|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

OLTCHIM este pe drumul cel bun, iar din noiembrie va începe producţia din plin 

• Preşedintele Traian Băsescu a declarat:

OLTCHIM este pe drumul cel bun, iar din noiembrie va începe producţia din plin

Petre Coman

Sâmbătă, 25 iulie, preşedintele României, Traian Băsescu, s-a aflat într-o vizită de peste o oră la societatea Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, scopul declarat al vizitei fiind acela de a verifica dacă există diferenţe între demersurile Guvernului,  în ce priveşte salvarea companiei, şi realitate. La poarta principală a sediului administrativ al SC Oltchim SA, preşedintele Traian Băsescu a fost aşteptat de întreaga conducere a întreprinderii, în frunte cu directorul general Constantin Roibu, de primarul Râmnicului, Mircia Gutău, şi de conducerea Sindicatului Liber Oltchim.

După circa 40 de minute de discuţii cu uşile închise, preşedintele Traian Băsescu, însoţit de conducerea SC Oltchim SA, s-a aventurat printre secţiile şi instalaţiile de la Oxo-alcoli, unde a verificat personal dacă ţevile şi cazanele sunt în bună stare de funcţionare. După vreo 15 minute de „inspecţii” la combinatul chimic vâlcean, preşedintele României a fost dus la fabrica Ramplast pentru a i se prezenta câteva din produsele societăţii precum şi liniile de fabricaţie.

La ieşire, preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat: „Societatea Oltchim este pe drumul cel bun, iar din luna noiembrie va începe producţia din plin. Cu preluarea Arpechim  de către Oltchim suntem la stadiul la care trebuie angajat creditul de 62 de milioane de euro de la bănci. Mai e faza cealaltă, care este deja transmisă la Bruxelles, de transformare a datoriilor către AVAS în acţiuni. Şi aici, de asemenea, lucrurile merg pe drumul cel bun”.

Şeful statului i-a asigurat pe salariaţii companiei că, în mod cert, SC Oltchim SA va funcţiona. „Plec cu impresia că există speranţă la oameni, că acest combinat va supravieţui crizei şi dificultăţilor şi le spun că speranţa le este îndreptăţită”, a adăugat preşedintele Traian Băsescu. Fix la ora 15,15, şeful statului a părăsit în trombă platforma chimică, îndreptându-se către oraşul Bechet „pentru a bea apă din Dunăre”, după cum s-a exprimat chiar Traian Băsescu.

Acţionarii au aprobat contractarea unui credit de 62 milioane de euro

La sfârşitul săptămânii trecute, în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor de la SC Oltchim SA, s-a aprobat propunerea de contractare a unui credit pentru achiziţia petrochimiei de la Arpechim Piteşti. Înainte de această decizie, consiliul de administraţie al combinatului chimic vâlcean a aprobat forma finală a celor două recomandări care vor fi supuse aprobării şedinţei acţionarilor.

Astfel, se solicită Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor de la SC Oltchim SA următoarele: emiterea unei hotărâri a acţionarilor prin care să se aprobe obţinerea de la Eximbank a garanţiei de stat în sumă de 49,6 milioane euro; angajamentul SC Oltchim SA de a nu se diviza pe toată durata garanţiei fără acceptul prealabil al Eximbank; contractarea unui credit în valoare de 62 milioane de euro pe o perioadă de şase ani, cu un an perioadă de graţie, pentru finanţarea achiziţionării activităţii de petrochimie de la SC Petrom SA Sucursala Arpechim Piteşti, revizia şi repornirea acesteia precum şi pentru capital de lucru; împuternicirea directorului general Constantin Roibu şi a directorului economic, Vasile Măndică, să negocieze, să contracteze şi să angajeze creditul şi garanţiile acestuia, precum şi să semneze toate documentele care stau la baza angajării, derulării şi garantării contractului de credit.

Finanţarea în sumă de 62 milioane de euro pentru SC Oltchim SA va fi garantată cu scrisoare de garanţie Eximbank pentru 80% din valoare respectiv 49,6 milioane de euro, precum şi cu activele imobilizate (teren, construcţii, echipamente tehnologice) şi contracte de export libere de sarcini ale SC Oltchim SA. Valoarea rămasă la data de 30 aprilie 2009 a activelor imobilizate cu care se va garanta porţiunea de 20% din valoarea creditului neacoperită de scrisoarea Eximbank este de 55,7 milioane lei şi reprezintă 6,3% din total active imobilizate, minus creanţe.

Prin preluarea de către SC Oltchim SA de la Petrom SA a activităţii şi activelor petrochimiei din cadrul Arpechim Piteşti se asigură creşterea independenţei combinatului chimic vâlcean faţă de furnizorii de materii prime. În principal, SC Oltchim SA nu va mai fi consumator captiv al Petrom SA pentru etilenă şi nu va mai depinde de disponibilitatea Petrom SA de a livra propilenă. În acelaşi timp, etilena şi propilena necesare funcţionării combinatului chimic se vor livra la nivelul costurilor de fabricaţie şi nu în funcţie de cotaţiile internaţionale, ceea ce va contribui la creşterea eficienţei economice a SC Oltchim SA şi va sprijini societatea pentru a face faţă dificultăţilor determinate de efectele actualei crize economice mondiale. Totodată, se crează condiţiile şi baza necesară pentru dezvoltarea ulterioară a activităţii SC Oltchim SA, extinderea capacităţilor de producţie şi dezvoltarea de capacităţi de producţie şi produse noi, cu o cerere mare pe piaţa relevantă a societăţii.

Leave a Response