Datoriile acumulate de CET Govora până la 30 iunie vor fi şterse de către Guvern
• Pentru asigurarea funcţionării normale în iarna 2009 – 2010,
Datoriile acumulate de CET Govora până la 30 iunie vor fi şterse de către Guvern
Petre Coman
În cel mai scurt timp, Guvernul României intenţionează să şteargă datoriile pe care centralele termice le-au acumulat până în 30 iunie, în valoare totală de circa 120 milioane euro şi motivează decizia prin asigurarea furnizării agentului termic. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, pe lista societăţilor care vor beneficia de aceste facilităţi se numără şi CET Govora, din judeţul Vâlcea. Totodată, vor fi încetate şi procedurile de executare silita a creanţelor fiscale aferente obligaţiilor. „Măsurile de natura ajutorului de stat prevăzute în ordonanţa de urgenţă se acordă în conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei Europene 842/2005 privind instituirea Comunităţii Europene la ajutorul de stat, sub forma compensaţiei pentru obligaţia de serviciu public, acordată anumitor întreprinderi cărora le-a fost încredinţată prestarea unui serviciu de interes economic general“, se spune în document. Potrivit autorităţilor, majoritatea operatorilor economici care prestează serviciul public de producere, transport, distribuţie a energiei termice se află în blocaj financiar şi economic, iar aceste probleme au generat imposibilitatea de a contracta cantităţile de combustibili pentru iarna următoare.
Anul trecut, fostul Guvern Tăriceanu a luat o decizie pentru stimularea utilizării tehnologiilor de înaltă eficienţă a energiei electrice şi termice. Capacitatea electrică maximă instalată în centrale de cogenerare care beneficiază de schemă de sprijin este de 4000 MWh, pe durata de aplicare a schemei. Tehnologiile de cogenerare de înaltă eficienţă cresc gradul de securitate în aprovizionarea cu energie prin diversificarea surselor de producere şi a resurselor energetice primare utilizate şi reduc dependenţa de importurile de resurse primare. De asemenea, emisiile poluante şi emisiile de dioxid de carbon sunt mai reduse faţă de producerea energiei termice şi electrice în surse separate. Fondurile necesare în vederea aplicării schemei de sprijin se constituie prin încasarea lunară a contribuţiei pentru cogenerare de la toţi consumatorii de energie electrică, precum şi de la furnizorii care exportă energie electrică. Schema de sprijin se va aplica în perioada 2010 – 2023. Preţul de vânzare a energiei electrice produsă în cogenerare de înaltă eficienţă, prin contracte reglementate, este stabilit anual prin ordin al preşedintelui ANRE. Pentru perioada 2009–2011, preţul de vânzare a energiei electrice produsă în cogenerare de înaltă eficienţă, prin contracte reglementate, nu poate fi mai mic de 40 euro/MWh. Potrivit calculelor de bilanţ energetic, în condiţiile de criză prin care trec principalii beneficiari, CET Govora va trebui să-şi diminueze producţia netă pentru 2009 cu circa 33 milioane lei (aproape 9 milioane euro), ceea ce va conduce la o pierdere anuală de circa 13,17 milioane lei.
Consiliul Concurenţei a avizat măsura pentru CET Govora
În urmă cu exact două luni, Consiliul Concurenţei a avizat măsura de ajutor de stat care va fi acordată de Guvern societăţii CET Govora SA. Măsura este inclusă şi în hotărârea de guvern privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă. Schema prevede acordarea unui sprijin financiar producătorilor de energie electrică şi termică ce deţin sau exploatează comercial centrale de cogenerare de înaltă eficienţă şi instituie un mecanism de sprijin transparent prin care se urmăreşte acoperirea diferenţei dintre costul producerii energiei în cogenerare de înaltă eficienţă şi preţul de vânzare al acesteia. Ajutorul pentru CET Govora va fi acordat lunar beneficiarului, sub forma unei sume de bani denumită „bonus”, pentru fiecare unitate de energie electrică (MWh) produsă în cogenerare de înaltă eficienţă livrată în reţelele electrice ale Sistemul Electroenergetic Naţional şi vândută pe piaţa concurenţială şi prin contracte reglementate.
Recent, conducerea CET Govora a ajuns la concluzia că necesarul de energie termică solicitat de SC Oltchim SA va fi diminuat în 2009 cu o cantitate de circa 350.000 Gcal, precum şi cu o cantitate de energie electrică produsă în cogenerare cu peste 70.000 Mwh. Acest fapt va atrage după sine o reducere a încasărilor la CET Govora cu aproape 28,7 milioane lei. Această scădere va obliga CET Govora să producă în condesaţie energia electrică, ceea ce va presupune înregistrarea unor costuri suplimentare de peste 4,24 milioane lei. Având în vedere că este în proprietatea Consiliului Judeţean, CET Govora poate să beneficieze de fonduri de la guvern pentru unitatea de producere a agentului termic, precum şi reţeaua de transport a agentului termic primar. De asemenea, CET Govora se încadrează în obiectivele programului din următoarele motive: CET Govora va furniza energie termică timp de 20 ani la Oltchim, USG şi populaţia Râmnicului; produce energie electrică şi termică în cogenerare pe baza resurselor energetice locale; performanţele energetice ale CET Govora sunt la nivelul solicitat pentru finanţare; emisiile poluante se vor încadra în limitele şi în termenele de conformare; o parte din energia electrică şi termică va fi realizată din surse regenerabile, etc.
În anul 2008, cifra de afaceri a CET Govora s-a ridicat la suma de circa 75 milioane euro, cu următoarea defalcare pe clienţi: 31,6 milioane euro încasări de la Electrica, 22,2 milioane euro venituri de la SC Oltchim SA, 9,6 milioane euro venituri de la SC Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group SA, iar restul de la populaţia Râmnicului. Din punctul de vedere al utilizării capacităţii instalate de producţie a energiei electrice, CET Govora este obligată, mai ales vara, să producă multă energie electrică în condensaţie, ceea ce îi reduce performanţele energetice (randamentul global mediu anual). Performanţele energetice în cogenerare sunt puţin diminuate faţă de cele obişnuite unor CET cu capacităţi instalate de 200 MW, din cauza uzurii fizice, dar mai ales a uzurii lor morale, ceea ce impune în perspectivă modernizarea sa cu echipamente energetice moderne, cu performanţe energetice superioare şi reabilitarea unora dintre echipamentele existente cu durate remanente de viaţă mari.
Societatea CET Govora are un program major de retehnologizare, dar în cadrul acesteia este obligatoriu ca să producă din ce în ce mai multă energie verde până în anul 2020. Situaţia actuală este reflectată de starea tehnică a echipamentelor principale şi de nivelul performanţelor realizate în ultimii ani de funcţionare. Perspectivele CET Govora, ca principal furnizor de căldură al tuturor consumatorilor aflaţi în perimetrul municipiului, depind la rândul lor de starea tehnică a echipamentelor, de nivelul performanţelor realizate, dar şi de calitatea managementului şi de forţa financiară a proprietarului acestei întreprinderi în următorii 20-30 de ani. Serviciul de distribuţie a căldurii urbane în municipiul Râmnicu Vâlcea este concesionat de CET Govora până în anul 2025, iar gradul de acoperire al consumatorilor individuali este de peste 92%.