|luni, noiembrie 25, 2024
  • Follow Us!

Dorel Jurcan solicită trecerea Dealului Capela în domeniul public al Primăriei Râmnicului 

• În cadrul unei interpelări adresate ministrului Agriculturii,

Dorel Jurcan solicită trecerea Dealului Capela în domeniul public al Primăriei Râmnicului

Zilele trecute, senatorul Dorel Jurcan a formulat o interpelare în Parlament pe care a adresat-o ministrului interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, şi care vizează crearea unui cadru legislativ corect pentru transferul de proprietate din patrimoniul ROMSILVA către consiliile locale. „În prezent, municipiul Râmnicu Vâlcea are în componenţa sa două parcuri: parcul Zăvoi şi parcul Mircea cel Bătrân, la o populaţie de 120 de mii de locuitori. Zona Capela este emblematică pentru Râmnicu Vâlcea, reprezentând printre altele un obiectiv turistic şi istoric. În data de 26 februarie 2009, Consiliul Local al Municipiului Rm Vâlcea, prin Hotărârea nr 42, solicită trecerea terenului Capela din domeniul public al statului şi administrarea ROMSILVA în domeniul public şi administrarea Consiliului Local, pentru a primi destinaţia de zonă verde – parc de odihnă şi agrement.

ROMSILVA însă, nu poate fi de acord cu acest transfer de proprietate, deoarece încalcă dispoziţiile prevederilor art. 34 alineatul (1) din Legea nr 46/2008- Codul Silvic – «terenurile forestiere proprietate publică a statului, nu fac obiectul constituirii dreptului de proprietate». Situaţia este similară şi cu alte judeţe din ţară. Autorităţile sunt blocate in posibilitatea de a investi în modernizarea parcului din cauza acestui articol. Oportunitatea realizării acestui proiect a rezultat din necesitatea creării şi amenajării unor spaţii de civilizaţie urbană, care să ofere condiţii de recreere şi agrement pentru locuitorii municipiului Rm. Vâlcea şi nu numai. Proiectul municipalităţii prevede transformarea unei importante suprafeţe din acest deal într-un parc de promenadă, cu alei, bănci, iluminat public, locuri de joacă pentru copii, devenind astfel cel de-al treilea parc al municipiului Râmnicu Vâlcea.

În prezent, pe Dealul Capela aceste activităţi pentru recreere şi agrement se desfăşoară într-un cadru neamenajat, total inadecvat unor asemenea activităţi. Amenajarea unui parc în această zonă ar creşte prestigiul Râmnicului şi nota de civilizaţie specifică unui oraş european. În concluzie, stimate domnule ministru, vă rog să vă precizaţi punctul de vedere cu privire la situaţia prezentată mai sus şi, cu autoritatea de care dispuneţi, să găsiţi cele mai bune soluţii de rezolvare, în vederea creării unui cadru legislativ corect pentru transferul de proprietate din patrimoniul ROMSILVA către Consiliile Locale”, se subliniază în interpelarea senatorului vâlcean.

În luna februrie a acestui an, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea încearcă să treacă la Primărie o pădurea de pe Dealul Capela. În acest sens, consilierii locali au aprobat printre altele, propunerea de trecere a terenului forestier în suprafaţă de 72,7 ha, din domeniul public al statului şi administrarea Romsilva – Direcţia Silvică Vâlcea, în domeniul public al municipiului Râmnicu Vâlcea şi administrarea Consiliului Local pentru a primi destinaţia de zonă verde – parc de odihnă şi agrement. În acest sens, a fost împuternicit primarul Mircia Gutău ca, prin aparatul de specialitate, să solicite avizul Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA – Direcţia Silvică Vâlcea şi să întocmească documentaţia pentru promovarea proiectului de hotărâre de guvern.

Prin Hotărârea nr. 70/27.03.2008, Consiliul Local al municipiului a aprobat iniţierea procedurilor legale de trecere a unui teren în suprafaţă de 60 ha, situat în Râmnicu Vâlcea – Dealul Capela, din domeniul public al statului şi administrarea Romsilva prin Direcţia Silvică, în domeniul public ai municipiului şi administrarea Consiliului Local, pentru a primi destinaţia de zonă verde – parc de odihnă şi agrement. Conform prevederilor art. 9 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, trecerea unor bunuri din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului. (Petre Coman)

Leave a Response