008 şi 82 în anul 2009.
Pe de alta parte, 62% dintre angajatorii din România întampina dificultati in recrutarea de forta de munca pentru anumite posturi: muncitori calificati, ingineri, reprezentanti vanzari, manageri, pozitii în financiar-contabilitate, personal pentru hoteluri şi restaurante, bucatari/bucatari sefi, soferi, specialisti IT ( programatori/dezvoltatori), muncitori necalificati. Aceasta arata discrepanta dintre calificarile necesare si personalul calificat pe piata muncii romaneasca.
Trebuie luata in calcul aici si forta de munca romaneasca calificata sau necalificata aflată în spatiul Uniunii Europene (cu precadere in Spania, Italia, respectiv Marea Britanie) care a contribuit la acest deficit de ocupare precum si nivelul de salarizare înca scazut în anumite domenii de activitate (IT, constructii, turism).