Trei sferturi dintre şcolile vâlcene, fără apă şi canalizare
Trei sferturi dintre şcolile vâlcene, fără apă şi canalizare
Şcolile care nu au autorizaţie de funcţionare riscă să fie închise, potrivit prefectului de Vâlcea, Remus Grigorescu. La ora actuală, la Vâlcea sunt 125 de şcoli care funcţionează fără autorizaţie, iar în 68 dintre cele 89 de localităţi unde funcţionează unităţi de învăţământ s-au efectuat lucrări care nu au fost decontate, pentru care mai sunt necesare 487,7 miliarde de lei vechi. În aceste condiţii, se va face o analiză, pentru a se stabili care unităţi au prioritate.
Prefectul vrea să închidă şcolile
Prefectul Remus Grigorescu a luat decizia de a închide unităţile şcolare neautorizate sanitar în urma raportului întocmit de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea. „Nu vreau să ne găsească 1 septembrie cu şcoli insalubre sau neautorizate sanitar. Am vorbit cu doamna Coroiu (n.r. inspectorul general al ISJ Vâlcea) şi am decis să găsim o soluţie pentru impulsionarea primarilor, a administraţiilor locale în rezolvarea acestor probleme”, a declarat Remus Grigorescu.
Chiar dacă prefectul a declarat că se vor închide şcoli, acesta spune că, în realitate, nu vrea decât să îi oblige într-un fel pe primarii anumitor localităţi să facă ceva pentru şcolile arondate administraţiilor locale. „Nu s-a propus închiderea şcolilor, dar trebuie să facă tot posibilul ca în scurt timp să se introducă apă în unităţile şcolare”, a declarat Monica Tudoroiu, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Vâlcea. Prefectul Remus Grigorescu a anunţat că va realiza o serie de controale în cele 37 de localităţi unde şcolile nu sunt alimentate cu apă şi nici nu au canalizare. După aceste verificări, se va stabili ce se va întâmpla cu respectivele unităţi de învăţământ.
„Consider că ar cam fi timpul să oferim copiilor condiţii civilizate, apă curentă şi un punct sanitar, nu cred că cer prea mult. Nu mă interesează cum vor rezolva domnii primari această problemă, au fost aleşi să le rezolve şi ar cam fi timpul să şi le asume”, a mai spus Remus Grigorescu. Dacă prefectul îşi va duce la îndeplinire intenţia, mai mult de trei sferturi dintre şcolile din mediul rural ar trebui să fie închise, dintre cele 89 de localităţi, numai 52 având sisteme de alimentare cu apă şi canalizare.
ISJ Vâlcea se opune
Ideea închiderii şcolilor care nu au autorizaţie nu a fost acceptată şi de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, în condiţiile în care se susţinea că, pentru situaţia creată, nu este numai vina primarilor sau a inspectorilor şcolari, ci şi a sistemului, în general. Mai mult, în condiţiile în care, în mileniul III, funcţionează şcoli fără alimentare cu apă şi fără canalizare, inspectorul şcolar general Camelia Cornelia Coroiu din cadrul ISJ Vâlcea susţine că aceste şcoli merită acordarea unei şanse pentru a nu se închide, întrucât acest lucru nu duce la perturbarea actului educaţional. „Copiii şi cadrele didactice se descurcă şi fără canalizare sau apă. Copiii vin de acasă cu sticlele de apă, au ligheane unde se pot spăla, sunt condiţii cât de cât care să nu afecteze actul de învăţământ”, a susţinut Coroiu.