|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

“Cod Roşu” în patru primării care au ajuns la fundul sacului 

• La nivelul judeţului Vâlcea,

„Cod Roşu” în patru primării care au ajuns la fundul sacului

• Legea falimentului primăriilor i-ar putea lăsa pe aleşii cheltuitori fără fotolii, fiind înlocuiţi de specialişti în gestionarea banilor

Autorităţile judeţului Vâlcea intenţionează ca în perioada următoare să contracteze un împrumut de 30 miliarde lei vechi de la Trezoreria Statului, bani care vor fi viraţi primăriilor care au datorii la plata propiilor salariaţi. Deja, conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea a făcut o adresă la Ministerul Finanţelor, în care se prezintă lista cu cele 28 de primării care au restanţe la plata salariilor şi care au nevoie disperată de fonduri pentru supravieţuire. Printre localităţile „critice” se numără: Runcu, Prundeni, Alunu şi Măldăreşti.

Numai că Guvernul a pus gând rău primarilor care nu-şi asigură venituri peste cheltuieli. Aceştia ar putea fi înlocuiţi de… judecători sindici, care, după modelul din societăţile comerciale, vor reduce cheltuielile şi vor plăti datoriile. Legea falimentului primăriilor, pe care o elaborează Guvernul la solicitarea FMI, i-ar putea lăsa pe aleşii cheltuitori fără fotolii, fiind înlocuiţi de specialişti în gestionarea banilor. Experţii în politici publice susţin că declararea falimentului primăriilor trebuie urmată de destituirea primarului incompetent şi de împiedicarea acestuia de a mai candida.

Datorită acestei măsuri, salutată de experţii în politici publice, primarii risipitori şi-ar putea pierde scaunele, în favoarea judecătorilor sindici, magistraţi care organizează şi conduc întreaga procedură a insolvenţei sub autoritatea tribunalului. Legislaţia pentru intrarea în incapacitate de plată a primăriilor se află în curs de elaborare, conform angajamentului de înlăturare a risipei din sectorul public, asumat de Guvern faţă de FMI. Acest angajament prevede că toate primăriile care solicită resurse suplimentare sau încalcă regulile fiscale vor fi obligate să semneze cu Guvernul „programe de ajustare”.

Programele în cauză vor conţine măsuri pentru soluţionarea depăşirilor de cheltuieli şi a dezechilibrelor fiscale, sancţiuni pentru vinovaţi şi, nu în ultimul rând, măsuri de restructurare a costurilor. Numeroase primării din ţară se apropie cu paşi rapizi de colaps, chiar dacă detaliile falimentului lor n-au fost fixate încă prin lege. (P.C.)

Leave a Response