Fondurile europene, singura şansă de dezvoltare a Vâlcii
Fondurile europene, singura şansă de dezvoltare a Vâlcii
La sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul pentru Dezvoltare Regională Sud – Vest Oltenia s-a reunit în cadrul unei şedinţe ordinare care s-a desfăşurat la Complexul turistic Orizont din staţiunea Călimăneşti. Participanţii din toate cele cinci judeţe ale Olteniei au analizat stadiul implementării Programului Operaţional Regional 2007 – 2013 şi a Programelor Phare 2004 – 2005 – 2006 la nivelul Regiunii Sud – Vest Oltenia şi au adoptat mai multe proiecte pentru promovarea unor activităţi curente şi de perspectivă.
În cadrul discuţiilor s-a pus accent asupra modului în care au fost diminuate disparităţile de dezvoltare economică şi socială la nivel zonal, în contextul dezvoltării României şi în raport cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Analizele au cuprins toate cele şase Axe prioritare ale Programului Operaţional Regional pentru care Regiunii Sud – Vest Oltenia i-au fost alocate 14,01% din bugetul total pe ţară al POR, reprezentând 621,61 milioane de euro.
Participanţii au fost informaţi că, în primele zile ale lunii iulie a.c., au mai fost vizate şi aprobate, pe Axele prioritare 2 şi 3, încă 3 contracte, printre ele numărându-se şi proiectul privind dezvoltarea ambulatoriului Spitalului Municipal Drăgăşani, a cărui valoare investiţională este de 429.679 de euro. Prezent la lucrările acestei reuniuni, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, a subliniat: „Regiunea noastră este una dintre cele mai sărace din România, iar peste această stare se suprapun şi efectele crizei mondiale. Tocmai de aceea, nu trebuie să ratăm oportunitatea obţinerii fondurilor nerambursabile.
În acest scop, este imperios necesar să ne unim forţele pentru ca Regiunea Sud – Vest Oltenia să obţină suplimentări şi/sau realocări de fonduri ori finanţări din alte programe pentru proiectele depuse, precum şi pentru proiectele în curs de finalizare”. În opinia sa, fondurile europene sunt singura sursă de dezvoltare regională, combinată cu potenţialul uman. În vederea sprijinirii dezvoltării economice şi a schimbărilor structurale judeţene, miercuri, 15 iulie 2009, Consiliul Judeţean Vâlcea împreună cu Instituţia Prefectului Judeţul Vâlcea a organizat seminarul de informare pe tema – „Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, (POSDRU) – oportunităţi de finanţare”, susţinut de reprezentanţii Organismului Intermediar Regional POSDRU – Regiunea Sud – Vest Oltenia.
Elaborat în contextul Planului Naţional de Dezvoltare 20072013 şi în acord cu Priorităţile Cadrului Strategic Naţional de Referinţă, POS DRU este un instrument important în sprijinirea dezvoltării economice şi a schimbărilor structurale. Mai mult, investiţiile în capitalul uman vor completa şi vor conferi sustenabilitate creşterii productivităţii pe termen lung. O forţă de muncă înalt calificată, cu un nivel de educaţie ridicat, având capacitatea de a se adapta noilor tehnologii şi nevoilor în schimbare ale pieţelor, este esenţială pentru o economie competitivă şi dinamică.
România va promova politici active pe piaţa muncii, pentru creşterea adaptabilităţii şi securităţii forţei de muncă. Se preconizează obţinerea unui nivel mai înalt de participare pe piaţa muncii, ca fundament al unei economii competitive bazate pe cunoaştere. În acest context, Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, a declarat că va sprijini toate „organizaţiile din judeţ care doresc să întreprindă acţiuni care au în vedere formarea profesională iniţială şi continuă, promovarea ocupării forţei de muncă, atragerea unui număr cât mai mare de persoane pe piaţa muncii, oportunităţile egale pe piaţa muncii şi incluziunea socială a grupurilor vulnerabile, acţiuni care se vor converti într-o importantă contribuţie la dezvoltarea economico – socială a judeţului Vâlcea”.