|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Prefectul Petre Ungureanu se face că lucrează pentru binele Oltchim 

Prefectul Petre Ungureanu
se face că lucrează pentru binele Oltchim

Marţi, 13 octombrie, la iniţiativa Prefectului judeţului Vâlcea, Petre Ungureanu, a avut loc la sediul Instituţiei Prefectului, o întâlnire a reprezentantului guvernului în teritoriu cu liderii Sindicatului Liber Oltchim. Conform comunicatului de presă, „în cadrul reuniunii au fost aduse în discuţie problemele cu care se confruntă SC Oltchim SA. Ţinând cont de dificultăţile prin care trece societatea amintită, urmează ca prefectul să acţioneze, conform atribuţiilor prevăzute de lege, pentru evitarea unor potenţiale conflicte sociale. În opinia liderilor de sindicat, acestea ar putea fi generate de întârzierea plăţii drepturilor salariale şi de tergiversarea preluării petrochimiei”.

De fapt, în cadrul întâlnirii, liderii Sindicatului Liber Oltchim au solicitat o reuniune la care să participe directorii generali ai societăţilor Petrom, Oltchim şi Arpechim, liderii de sindicat din cele două combinate, prefecţii şi preşedinţii consiliilor judeţene din Vâlcea şi Argeş.Alte solicitări ale sindicaliştilor s-au referit la reducerea preţurilorla energie electrică şi la preluarea exploatării miniere Salrom, în vederea asigurării materiei prime pentru Oltchim.

Societatea Oltchim continuă demersurile pentru a prelua secţia de piroliză de la Arpechim Piteşti. Liderul Sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu, spune că schimbarea structurii Guvernului nu afectează acest proces, deoarece miniştrii Videanu şi Pogea cunosc situaţia de la Vâlcea. „Sunt mari şanse ca, până pe 15 noiembrie, să preluăm Piroliza de la Piteşti. Cred că aceasta ar fi cea mai mare realizare pe care salariaţii noştri o aşteaptă de ani buni”, a spus Mihai Diculoiu. Preluarea de către SC Oltchim SA a petrochimiei din cadrul Arpechim Piteşti de la Petrom a fost iniţiată în februarie 2007, şi nu cu 18 ani în urmă, aşa cum de la Arpechim Piteşti a fost solicitat un plan de afaceri ce a fost realizat, cum au încercat să arate reprezentanţii PCC în mod eronat.

Concluzia acestui plan de afaceri a fost aceea că cea mai buna variantă pentru SC Oltchim SA este preluarea unităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti, aceasta fiind confirmată ulterior de consultanţi externi reputaţi (Tecnon Orbichem şi Nexant din Marea Britanie, precum şi de Linde Germania şi Baran din Israel). Mai mult, istoria recentă a dovedit că toţi producătorii de PVC neintegraţi pe materia primă au dispărut din regiune în ultimii ani. Prin urmare, consolidarea Oltchim în această direcţie a fost şi rămâne singura modalitate viabilă de menţinere pe piaţă şi de dezvoltare. (N.T.)

Leave a Response